KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Hep alavere dalavere!

Türkiye seçim, koalisyon gibi meselelerle uğraşırken, günlük hayatın sorunları tüm yakıcılığıyla varlığını sürdürüyor. Göç, işsizlik, dışa bağımlılık, sağlık alanındaki eksiklikler ve daha birçok sorunla ülke ortalamasının üzerinde bulunan Bingöl, intihar oranlarında da ikinci sırada yer alıyor. Kabuğunu bir türlü kıramayan ildeki sorunlara duyarsız kalan siyasi ve bürokratlar, vaat vermekten öteye gidemiyor.

Hep alavere dalavere!
02 TEMMUZ 2015 PERŞEMBE 01:25
0
3573
3
AA aa

1936 yılında il olan Bingöl, Türkiye'nin en geri kalmış illeri arasındaki yerini koruyor. 1968 yılında kalkınmada öncelikli iller arasında gösterilen Bingöl, 47 yıldır aynı pozisyonunu koruyor.

HEP SORUN… HEP SORUN…

AK Parti hükümetleri döneminde de Trabzon, Malatya gibi illerle aynı kategoride yer verilerek, kalkınmada öncelikli iller arasında gösterilen Bingöl, bir türlü kalkınamadı. Tarım ve hayvancılık bölgesi olarak gösterildiği halde, desteklerden yeterince faydalandırılamayan il, sağlık, eğitim, ulaşım gibi birçok sorunu da aşamadı.

YOKSULLUK GÖÇ ETTİRİYOR

Birçok alanda baş gösteren sorunların aşılamaması, yatırım olanaklarının sağlanmaması, özel sektörün yeterince teşvik edilememesi, istihdam alanlarının oluşturulması ve benzeri birçok faktörden kaynaklı sosyal bunalım yaşayan halk, göç ediyor veyahut etmek zorunda bırakılıyor. Ülke genelinde yarım milyon nüfusa sahip olan kent, göç etmeye devam ediyor.

İNSANLAR NEDEN İNTİHAR EDİYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2014 intihar istatistikleri Verilerine göre, geçen yıl tam 3 bin 65 kişi intiharla hayatına son verdi. Bir başka deyişle her gün 8, her 3 saatte de 1 kişi intihar etti. Bingöl'ün ülke genelinde ikinci sırada yer aldığı intihar, Türkiye'nin yakıcı sorunlarından birisi olmaya devam ediyor.

Kaba intihar hızı yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısı olup, 2013 yılında yüz binde 4,27 iken 2014 yılında yüz binde 3,97 oldu. Diğer bir ifade ile 2014 yılında her 100 bin kişiden yaklaşık 4'ü intihar etti. Kaba intihar hızı illere göre incelendiğinde, 2014 yılında kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüz binde 11,63 ile Tunceli oldu. Tunceli ilini yüz binde 9,03 ile Bingöl ve yüz binde 8,26 ile Edirne izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüz binde 1,06 ile Bartın oldu.

Bingöl'ün başlıca sorunları gün geçtikte artış gösterirken, geçen yıllarda intihar vakalarında 3'üncü sırada yer alan ve 2014 rakamlarıyla 2'inci sıraya yükselen ilde, intihar ve göç olayların artış göstereceği bekleniyor.

SORUNLAR ÇÖZÜL(E)MÜYOR

Ekonomik, istihdam, tarım ve hayvancılık ile benzer birçok sorunun bulunduğu Bingöl'de acil çözüm bekleyen sorunlar, sadece beklemekle kalıyor. Siyasi ve bürokrasideki hantallık, ili gittikçe geriye götürüyor. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde geri kalmışlığın acısını yaşayan Bingöl, hak ettiği değeri bir türlü göremiyor.

DUT YEMİŞ BÜLBÜLE DÖNDÜLER

6 yıl Bingöl'e yeni hastane yapılacağının duyurulması, kentte adeta bayram etkisi yarattı. Siyasi ve bürokratlar gazetelerde demeçler verdi, hastanenin ihalesi AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'na ait firmaya verildi ve inşaatın temeli atıldı. 6 yıldır bitirilemeyen hastane için ek süre üzerine ek süre alındı. Ensarioğlu istedikçe TOKİ uzatma verdi ne kimse hesap sorabildi nede kimsenin umurunda oldu. Olan bitene karşı ağzı açılan siyasi ve bürokrasilerimiz ‘oldu, oluyor, olacak, az vs.' demekten öteye gidemedi. Siyasilerimiz sustu, bürokrasimiz dut yemiş bülbüle döndü. Sağlık alanındaki eksiklikler illaki bir hastaneyle bitmekle kalmıyor. Doktor sıkıntısı, bozuk cihazlar ve temel sorunların yanı sıra, yolsuzluk iddiaları da ağızdan ağıza dolaşıyor.

Bingöl, havalimanındaki eksiklikler, orman vasfını yitirmiş arazilerin çözümü, yıllardır aşılamayan ulaştırma sorunu, konut alanına çevrilerek heba edilen ve edilmeye devam edilen Bingöl ovası ve daha birçok sorunla boğuşurken, siyasiler, bürokratlar ve ilin gelişmesine katkı sunmaktan sorumlu olan herkes, sessizliğini ve duyarsızlığını korumaya devam ediyor…

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
bingöl (@Misafir_19034)
02 Temmuz 2015 Perşembe 13:52
Ağzınıza sağlık, ancak bu tip sıkıntıların sürekli gündemde tutulmsaı gerekirki arsızlar arlanabilsin, bu cennet memleketimizin harabeye, çöplüğe dönüştürülmesine izin vermemeliyiz, ama yıllardır sessiz toplum sayesinde her gelen şahsi çıkarları ön planda tutarak toplumsal çıkarları hiçe saydı ve bizlerde koyun koyun ya izledik ya da dinledik, artık yeter diyebilen bir toplum haline dönüşürsek herşey daha güzele evrilecek, Bingöl halkı bilinçlendikçe güzelliklerin de beraberinde geleceğini umut ediyorum.
İçmeler TOKİ (@Misafir_19033)
02 Temmuz 2015 Perşembe 12:09
Bide Şu içmeler TOKİ'nin haline bi bakın memurlara yapılan 366 konut içerisinde Okul Cami ve iş merkezi var.Bitişikte Alt gelir gurubuna ait 660 adet konut yapılmış.Onunda bitişiğinde 680 tane daha yapılmış ne okul Ne Cami ve nede işmerkezi yoktur. orada ortalama 3-4 bin Çocuk var.Mağdurlar Lise çağı Çocuklar vakit geçirir ne bi yer ne mekan yok içlerinden Tiner BaLİ çekenler var.ve bu orta ilkokul çocuklarına kadar bulaşmış bulaşmak üzere. Yetkililerden acil yardım beklemekteyiz.
Ali Taş (@Misafir_19028)
02 Temmuz 2015 Perşembe 03:20
Bahsettiğiniz sorunlar Bingöl e has sorunlar değildir.Tepkisiz , duyarsız ve sahsi menfaatlerini ön planda tutan her yerde görülecek sorunlar bunlar.Saydiğınız bütün bu sorunlara rağmen adamlar hala bu şehirde birinci parti oluyorlar ise işte sorun buradadır. Çantada keklik bir şehir için adamlar niye para harcasınki? Elazığ kadar Bingoldeoy çıkıyor adamlara yahu.Dünyanin yatirimini alan Elazıg kadar.Nasılsa oy veriyorlar , hesap soran yok.Yoksa intihar patlamış , doktor ve hastane yok , yollar berbat , işsizlik uçmuş adamların çok da umrunda.
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın