KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Kurdi-der'de ilk ders zili çaldı

KURDİ-DER Bingöl şubesi ilk eğitim devresini başlattı. Toplamda 71 öğrenciyle başlayan eğitim devresinin üç ay süreceği bu eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere ‘spasname’ verileceği öğrenildi.

Kurdi-der`de ilk ders zili çaldı
20 OCAK 2015 SALI 19:43
0
1754
0
AA aa

Geçtiğimiz ay içerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Yazar Hüda Kaya'nın katıldığı törenle açılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der) Bingöl Şubesi dil atölyesi ilk eğitim devresini başlattı.

Az bilenler ve hiç bilmeyenler olarak iki sınıf halinde haftada dört saat verilecek eğitimler sonrasında başarılı olan öğrencilere ‘spasname' verilecek.

Derneğin ve dil atölyesinin çalışmaları hakkında bilgi veren Kurdi-Der kurucu üyesi Nihat Çağlayan, halkın çalışmalarını yakından takip etmesini ve bu çalışmalarda yer almasını istediklerini söyledi. Amaçlarının asimilasyon ile yok edilmeye çalışılan anadilleri tekrardan toplumların gündelik yaşamının içerisine yerleştirmek olduğu söyleyen Çağlayan: “Az bilen ve hiç bilmeyen olmak üzere İki farklı sınıfta toplam 71 öğrenciye Kurmancî ve Zazakî ders vermeye başladık. Dört eğitmenle vermeye başladığımız derslerin sayısını ileriki zamanlarda yeni eğitmenlerimizin katılması ile artıracağız. Şuan yetişkinlere eğitim verilen sınıfımızın dışında çocukların eğitim göreceği sınıfımız da hazır çalışmalarımızın ilk ayağı olarak gördüğümüz ve dili gündelik hayatta konuşma, yerleştirme amacı taşıyan bu çalışmanın ardından türkçe, edebiyat vd. eğitimlerinin anadilde verileceği bir eğitim atölyesi olmayı istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ZAZAKÎ'Yİ HAK ETTİĞİ YERE TAŞIMAYI AMAÇLIYORUZ

Çağlayan: “Biz Bingöl Kurdi-Der olarak Zazakî'yi yapacağımız çalışmalar ile tekrar gündelik yaşamın içerine yerleştirmek ve yapılan diğer çalışmalar ile birlikte hak ettiği yere getirmek istiyoruz” dedi.

Bingöl kamuoyuna çağrı yapan Çağlayan: “Halkımızı yurttaşlarımızı yapacağımız çalışmalarda aktif yer almaya çağırıyoruz. Yurttaşlarımız eğitim görerek yâda kendilerini yeterli görüyorlarsa eğitmen olarak anadil üzerine verilen bu kolektif çabanın bir parçası olsunlar bu çerçevede hangi fikir ve düşüncede olursa olsun kapımız hem eğitim görmesi için hem de eğitim vermesi için herkese açıktır” açıklamasında bulundu.

HER DİL BİR YAŞAMDIR

Her dilin bir yaşam olduğunu söyleyen, asimilasyon ile yok edilmeye çalışılan anadilleri yapacakları çalışma ve verecekleri eğitimler ile yaşamın ortasına koymayı hedeflediklerini söyleyen Kurdi-Der eğitmenlerinden Mem Artemêt'de halkı yapılacak çalışmaların bir parçası olmaya çağırdı.

Sistemin yıllardır dil üzerinden halkı birbirinden ayrıştırmaya çalıştırdığını söyleyen Artemêt: “Sistem yıllardır Kürdistan ‘da kirli politikaları ile halkı birbirinden ayrıştırıp, Kürt çocuklarını asimile etmek için hep bir çaba içerisinde olmuştur. Biz burada Kürtçenin Zazakî ve Kurmancî lehçelerini öğretip günlük hayatın bütün alanlarına yaymayı serpiştirmeyi hedefliyoruz. Bu şekilde kaybolmaya yüz tutan anadillerimizi bütün asimilasyon çabalarına karşın yaşamın ortasına koymayı yaşatmayı hedefliyoruz” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın