KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Müzeye değil, depoya!

Meşenî, Öküz Arabası, Karasaban, Çungil, Palun, Nire, Perxil, Tawık, Çungil, Palu ve daha niceleri… Kültürümüzü en yalın haliyle tanıtan eseler, “Bingöl Kültürünü Tanıyor, Tanıtıyoruz” projesiyle görücüye çıktı. Kültür Merkezi’nde sergilenen eserler, kent müzesi yokluğuyla depoda tutulacak. Onlarca eserin sergilendiği gecede, salonun boşluğu da yürek burktu.

Müzeye değil, depoya!
29 ARALIK 2014 PAZARTESİ 05:06
0
1783
0
AA aa

 Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği, (BİN-DER) Bingöl'ün eski ev ve zirai tarım ürünlerini FKA ve Kalkınma Bakanlığı'nın desteklediği kapsamında ‘Bingöl Kültürünü Tanıyor, Tanıtıyoruz' projesiyle görücüye çıkardı.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen geceye, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milletvekili Eşref Taş, Vali İbrahim Taşyapan, Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve az sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan BİN-DER Başkanı Doğan Karasu, kısa zaman içerisinde minyatür ve ana objeler alanlarında ciddi bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi.

Projenin sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Karasu: “Kültürel değerlerimizin kaybolmaması ve korunması için bu proje kurum ile STK'larca genişletilmeli ve eksik olan yönleri giderilerek daha büyük çaplı hale getirilmelidir. Biz elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kent müzesinin yokluğundan bahseden Karasu, şunları söyledi: “Bu proje aslında önemli bir basamak, bir kent müzesi oluşturulmalı ve insanların varsa ellerinde tarihi araçları getirip müzeye bağışlanmaları istenmeli. Zamanla böyle bir duyarlılık oluşturulduğu takdirde çok önemli bir mesafe katledilecektir. Eğitim alanında konuşulan önemli bir mevzu var. Öğrencileri götürüp gezdirebileceğimiz, onlara kültürümüzü, yaşantımızı, toplumsal hafızamızı tanıtabileceğimiz mekânlarımız yok, toplumsal hafızamız yok diye çokça dillendirilen bir mevzu var. Eğer kent müzesi oluşturulur olsa her sınıf öğretmeni öğrencilerini alır gezdirir ve kültürümüzü tanıtır.”

BAKAN YILMAZ: “DİLLER ALLAH'IN AYETLERİDİR”

Gecede bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dillerin, renklerin ve farklılıkların Allah'ın ayetleri olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz: “Az önce Dengbejlerimizi dinledik. Türkiye'de yıllarca bu tür güzellikler çok anlamsız yasaklara konu oldular. Bu yasaklarla bu değerleri toplumumuz yeterince tanıyamadı. Bu sadece bu dili konuşan insanların bir eksiği olmadı aslında. Bu dili konuşsun konuşmasın, bu bölgede olsun olmasın bütün insanların eksiğidir diye düşünüyorum” dedi.

Dillerin, renklerin ve farklılıkların Allah'ın ayetleri olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “ Bunlar insanlığın varlıklarıdır. Hiç kimse oturup bir dini icat etmedi. Bu Cenabı Allah'ın verdiği bir lütuftur, bir varlıktır biz öyle inanıyoruz. Biz inancımız gereği bunları Allah'ın ayetleri olarak görüyoruz. Nasıl yeryüzü, gökyüzü ve bir takım hadiseler Cenabı Allah'ın ayetleriyse, insanların dilleri de, renkleri de, farklılıkları da Cenabı Allah'ın ayetleridir diye düşünüyoruz. Bu anlamda bütün insanlığın malı olarak görüyoruz. Bütün insanlarında değer vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye belli bir yere gelmiş durumda. Çok şükür geçmişte yaşanan birçok yasaklar, birçok kısıtlamalar artık geride kalmış durumda. Geçmişte tabu olarak görülen birçok şeyler yıkılmış durumda. Türkiye bu yolda ilerliyor. Türkiye çok şükür belli bir kritik aşamaya gelmiş durumda. Bundan sonrada İnşallah kimsenin kimseyle kavga etmediği, kimsenin kimseye şiddet uygulamadığı, çatışma olmayan ama herkesin kendi farklılığını rahat bir şekilde yaşadığı, ifade ettiği farklılıkları bir arada yaşadığı bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz.”

BİNGÖL KÜLTÜRÜNÜ TANITAMADI

“Bingöl Kültürünü Tanıyor, Tanıtıyoruz” projesiyle görücüye çıkan Meşenī, Öküz Arabası, Karasaban, Nire, Perxil, Tawık, Çungil, Palun, Semer, Digueş, Hirgueş, Kuıt, Wuye darin, Dırmıx, Kueni, Girtı, Çeher, Elba darin, Embar zexuri, Muexıl, Kulaw şuonu, Plas wiyın, Hali, Cacim, Kilim, Çarık ve daha nice tarihi eser, hak ettiği değeri alamadı.

Dengbejlerin Zazaca ve Kürtçe kelamlar seslendirdiği programa katılanlar, salonun üçte birini dahi doldurmadı. Bakan Yılmaz ile birlikte gelenler, katılımcıların sayısını geçti. Kısa süre gecede kalan Bakan Yılmaz'ın salonu terk etmesiyle, denjbejler adeta boş sandalyelere kelamlar seslendirdi.

MÜZEYE DEĞİL, DEPOYA

Geceye damgasını vuran ve çoğu katılımcının adını dahi anımsayamadığı onlarca, eser proje ortağı olan Kültür ve Turizm Bingöl İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze yokluğu sebebiyle hak ettiği yerini alamayan eserler, Kültür ve Turizm Bingöl İl Müdürlüğü'nün deposunda çürümeye terk edilecek. Öte yandan dengbejler gecede, Bakan Yılmaz'dan ‘Denbej evi' yapılmasını talep eden Dengbejler umduklarını yanıtı alamadı. Bakan Yılmaz, kent müzesi için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, Dengbej evinin de müzede yer alabileceğini söyledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın