KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Para toprağın altında!

Uzun yıllar boyunca tarım arazileri üzerinde buğday ekip ot biçen köylüler, gelir elde edemeyince ellerindeki toprağı değerlendirdi. Araziler üzerinde modern seracılık yapan köylüler, bir hafta içerisinde yaklaşık 5 ton salatalık elde ediyor. Seracılığı geliştirmek ve ellerinde kalan diğer arazileri de değerlendirmek isteyen köylünün en büyük sıkıntı ise susuzluk.

Para toprağın altında!
04 AĞUSTOS 2014 PAZARTESİ 21:04
0
3442
0
AA aa

Bingöl merkez İncesu (Derê Nazik) köyünde yaşayan 4 aile, ellerindeki tarım arazileri üzerinde seracılık yapıyor. Arazilerinin büyük çoğunluğunda salatalık eken köylüler, domates, biber, patlıcan ve karpuz ile Bingöl'de sebze pazarına can veriyor.

Dört ailenin elinde bulunan toplam 18 dönümlük araziden haftalık 5 ton salatalık elde ediliyor. Seralarda doğal bir şekilde yetişen ürünler, hal esnafına satılıyor. Hal esnafından kent içerisindeki manavlara dağıtılan organik ürünler, halk tarafından büyük rağbet görüyor. Ellerinde kalan diğer kurak arazileri de değerlendirmek isteyen köylüler, devletten destek bekliyor. En büyük sorunlarının su olduğunu kaydeden köylüler, seracılığını geliştirmek istiyor.

10 DÖNÜMLÜK ARAZİDE SERACILIK YAPIYORLAR

Köyde serada ektiği sebzelerle geçimini sağlayan Tekin ailesi, 10 dönümlük arazi üzerinde seracılık yapıyor. Hollanda'da çalışan akrabalarının daha sonra Elazığ'da başlattığı seracılık faaliyetini Bingöl'de kendi köylerinde uygulama kararı aldılar. 70 bin TL masraflar Elazığ ve Mersin'den getirdikleri malzemelerle seraları kurarak üretime başladılar. Bilgi ve ilaç yoksunluğu zor gelse de en büyük sorunları yeterli suyun bulunmaması. Tüm olumsuzluklara rağmen damlama sulama sistemi kurarak üretime başladılar ve şuanda günlük 500 kilo salatalık üreterek Bingöl Sebze Hali'ne satıyorlar.

60 yıl boyunca arazi üzerinde buğday, arpa ve yonca ekip biçtiklerini ifade eden arazi sahibi İncesu Köyü Eski Muhtarı Sait Tekin: “Daha önce buğday ekiyorduk, arpa ekiyorduk geliri yoktu kuru arazi olduğun dolayı. Şimdi kendi imkânlarımızla kuyu açarak suyu çoğaltıp, salatalık ektik ve memnunuz. Buğday ve arpa ile idaremiz, geçimimiz olmuyordu. Bazen de buğday ekmiyor, ot biçiyorduk. 50-60 senedir bu arazi elimizdedir değerlendiremedik. Şimdi ektiğimiz bu salatalıkların geliri iyidir” dedi.

Bingöl'deki diğer köylerde de seracılığın gelişmesini ümit ettiklerini kaydeden Tekin: “Toprağı olanlar üretime yönelsinler. Para toprağın altındadır. Biraz emek lazım o kadar” diyerek girişimcilere tavsiyede bulundu.

MALİYETİ 70 BİN TL

10 dönümlük araziyi 70 bin TL masraf yaparak sera alanına çevirdiklerini belirten Sait Tekin'in oğlu Veysi Tekin, arazinin 2,5 dönümlük alanında salatalık, kalan diğer dönümlerinde ise karpuz, biber, patlıcan ve domates ektiklerini söyledi.

Bingöl'de seracılığın yaygın olmadığını ve bunun büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Tekin: “Yerli ürün çıkarıyoruz. Haftada üç gün topladığımız mahsulleri sebze haline veriyoruz. Hal esnafı da bu ürünleri çarşıdaki esnafa veriyor. Devlet yardım ederse bunu daha da geliştirebiliriz. Bizim sıkıntımız sudur. Kuyu kazmışız ama su sıkıntısı var, yeterince su bulamıyoruz” dedi.

SU OLURSA SERACILIK DAHA ÇOK GELİŞİR

Tarım arazileri için yeterince su bulamadıklarını ve susuzluk yüzünden topraklarının çatladığını ifade eden Tekin: “Devletten beklentimiz, seracılık alanında bizlere yardım etmesidir, su sorunumuza çare üretmesidir. Bunun dışında bizim ilaç sorunumuz var. Çeşitli zirai hastalıklar çıkıyor ama bu konuda yeterli bilgiye sahip değiliz. Dışardan sorup soruşturarak hastalıklarla mücadele ediyoruz. Çok şükür şuana kadar problem olmadı ama İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bu konuda bilgilendirme desteğini bekliyoruz. İlaç ve gübreyi de Bingöl'de bulamıyoruz. Bu konuda da sıkıntı yaşıyoruz. Seraların arka kısmındaki arazilerimizi de gelişi güzel karpuz ekerek değerlendirmeye çalışıyoruz. Su olmadığı için her taraf çatlamış. Su olsaydı her bir karpuz 15 kilo gelirdi. Şuanda su olmadığından bir karpuz yetiştiğinde ancak 2 kilo gelebiliyor. Devletin sondaj desteği olursa inanıyoruz ki, seracılık köyümüzde çok daha gelişecek ve Bingöl'ün sebze ihtiyacını önemli oranda buradan karşılayabiliriz” diye konuştu.

GÜNDE 500 KİLO SALATALIK ELDE EDİYORLAR

2,5 dönüm arazide ekilen salatalıktan günde 500 kilo topladıklarını belirten Tekin, Sonbahara kadar 70-80 ton salatalık elde edeceklerini söyledi.

Elde ettikleri salatalığı 50 ile 70 kuruş aralığında hal esnafına sattıklarını kaydeden Tekin: “Mersin salatalığının rayici neyse biz onun 10 kuruş üzerinden satıyoruz. Çünkü o salatalık 4-5 gün sonra vatandaşa ulaşıyor. Bizimkisi bir gün sonra. Üstelik nakliyeden de kazançlılar. Günlük taze ve organik salatalık satıyoruz. Hal esnafı bu verimden oldukça memnun. Bizde ürün olduğu sürece önceliğe bize tanıyorlar. Kalan ihtiyacı ise dışardan temin ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Devletin destek çıkması halinde diğer tarım arazilerini de değerlendireceklerini ifade eden Tekin: “Destek çıkılırsa bunu daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Su olmadığından dolayı diğer arazilerimizi değerlendiremiyoruz. Mesela faizsiz kredi imkânı olursa bunu kullanarak işimizi daha da büyütebiliriz. Bingöl'de bir köyde böylesine güzel bir tarımcılık yapılıyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden tarla ve sera alanlarımızda inceleme yapmasını, varsa hastalık bizi bilgilendirmesini ve gerekli ilaç yardımında bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Masraf edilen 70 bin TL'yi bir sezonda çıkarabileceklerini de ifade eden Tekin, kendi köyünde çalışmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirterek: “Biz eskiden buğday, arpa ekiyorduk ot biçiyorduk ama geçim olmuyordu. Gidip batı illerinde çalışıyor ve çoğunlukla iş bulamıyorduk. Sürekli başka şehirlere gitmek zorunda kalıyorduk ama şimdi kendi köyümüzde çalışıyoruz, çok güzel bir imkân” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın