KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Sesi bingöl kokan sanatçımız peyda yurtsever

İlk albümü ile müzik piyasasına hızlı giriş yapan Bingöllü hemşerimiz Peyda Yurtsever, halk müziğine yeni bir soluk getiren ses olarak görülüyor. İlk albümünde Ünlü sanatçılar Erkan Oğur ve Erdal Erzincan ile çalışan Yurtsever, adından sıkça söz ettirecek isimler arasında.

Sesi bingöl kokan sanatçımız peyda yurtsever
06 EKİM 2015 SALI 22:15
0
4724
0
AA aa

 Türkülerin yeni sesi, yeni yorumu Peyda Yurtsever, ilk albümü “Tek Kişilik Şarkı Dardır” ile müzik camiasına merhaba dedi. Bingöl Karer'de doğan Peyda Yurtsever, lise eğitimine kadar Bingöl'de devam etti ve sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuvar Bölümü. Erkan Oğur ve Erdal Erzincan ile tanışma ve sözlerinin yine hemşerimiz Metin Kaygalak'a ait olduğu şiirden alan ilk albümü. Albümün yapımcılığını da Erkan Oğur gibi güçlü bir isim üstlenmiş. Erkan Oğur'un dillere pelesenk olan ‘Zülfü Kâküllerin Amber Misali' türküsünü de seslendiren Yurtsever'e türküde Erkan Oğur vokal de yapıyor.

Karer'de doğup büyüyen Peyda, uzun süre Bingöl'de de öğretmenlik yapan Mehmet Yurtsever'in kızı. İlkokulu Karer'de, ortaokulu ve liseyi de Bingöl'de okuyan Peyda Yurtsever, 2001 yılında İTÜ Konservatuvara giriyor.

Peyda Yurtsever kimdir sorusuna “Kimsiniz sorusu, cevabını bilmediğim bir sorudur. Bu yüzden de cevaplamak güç çünkü ben de kendimi arıyorum hala. Fakat nerde yaşadınız, fiziksel tarihiniz nerde geçti derseniz; Bingöl Karerliyim. İlkokulu köyde, bir sınıf beş sıra bir okulda okudum. Ortaokul, lise Bingöl'de devam etti ve sonra İstanbul” diye cevap veriyor.

 “Bir çok anı, bir çok sokak, bir çok çocukluk hatırası, aşk hikayesi, dostlar ve özlemekle dolu bir Bingöl” diye başlayan cümlelerle Bingöl sevdasını anlatan Peyda Yurtsever, “Orda yaşadığım dönem tabi ortaokul liseye denk geldiği için daha çok okul anılarım ve köydeki yaşamım var. Köyde bir çocuk nasıl büyüyorsa öyle büyüdüm. Köy ile şehir arasındaki yolda, tozlu fakat hangi yöne giderse gitsin hep mutlu olduğumuz köy minibüslerinde gidip geldim. Galiba Bingöl denince ben hep o minibüsün içindeyim. Minibüs sıkışık, içerde Hamamlar'dan alınan sıcak ekmek kokusu, yanımda yaşlı bir aşağı köy amcası, camdan içeriye giren toz, teypte Zazaca bir ezgi ve tabiki toprak yol” diyor. Hala o günleri yaşıyormuşçasına Bingöl'de geçirdiği zamanı kısa ve duygu yüklü cümlelerle anlatıyor.

Müzik hayatınız ne zaman başladı sorusuna yine nevi şahsına münhasır bir cevap veren Yurtsever, şöyle devam ediyor: “Bence başlangıç ya da son yoktur. Herşeyin sadece bir ortası var. Bu yüzden bir zaman söyleyemem. Çünkü müzik sadece herhangi bir sahnede ya da okulda başlamıyor. Yani böyle tanımlamak haksızlık olur. Müzik hep vardır diyelim ve gülümseyelim”

“SADECE ZAZACA BİR ALBÜM YAPMAK İSTİYORUM”

Albümün "Tek Kişilik Şarkı Dardır" ismini nerden aldığına da değinen sanatçı hemşerimiz, Bingöl'e ve Zazaca'ya özel bir önem verdiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bingöllü şair ve abim Sevgili Metin Kaygalak'a ait bir söz ve benim için dünyanın enini boyunu tartıyor. Albümde biri Zazaca, biri Kurmanci ve diğerleri de Türkçe sözlerle yazılmış 11 eser var. Söz de yazıyorum. Bana ait eserler var fakat bu albüme almadım. Seçtiğim repertuarda her eserin, hem benim kişisel tarihimdeki hikâyesi hem de kendi hikâyeleri vardı. Önemsedim ve dolayısıyla da aslında herhangi bir kurgu yapmadan kendiliğinden böyle bir repertuar oluştu ya da tesadüf etti diyelim. Zazaca eser bir tane var çünkü sadece Zazaca bir albüm yapmak istiyorum. Orada da yeni ve dilin kendine ait hikayeleri olsun istiyorum. Zazaca ile aramda güçlü bir bağ var çünkü mesela 'daye'(anne) veya anne(daye) aynı şeydir ama aynı his değildir. Tercümesi 'anne'dir fakat hissi bambaşka. Dil konusu uzun soluklu cevaplar isteyen ve ısrarla ve şiddetle önemsenmesi gereken bir konu. Çünkü çok kültürlülüğün ilk işaretidir dil. Kök ve asıl dilde başlıyor. Ben ayrıca Dersim Zazacası konuştuğum için Bingöl Zazacası ile arasındaki benzerlik ve farklılıkları da müzikal bir kayıtla not düşmek istiyorum. Bir yerlerde saklı olan bu eserlerin tozunu alıp ışığa koymalıyız ki gelecek zamanlarda, none ma, awa ma, qalıqe ma, pirike ma, domaniye ma vindi mebe…”

Yapımcılığı Erkan Oğur tarafından üstlenilen ve M&MT Records tarafından yayınlanan albüm, tüm müzik marketlerden temin edilebilir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın