KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Yoksula uzanan 'merhamet eli

Bingöl'de yoksul ve yardıma muhtaç kişilere yönelik yürüttüğü faaliyetlerle sık sık gündeme gelen Merhamet Eli Gıda Bankası yetkilileri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yoksula uzanan `merhamet eli
15 TEMMUZ 2014 SALI 21:34
0
1318
0
AA aa

Merhamet Eli Gıda Bankası Derneği Başkanı Mehmet Tamaç, yapılan çalışmalar hakkında İLKHA'nın sorularını yanıtladı. Derneğin zengin ile fakir arasında hayır köprüsü vazifesi yürüttüğünü ifade eden Tamaç, sürdürdükleri faaliyetler ve hedefleri hakkında İlke Haber Ajansına konuştu.

İLKHA İLE YAPILAN RÖPORTAJ ŞÖYLE;

Dernek olarak nasıl bir hizmeti esas alıyorsunuz?

Muhtaç bırakılmış, fakir kalmış ve hakları elinden alınmış yâda olan haklarını almada eksik kalmış, insanlara yardımcı olmayı mağduriyetlerini gidermeyi ve muhtaçlıkları düzeyinde onlara yardımcı olmayı hedef edindik.

Derneğiniz ne zaman kuruldu? Kurulduğu günden bu yana ne kadar insana ulaştınız?

Derneğimiz 2012 yılında kuruldu. İki yıla yakın bir süredir, hizmet vermekteyiz. Bu süre içinde tespit ettiğimiz mağdur aile sayısı bin civarındadır. Bu insanlara yılın belirli zamanlarında yardım ediyoruz. İki yıllık süre zarfında yaklaşık 250 ile 300 bin TL yardımda bulunduk.

Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin kendilerine yardım edecek aileleri nasıl tespit ediyorsunuz?

Yardıma muhtaç aileleri şu şekil tespit ediyoruz. Nüfus kayıt örneği, ikametgâh ve nüfus cüzdanı fotokopisini istiyoruz. Bunlarla birlikte bir dilekçeyle bizlere başvurmasını istiyoruz. Yapılan başvurudan sonra kendi ekibimizle evlerine gidiyoruz. Bizatihi başvuranların evlerine gidip maddi durum tespitinde bulunuyoruz. Daha sonra başvuran aileyi tanıyan birinden de aile hakkında bilgi ediniyoruz. Aile tarafından verilen bilgi doğru mudur? Değil midir? Şeklinde bilgi edinerek ailenin durumunu tamamen ortaya çıkarıp hangi derecede fakir bir aile olduğunu bu şekil tespit ediyoruz.

Yaptığınız çalışmalar bir nevi bir kamu hizmeti gibi. Dolayısıyla süreklilik gerektiren bir hizmet. Böylesine zor bir hizmetin devamlılığını sağlamayı nasıl başarıyorsunuz?

Aslında bu yaptığımız işin Devletin eliyle yapılması gerekiyor. Bu konularda bölgede Devlet yetersiz kalıyor. Mağdur ve biçare insanların sayısı çok. En muhtaç biri dahi bazen Devletin belirlediği kriterlere girmiyor. Dolayısıyla Devletten herhangi bir yardım alamıyor. Yaptığımız bu yardımların sürekliliğini Allah'ın yardımına bağlıyoruz. Ayrıca ilimizde hayırsever insanlar da vardır, söz konusu hayır olunca cömertçe davranıyorlar. Fakirlere yardımlarını esirgemiyorlar. Bingölümüzde fedakâr insanlarımızın sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Ne tür yardımlarda bulunuyorsunuz?

Elimizde bulunan imkânlar kısıtlıdır. İmkânlarımız çerçevesinde fakir ve muhtaçlara mağduriyet derecelerine göre; gıda, giyim, nakdi ve kırtasiye yardımlarında bulunuyoruz. Bazen imkânlar nispetinde ev eşyası yardımında da bulunuyoruz.

Bu tür hizmet eksenli çalışmalarınız için ne oranda destek görüyorsunuz? Sizce bu destekler yeterli mi?

Tam manada istediğimiz şekilde gelen destek yok, bundan dolayı bize başvuran fakirlerin bütün ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Mesela fakirlere bir maaş veremiyoruz. Buda büyük bir külfet, böylesi durumlarda devletin kendi imkânlarını kullanarak yardımda bulunması gerekiyor. Dolayısıyla İmkânlarımız kısıtlıdır. Yani devamlı bir şekilde bir fakire maaş verebilmemiz için bizim de sabit bir gelirimizin olması gerekiyor. Ama imkânlarımız kısıtlı olmasına rağmen devamlı her ay yardım ettiğimiz muhtaç ailelerimiz vardır. Bu fakir aileler hiç geliri olmayan insanlarımızdır. Dolayısıyla gelen destekler yeterli değildir.

Bu çalışmalarınıza başladığınız günü dikkate alırsanız, bu gün geldiğiniz noktayı kendiniz için yeterli olarak görüyor musunuz? Bu konuda hedeflediğiniz nokta nedir?

Bu işe başladığımızda sıfır imkânlarla başladık. Birkaç gönüllünün bir araya gelerek oluşturduğu bir dernek idik. Elhamdülillah bugün, bin aileye yılın belirli zamanlarında yardımlar ulaştırma noktasındayız. Yani birkaç kez yardım etme durumuna gelmişiz. Buda sevindirici bir durumdur. Ancak yeterli bir nokta değildir. Hedefimiz ise hiç bir muhtacın kalmamasıdır.

Maddi anlamda imkânları iyi olan insanlara bir çağrınız olacak mı? Özellikle toplumumuz için bir tavsiyeniz var mı?

Herkese sesleniyorum; kim olursa olsun bir insan muhtaçsa, fakirse onun da onuru vardır. Onun da insanlık onuru ve gururu zedelenmesin, ‘Kendimiz için istediğimizi başkası için de isteyelim' fakir ve muhtaçların insanca yaşamaları için kendilerine bir zemin hazırlamamız gerekiyor. Biz dernek olarak bir kurum oluşturduk; bu dernek herkesin derneğidir. Dernek olarak bir fakire yardım ederken, hiçbir ayırım gözetmeden herkese eşit mesafedeyiz. Zengin ve durumu yerinde olan insanlarımız gelip bizimle işbirliği yapsın ulaşmayacağımız fakir ve muhtaç kalmasın. Biz dernek olarak yılın 12 ayında çalışıyoruz. Devamlı bir şekilde fakirlere yardım edebilmemiz için zenginlerin bizlere destek olmaları lazım. Sürekli bir yardımın olabilmesi içinde, sürekli bir şekilde bir desteğin gelmesi gerekiyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın