KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Çotla'da Bal Havzası

Bingöl Üniversitesi PİKOM (Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi) tarafından değerlendirmeleri tamamlanan ve desteklenen projelerden bir tanesi olan Çotla Bal Havzasının Oluşturulması projesi başladı.

Çotla`da Bal Havzası
20 HAZİRAN 2018 ÇARŞAMBA 21:19
1
1880
1
AA aa

Son zamanlarda yaptığı atılımlarla adından sıkça söz ettiren ve Pilot Üniversite seçilmesi ile de bölgesel kalkınmanın öncüsü haline gelen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, (PİKOM) birimi tarafından belirlenen başlıklarda değerlendirilmesi tamamlanan projeler tek tek hayata geçmeye başladı. Program kapsamında hayata geçen projelerden yeni bir tanesinin başlangıç toplantısı, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi BinUZALCBS (Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri) Merkezinde yapıldı. Toplantıya proje yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, proje ekibi, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ve bölge arıcıları katıldı.

Toplantıda konuşan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer “Çotla Yaylası, arıcılık açısından Bingöl'deki önemli bölgelerimizden birisidir. Buradaki balın kalitesi de yayladaki bitkilerden kaynaklanmaktadır. PİKOM kapsamında desteklenen bu projenin bölgedeki arıcılığın gelişmesine katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje ile Bingöl balının gerçek değerinin bilimsel açıdan ortaya çıkacağını umuyoruz. Pilot Üniversite Koordinasyon Birimi koordinatörlüğünde Bingöl Üniversitesi ile Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile birlikte yürüteceğimiz bu proje Bingöl için örnek teşkil edecek projelerden biri olacak. İleriki yıllarda diğer bölgelere de yaygınlaştırmak için çaba sarf edeceğiz. ” diye konuştu.

Proje hakkında kısa bir sunum yapan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yüksel, “ Bu proje ile Anzer Balı kadar marka olabilecek Çotla Balı'nın marka olmasını hedefliyoruz. “Tarım ve Havza Bazlı Bölgesel Kalkınma” programı kapsamında sunmuş olduğumuz projeyle genel olarak CBS Teknikleri ve İHA (İnsansız Hava Araçları) teknolojileri ile birlikte Bingöl'ün doğal kaynaklarının arıcılık açısından değerlendirilmesi yapılacak. Özelde de Bingöl İli Genç İlçesi Çotla Yaylasında Bal Havzası oluşturulacaktır. Bu havzada arıcılık açısından önemli olan bitki türlerinin belirlenmesi, modern arıcılığın yapılması, doğal ve organik bal ile bal ürünlerinin elde edilmesi, Çotla balının tescillenmesi, markalaştırılması ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bingöl Arıcılar Birliği ve bölge arıcıları ile birlikte yürütülecek olan projenin gerçekleşmesi durumunda adeta Anzer Balı gibi kendine özgü “Çotla Balı” ürünü ortaya çıkacaktır. Bal havzası modeli ve çalışmaları, Bingöl ilinde belirlenecek olan diğer bal havzalarında da uygulanabilecektir ” şeklinde ifade etti.

Program ile ilgili açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise “Pilot Üniversite kapsamında çalışmalara tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu kapsamda hazırlanan projelerimiz Bingöl Üniversitesi'ne, Bingöl'e ve bölgeye çok şey katacaktır” dedi. Prof. Dr. Çapak, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Tarım ve Havza Bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilmenin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirtti. Bingöl Üniversitesi'nin arı, arı ürünleri ile endemik bitkiler üzerine yapılacak çalışmalar için artık sahaya indiğini ifade eden Prof. Dr. Çapak, “Her bir projenin Bingöl'ümüze ve ülkemize maksimum fayda getirmesini sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Aktif olarak başlayan bütün projelerin Bölgemizin kalkınmasına ve üniversitemizin bu alanlarda ihtisaslaşmasına katkı yapmasını temenni ediyor, özveri ile çalışan bütün proje ekiplerimize ve paydaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_29022)
20 Haziran 2018 Çarşamba 22:27
VazNanlılar ait çotlayı bu projede görmek sevindirir bizi tebrik ederim köylüm mehmetcan üzeri
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın