KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Müslüman düşünce aydınlanmış bir düşüncedir

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir; Müslüman Düşünce 18. yüz yılda aydınlanmış bir düşünce değil, İslam'ın ilk anından beri aydınlanmış bir düşüncedir' dedi.

Müslüman düşünce aydınlanmış bir düşüncedir
15 ARALIK 2017 CUMA 20:28
0
1611
0
AA aa

“İslam'da Kur'an ve Sünnet Bütünlüğü” paneli, Bingöl Üniversitesi kongre merkezinde düzenlendi. Düzenlenen panelin moderatörlüğünü Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak yaparken; konuşmacıları da İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir ve İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu'ydu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılış konuşmasını İl Müftüsü Mecit Can'ın yaptı.

PEYGAMBERSİZ İSLAM VE PEYGAMBERSİZ KURAN OLAMAZ

Programın moderatörü olan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, son zamanlarda Kuran ve Sünnet ile ilgili tartışmalara değinerek; “Sünnetsiz Kuran anlayışını savunanalar var. Biz sünnet olmadan Kur'an'ın arzulanan bir şekilde anlaşılamayacağını, Peygambersiz İslam ve Peygambersiz Kur'an'ın olamayacağını savunuyoruz. Maalesef farklı görüşleri savunanalar da var. Bu noktada her iki hocamız da bu alanda uzman. Her ikisinin de bilgilerinden istifade edeceğiz” diyerek, sözü panelistlere bıraktı.

KURAN VE SÜNNET AYRILMAZ BİR BÜTÜNDÜR

Panelin ilk konuşmacısı İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu “Kim Peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur” ayeti kerimesi ile sözlerine başladı.

 İslam dininin iki temel kaynağının olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Muslu; “Bunlar Kur'an-ı Kerim ve peygamber efendimizin Sünneti Seniyesidir. Aynı zamanda efendimizin veda hutbesinde buyurduğu üzere ümmetine bıraktığı ve sımsıkı sarılmamızı istediği iki emanetidir. Kur'an-ı Kerim, Allah tarafından Cebrail (a.s) vasıtasıyla Hz. Muhammet (s.a.v)'e inzal edilen, kendi başına bir mucize olan, musaflarda yazılan, hafızalarda korunan, okunması ile ibadet edilen ve tevatüren nakledilen bir vahiydir. Sünnet ise genel anlamda hazreti peygamberin söz, fiil ve takdirleri yani olaylarının ortak adıdır. Kuran ve sünnet ayrılmaz bir bütündür. Ruh ve ceset gibidir. Et ve tırnak gibidir.  Peygambersiz bir din düşünülemez. Bu anlamda bazı aykırı düşünceler, çeşitli nedenlerle gündeme gelebilir. Bu konuda bizim duruşumuz bellidir. Kur'an ve Sünnet, bizim iki önemli kaynağımızdır. Dini bunlarla anlar ve bunlarla yaşarız” şeklinde konuştu.

KUR'AN KAFAMIZA GÖRE YORUMLAYACAĞIMIZ BİR KİTAP DEĞİL

Panelin son konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, konuşmasına Kur'an ve Sünnet bütünlüğüne dikkat çekerek konuşmasına başladı.

 Kur'an ve Sünnet bütünlüğünün bozulmasının nereden çıktığı üzerinde duran Prof. Dr. Bedir; “Bu sorun, hariciler ve aşırı akılcı anlayış içinde olanlarca çıkarılmış bir sorundur. Sadece Kur'an'ı okuyarak ya da sadece hadisi ve sünneti okuyarak İslam yapacağını zannedenler spekülasyondan, yanlış arayıştan ve yanlış kapılara gitmekten kurtulamazlar. İslam'ın ilk anını anlamanın kolay olmadığını, bunun ilim gerektirdiğini ve bu ilimlerin de tarih boyunca Müslümanların çok ciddi anlamda çalıştıklarını, geliştirdiklerini bilmemiz lazım. Müslüman düşünce aydınlanmış düşüncedir. Müslüman düşünce 18. yüz yılda aydınlanmış bir düşünce değildir. Müslüman düşünce, İslam'ın ilk anından beri aydınlanmış bir düşüncedir. Biz batının tarihini kendi tarihimiz yaparak geleneğimize bakarsak, böyle aydınlanma öncesi ve sonrası Müslümanlık gibi yanlış kapılara gideriz. Bence sorunun kaynağı burada. Zannediyorlar ki müslümanlık, İslam âlimleri yanlış ve kötü anlayışlara yöneldiler. Akılcılığı ve bilimselliği bıraktılar. Böyle bir şey yok. Müslümanlar bilimselliği son derece ileri bir seviyede geliştiriyorlardı. Tutup da Kur'an'ı ayrı alıp, sünneti ayrı alıp Kur'an'dan İslam çıkarılıyor demez, diyemezler” diye konuştu.

KENDİ KENDİMİZİ ZAYIFLATIYORUZ

“Bir zengin, akli, rasyonel tahlil geleneği olan medeniyeti tutup da üç beş tane kerameti kendinde gören aydınlanmacı düşüncenin esiri haline gelmesi, Müslümanların kabul edeceği bir durum değil” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Bedir; “Bizim asıl kaybettiğimiz bu entelektüelliktir. Tefekkür-i derinliğimizdir Müslüman âlimler olarak. Bunu eğer tekrar yeniden kazanabilirsek, ben bu tür Kur'an ve Sünnet bütün müdür? değil midir? gibi saçma soruların etrafında dolaşmayız. Biz ehli ilim ulemanın belirlemiş olduğu bu bilimsel yoldan ayrıldığımız andan itibaren kendi ayağımıza sıkmaya başlıyoruz. Kendi kendimizi zayıflatıyoruz. Önce âlimleri küçümsedik. Sonra onların ürettiği ilmi eserleri küçümsedik. Sonra o yetmedi bununla çağdaşlaşacağımızı düşündük. Sonra baktık hadis bize yetmiyor onu da küçümsedik. Şimdi Kuran'a geldik. Korkarım Kur'an'cılar yarın Kur'an da yetmiyor diyecekler. Ve ondan sonra bizi ya deist ya da ateist yapacaklar. Bu iş buraya doğru gidiyor.  Bunun neden ortaya çıktığını tahlil edip ona göre en azından ilim ehli olarak çözüm üretmek zorundayız” şeklinde sözlerini noktaladı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın