KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

'Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır'

Eğitim Bir-Sen Başkanı Kava: 'Meslek kanunu, içeriği itibarıyla öğretmenlerin atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer basamaklarına erişime, ehliyetten liyakate kadar ayrımcılık ya da ayrıcalıktan uzak, objektif hükümler ihtiva etmelidir.'

`Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır`
02 KASIM 2021 SALI 15:50
3
1527
12
AA aa

Eğitim Bir-Sen Başkanı Yunus Kava, öğretmenlik meslek kanunu hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Kava, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“İnsanın, özünü keşfetmeye, kişiliğini inşa etmeye yönelik en büyük eylemi eğitimdir. Eğitimin başaktörü öğretmen, insanlığın kadim ve vazgeçilmez mesleklerinden biri de öğretmenliktir.

Öğretmen, çocukların şuur sermayesini artırmanın, idrakini geliştirmenin, varoluşun sırrına ermenin, hikmeti keşfetmenin rehberidir.

Ülkemizde fiilî olarak görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 200 bini aşmış iken, öğretmenlerin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar olan her aşamayı içeren, öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmaması büyük bir eksikliktir.

Eğitimde örnek gösterilen ülkelerde olduğu gibi, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulması artık daha fazla ertelenmemelidir.

Kanaatimizce öğretmenlerin itibarının daha da artması, haklarının korunması; yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması hedefine 11. Kalkınma Planı'nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hâlâ karşılanamamıştır.

Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Bu mümkündür, beklenti de bu doğrultudadır. Aksi hâlde yapılacak çalışma anlamsızlaşır.

Medeniyetimizin yüklediği değeri sosyal ve ekonomik statü açısından gerçekleştirecek kanun, öğretmenin itibarını hem korumaya hem de yükseltmeye yaramalıdır.

Eğitim çalışanlarının güçlü sesi, genel yetkili sendikası olarak, gerek akademik yayınlar gerek raporlar gerekse alan taramalarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu için nelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduk.

Çağın gereklerini ve öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde 2018 yılında hazırladığımız “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı raporumuzla genel çerçeveyi çizdik. ‘Meslek kanunu, öğretmene destek kanunu olmalı' diyerek beklentilerimizi ifade ettik. ‘Nasıl bir meslek kanunu olmalı, meslek kanununda neler yer almalı' sorularının cevabını bir eğitim sendikası olarak verdik.

Öğretmenler olarak beklentimiz, özlük haklarımızın tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması; resmî eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi; mesleğimizde ilerlememizi sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi; istihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayıcı dayatmalar yerine teşvik edici uygulamaların getirilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin eğitim-öğretim sınıfı içinde ama ikincil görev olmaktan çıkarılarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi; yöneticilik süreçlerine geçiş ve statüsü ile bu pozisyonlardaki mali, özlük ve sosyal hakların da mutlaka meslek kanununda tanımlanması; resmî veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir.

Meslek kanunu, içeriği itibarıyla öğretmenlerin atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer basamaklarına erişime, ehliyetten liyakate kadar ayrımcılık ya da ayrıcalıktan uzak, objektif hükümler ihtiva etmelidir.

Öğretmenin itibarının, statüsünün, hak ve imkânlarının, fırsat ve yetkilerinin artırılmasına dayanak yapılması gereken bir kanun, mevcudun tekrarına ve statükonun devamına barınak olursa akıtılan ter de söylenen sözler de hükümsüz ve değersiz hâle gelir. Özellikle meslek kanununda öğretmenlerin ve eğitim kurumu yöneticilerinin mali durumunun, hak, yetki ve sorumluluklarının hedeflenen amaca uygun gerçekleştirilmesi umulurken, bütün bunlar kamu maliyesi dengesi, bütçe olanakları ve benzeri bahanelerin arkasına sığınılarak es geçilecek olursa eğitimde istenilen başarıların da meslek kanunundan beklentinin de sağlanamayacağı bilinmelidir.

Zaman, vaatleri gerçeğe dönüştürme, hedefleri sonuca ulaştırma zamanıdır. Öğretmenin özlük haklarını ve yetkilerini genişletecek, ona destek olacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması beklentisi artık karşılanmalıdır.

Eğitim-Bir-Sen olarak, belirttiğimiz hususlar temelinde katkı ve destek sunacağımızı bu vesileyle bir kez daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMM'yi ve Millî Eğitim Bakanlığı'nı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adım atmaya çağırıyoruz.

24 Kasım'da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun TBMM gündemine getirilmesidir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86680)
03 Kasım 2021 Çarşamba 14:15
Hangisi kendi hakkıyla o makamlara gelmiş,sizler bu kul hakkını nasıl ödeyeceksiniz.Başkalarından gasp ettiğiniz bu makamlar bir gün başınıza yıkılacak.Mahşer gününün hesabı daha ağır.Allah sizi kurtarsın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86678)
03 Kasım 2021 Çarşamba 10:14
Torpilin konuşsun yorum yazanlar koskoca bir saymanı eleştiriyorsunuz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86717)
05 Kasım 2021 Cuma 08:38
@Misafir Kullanıcı Saldıranların hepsinin HDP li olduğu alınlarında mı yazılı. Saldırı konusuna gelince yaptıkları adaletsizliğe lafımız, kişilikle uğraşmıyoruz. Karizmanın ne olduğunu bilmezsek diyecek lafımız olmayacak. Bir şeyi birine yakıştırdığın zaman bari hakkını ver ya da gözlük camının numarasını değiş. Bana illa ki zor gül diyorsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86696)
03 Kasım 2021 Çarşamba 20:14
@Misafir Kullanıcı Sayin saymanımız büyük adam kizkanma Adana il MEM müdürü Veysel Durgun ile geçen boy boy fotoları vardı Allah var karizma adamlar.Allah var sayman abimizi seviyoruz ne kadar Hdpkk li varsa saldırıya geçmiş hayırdır ne iş
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86677)
03 Kasım 2021 Çarşamba 10:14
Öğretmene 3600 değil 5500 ek göstergesi verseniz de doymazlar. 24 Kasım da yine odun taşıyan, soba dolduran, odun kesen eğitimcileri ne zaman görecez.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86671)
03 Kasım 2021 Çarşamba 08:16
abidin dino yaşasaydı ama bana eğitim sorunun resmini çizebilir misin derdik.. ama öldü.. çok şükür arkadaşlar fotoğrafını çekmiş... yukardaki insanlar siyasete atılma hayalleri ile hergün popülist politikalarla eğitimin içine etmekteler.. öğretmen olanların hepsi sınıfta ders vermekten kaçan arkadaşlar yakinen tanıyorum..'bingöl de hava yunus kawa seçim sloganı olarak alınabilir'.. ingilizlerin güzel bir atasözü var.. yapabilen yapar yapamayan yönetir.. sendikanızdan istifa ettim şimdi her namazdan sonra allah beni af etsin diye dua ediyorum.. siz yanlış adrestiniz ama ben geç fark ettim...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86668)
02 Kasım 2021 Salı 23:55
Aranızda yönetici olmayan varmı çok merak ediyorum? Hala sözüm ona böyle bir sendikaya üye olan öğretmen varsa eğer utanmalidir kendinden bu tek sıra olmuş 'begler ' işin kaymagini yesinler sizde yoksulluk sınırında yaşamaya devam edin mustehaksiniz ne diyeyim başka..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86666)
02 Kasım 2021 Salı 23:50
Dostlar alışverişte görsün, tuzu kurular konuşmuş yine sizin tek derdiniz ballı maaslariniz ve haksız yere elde ettiğiniz koltuklariniz geçin bu hikâyeleri kimse yemiyor artık bunları. Rahatınıza bakın az kaldı Abbas yolcu ondan sonra sizin adınızı veren olmaz!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86656)
02 Kasım 2021 Salı 20:27
Memleketin en büyük lokmasını siz birlik dayanışma basın açıklaması yapanlar yiyor nede olsa .....çok millet çalışsın siz yeyin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86653)
02 Kasım 2021 Salı 19:36
Sayman İhsan Doğan her zaman ki gibi fotojenik ve de enerjik görünüyor...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86660)
02 Kasım 2021 Salı 22:01
@Misafir Kullanıcı Sende 9-10 bin maaş alırsan bir yılda ajda pekkan gibi olursun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86648)
02 Kasım 2021 Salı 18:42
Ah bir milletvekili olsam!!!
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın