KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2024 Pazartesi
°C

Sırım HES için ÇED Raporuna mahkeme iptali!

Bingöl'ün Genç İlçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçelerinin sınırlarını belirleyen noktadaki Sarım Havzası üzerinde yapılması planlanan HES Barajıyla ilgili ÇED kararına ilişkin açılan davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nden karar çıktı. Avukat, 'Mutluyuz' notuyla kararı paylaştı.

Sırım HES için ÇED Raporuna mahkeme iptali!
02 NİSAN 2024 SALI 02:07
8
1132
3
AA aa

Bingöl önemli akarsularından olan Sarım Havzası üzerinde Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. HES projesinin bölgenin ekosistemine zarar vereceğini belirterek, yıllardır HES projesinin kurulmaması için mücadele veren bölge halkı, proje ile ilgili hazırlanan ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açtı. Erzurum 2. İdare Mahkemesinden ÇED raporunun iptali yönünde karar çıktı.

KORUMA ALTINDAKİ TÜRLERİN ZARAR GÖRECEĞİ BELİRTİLDİ

Davacılar tarafından, Bingöl'ün Genç İlçesi ve Diyarbakır'ın Lice İlçesi sınırlarında yer alan Sarım Çayı ve Yan Kolları üzerinde yapımı kararlaştırılan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 03/01/2023 tarihinde verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali istemiyle dava açıldı.

Dava dilekçesinde; “süreçle ilgili mevzuatta öngörülen usûle riayet edilmediği, proje alanının yeterince incelenmediği, mülkiyet rejiminin yeterince değerlendirilmediği, duyarlı yöreler kriterlerinin dikkate alınmadığı, sulak alanlarla ilgili mevzuata uyulmadığı, projenin plânlandığı Sarım Çayı ve Dicle Havzasının havza plânının yapılmamış olduğu, ÇED Raporunda, flora ve fauna açısından yeterli değerlendirmelerin yapılmadığı, havzada endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu, proje kapsamındaki yapıların inşası ve tesislerin işletmeye alınması hâlinde koruma altındaki türlerin zarar göreceği, yakın tarihlerde yapılan araştırmalarda dünyada neslinin yok olduğu sanılan Batman bantlı çöpçü balığına rastlanıldığı, yine kesin koruma altındaki su samurlarının da bölgede yer aldığı, ancak bu türlerle ilgili herhangi bir belirleme ve etki değerlendirmesinin yapılmadığı, ÇED Raporunda öngörülen balık geçitlerinin de bilimsel verilere ve gerçekliğe uygun düşmediği, projenin çevre düzeni plânı hükümlerine de aykırı olduğu, yine havza bazında kümülatif etki değerlendirmesi yapılması gerekirken ÇED Raporunda buna dair bir değerlendirme yapılmadığı, halkın katılımı toplantısında görüşülen hususların ÇED Raporunda değerlendirilmediği, yörenin hidrojeolojik özelliklerinin dikkate alınmadığı, projeyle içme ve kullanma suyu olarak kullanılan kaynakların kirleneceği ve zarar göreceği, alanın aynı zamanda birinci derece deprem bölgesi olduğu, ÇED Raporu bütün olarak değerlendirildiğinde mevzuatta belirlenen yöntemler ile bilimsel kriterlere aykırı davranıldığı, bu nedenle işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu” belirtilerek, projenin iptal edilmesi istendi.

İPTAL KARARINI “ÇOK MUTLUYUZ” NOTUYLA DUYURDU

Bölge halkının avukatlığını üstlenen Av. Barış Yıldırım, proje ile ilgili iptal kararını, “Bingöl ili Genç ilçesi ve Diyarbakır ili Lice ilçesi Sarım Çayı ve Yan Kolları üzerinde yapımı kararlaştırılan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'ne karşı açtığımız davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Çok mutluyuz. Hayırlı olsun” notuyla paylaştı.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108926)
03 Nisan 2024 Çarşamba 23:10
Çed raporu için neredeyse usule uygun hibcir calisma yapılmadan apar topar buraya baraj kurmak istemişler. Koskocaman devlet kurumu olan çevre şehircilik bakanlığını kapatsalar bence devlete de millete de daha hayırlı bir iş yapılmış olur. Hiçbir işleri düzgün değil, deprem hasar tespit çalışmalarını yaparken de binlerce hatalı işleme imza attılar. Ehliyet ve liyakatten yoksun işini hep bozuk yapan bu müdürlere personellere de hiçbir soruşturma açılmıyor. Devlet yönetiyoruz beyler devlet çocuk oyuncağı değil bu işler, memuriyeti bırakıp gidin çocuk
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108872)
02 Nisan 2024 Salı 12:50
Doymadınızmı doğa katliamcıları diğer Dünya var biraz ahlaklı olun biraz korkun nasıl vicdanınız alıyor hala böyle rantlı barajlar yapmaya. Kimin artık böyle niyetleri varsa Allah onları tez vakitte hiçbir hedeflerine ulaşmadan toprağa doyursun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_108865)
02 Nisan 2024 Salı 03:46
Doğamıza dokunmayın
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
29.04.2024
14:51
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu Klinik Açtı!
Uzman Psikolog Kemal Alimoğlu, kendi özel kliniğini açarak Bingöllü vatandaşlara hizmet vermeye başladı.
29.04.2024
14:50
Rotahane`nin durağı `Yüzen Adalar` oldu
Rotahane'nin durağı 'Yüzen Adalar' oldu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, Türkiye'nin kültürel zenginliğini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği proje çerçevesinde Bingöl'e gelerek Yüzen Adalar'ı gezdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın