KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

1 yıl için sadece 124 tüketici hakkını arayabildi!

Bingöl'de, alışverişlerde yaşanan sorunlara sinirlenip kalmakla yetinmeyip hakkını arayan 124 kişi, Tüketici Hakları ve İl Hakem Heyeti'ne başvurdu. Arslan, bunların 96 tanesinin sonuçlandırıldığını söyledi.

1 yıl için sadece 124 tüketici hakkını arayabildi!
14 ŞUBAT 2007 ÇARŞAMBA 09:55
0
1209
0
AA aa
Bingöl Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Hakları ve İl Hakem Heyetinin Faaliyet raporlarına göre, Bingöl'de 2006 yılı içerisinde karşılaştığı sorunlara duyarsız kalmayan 124 kişi hakkını arama yoluna başvurdu.  Bu başvurulardan 68'inin tüketici lehine, 28'inin de tüketici aleyhine sonuçlandığını belirten Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Yusuf Arslan, 22'si çeşitli kurumlara yönlendirilen dosyalardan 6'sının da halen incelenmesine devam edildiği bildirdi.
Tüketici hakları, olumsuz durumlar halinde yapılacaklar ve yapılanlar hakkında Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce hazırlanan raporlarında, Tüketici Hakları ve İl Hakem Heyetinin faaliyetleri de aktarıldı.
Açıklamada; “Tüketicinin hakları ve korunması konusu, toplumun her kesimini ilgilendiren ve etkileyen, hiçbir kesimin kayıtsız kalamadığı bir husustur. Tüketicinin korunmasına yönelik kurallar ve uygulamasındaki etkinlik, aynı zamanda bir toplumun çağdaşlık seviyesini gösteren unsurlardan bir tanesidir” denildi.
AYIPLI MAL: Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda yada reklam ve ilanlarda yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan yada tahsis veya kullanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar şeklinde ifade edilir.
Satılan malda ortaya çıkan ve alıcının o maldan tümüyle yada gerektiği gibi yararlanmasını engelleyen eksiklikler ve aksaklıklar olduğu hallerde;
TÜKETİCİ HAKLARI: Satın alınan malın ayıplı olması halinde tüketici dört seçimlik hakka sahiptir. Ancak tüketici seçimlik haklarını kullanabilmesi için ayıbı satıcıya 30 gün içerisinde bildirmesi gerekmektedir. Bu şekilde ayıbı 30 gün içerisinde satıcıya bildiren tüketicinin seçimlik hakları şunlardır.
  1. Bedel idaresini de içeren sözleşmeden dönme
  2. Malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi
  3. Ayıp oranında bedel indirimi
  4. Ücretsiz onarım isteme hakları
Tüketici bu haklardan yalnızca birisini talep edebilir.
Satın alınan malda sonradan ayıp, kusur, arıza ortaya çıkarsa bu durumda malın teslim tarihinden 2 yıl içinde tüketici haklarını kullanabilir.
AYIPLI MALDAN DOLAYI SORUMLU OLANLAR: İmalatçı/üretici, satıcı, bayii, acenta, ihtilatçı ve varsa kredi veren ayıplı maldan ve tüketicinin seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur.
Hakem heyetlerinin 792,12 YTL'ye kadar verilen kararları kesindir. Sağlayıcılar uymadığı taktirde tüketici lehine ise icra müdürlüğüne müracaat edilir. Ancak tüketici aleyhine ise 15 gün içinde tüketici mahkemelerine başvurur.
Fakat şikayet konusu 792,12 YTL'den aşarsa hakem heyetlerine başvurabildiği gibi tüketici mahkemelerine de başvurabilir. Ancak bu durumda hakem heyetlerinin kararları delil niteliğinde olup bağlayıcı değildir. Tüketici lehine ise karşı tarafın uymaması halinde tüketici mahkemesine başvurulabilir.
2006 Yılı Faaliyet Raporu
  1. Yıl içinde toplam başvuru sayısı: 124
  2. Sonuçlanan: 96
  3. Tüketici lehine: 68
  4. Tüketici Aleyhine: 28
  5. İlgisi nedeniyle başka kuruma sevk edilen ve komisyona sunulmayan: 22
  6. İncelemede olan: 6
BİNGÖL KENT HABER

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın