KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2024 Salı
°C

112 acil asılsız ihbarlardan dertli

112 acil servisine günde ortalama 2 bin çağrının gittiğini ve bunların yüzde 98'inin asılsız çağrılar olduğunu söyleyen Bingöl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, vatandaşlardan ambulansa ihtiyacı olan kişilerin kendi yakınları olabileceğini göz önüne alarak, 122 acil servisini boş yere meşgul etmemelerini istedi.

112 acil asılsız ihbarlardan dertli
09 EYLÜL 2011 CUMA 23:30
0
1741
0
AA aa

Bingöl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 112 acil servisinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, 112 servisinin çalışma şartlarını ve sıkıntılarını anlattı.

Son zamanlarda ülkede gerek ulusal basında ve gerekse yerel basında zaman zaman acil sağlık hizmetleri ile ilgili ambulansların olay yerine geç geldiği ve vakaya geç müdahale edildiği ile ilgili haberlerin yer aldığını belirten Tekin, “Sağlık bakanlığı tarafından ülke genelinde acil sağlık hizmetlerinin daha verimli kaliteli ve ulaşılabilir olması, teknik altyapı ve kalifiye personel ile acil vakalara zamanında ve hızlı bir şekilde ulaşımı sağlanması için gerek merkez teşkilatça gerekse il sağlık müdürlüğü olarak gerekli tüm tedbirler alınmıştır.

Komuta kontrol merkezine gelen tüm çağrılar değerlendirilip 1 dakika içersinde ambulans çıkışı yapılır. Olay yeri uzaklığına göre merkezde ilk 10 dakikada, kırsalda 30 dakika içersinde vakaya ulaşılmaya çalışılmaktadır” dedi.

“TELEFONLAR GEREKSİZ YERE MEŞGUL EDİLİYOR”

112 telefonlarının gereksiz yere arandığı ve meşgul edildiği için ambulansların hasta ve kazalara ulaşmasında gecikmelerin olduğunu ifade eden Tekin, şu uyarılarda bulundu: “Hastası olan veya kazaya uğramış vatandaşlarımız komuta kontrol merkezinden yardım isterken sakin bir şekilde olay ile ilgili gerekli olan bilgileri (hasta ve yaralı sayısı, hastaların durumu, olay yeri adresi açık ve net bir şekilde) komuta kontrol merkezine bildirmeliler.

Olay yerine gelen ambulans ekibine yardımcı olarak, zaman kaybedilmeden hasta ve yararlıların hastanelere nakli sağlanmalıdır.
Yardım istreken konuşmalar kısa, net ve anlaşılır olmalı, 112'ye ihtiyaç duyan başka hastalar olabileceği düşünülmelidir.

Ambulanslarımızın seyir halinde iken tüm sürücülerin ambulanslarımıza yol vermeleri, ekibin vakaya ulaşım süresini kısaltacaktır. Unutmayın! Yolda gördüğünüz bir ambulans sizin evinize gidiyor olabilir.”

“ÇAĞRILARIN YÜZDE 98'İ ASILSIZ ÇIKIYOR”

12 komuta kontrol merkezinin günlük 3 nöbetçi ile 1500 ile 2000 arasında çağrı karşıladığını belirten Tekin, çağrıların yüzde 98'inin asılsız olduğunu söyledi.

Tekin, şunları söyledi: “Günde gelen 2000 çağrıdan ortalama günlük 40 vakaya çıkılmaktadır. Gelen çağrıların yüzde 2'si hasta , yüzde 98'i ise gereksiz aramalardır. Çağrı karşılama için 3 telefon hattımız mevcuttur.

İlimiz, ilçe, belde ve köylerden tüm oparatörler ile 112 acil servis hattı ücretsiz olarak 7/24 saat aranmakta. Gelen tüm çağrılar ses kayıt sisteminde 5 yılı süre ile muhafaza edilmekte.

Tüm ambulanslarımızda araç takip sistemi (GPS) mevcut olup ambulanslarımız uydu üzerinden dijital harita ekranından takip edilmektedir. Ağustos ayı ataması ile komuta kontrol merkezine 8 ATT atanmış olup, toplamda çağrı karşılayıcı personel sayısı 19 olmuştur.”

“İSTASYON SAYISI ARTTI”

112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan istasyon sayısının 2009 yılında 6 tane olduğunu belirten Tekin, bu sayının 2010 yılında 11'e, 2011 yılında da 14'e çıktığını söyledi.

Tekin, ayrıca 24 tane kara ambulansı ve 7 tane kar paletli ambulans olmak üzere 31 ambulans ile hizmet verdiklerini döyledi.
12 sağlık ekipleri tarafından 2009 yılında 3 bin 987 vakaya müdahale edildiğini belirten Tekin, 2010 yılında 7 bin 726, 2011 yılında ise 11 bin 809 vakaya müdahale edildiğini ifade etti. Tekin, bu verilen 8 aylık süreyi kapsadığını belirtti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2024
01:53
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, değişim ve yaz dönemi çalışmaları ele alınacak. Seçim sonuçlarının değerlendirme analizleri neticesinde de yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. Ayrıca değişime İl Başkanları'ndan başlanacağı belirtiliyor. Bingöl'de değişim olacak mı? İşte detaylar…
30.04.2024
01:34
Bingöl Valisi Usta:
Bingöl Valisi Usta: 'Suçlulara göz açtırmayacağız'
Haftalık asayiş raporunu açıklayan Vali Usta: 'Hemşehrilerimin bilmesini isterim ki; ne büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerine göz açtırmayacağız. Bu yapıları çökertmek ve adalete teslim etmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın