KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

17 yıldır babasından haber alamıyor

OHAL'in uygulandığı 1995'te Genç ilçesi Yazıkonak köyünde hayvanlarını otlatırken kaybolan ve 17 yıldır kendisinden haber alınamayan Muhyettin Kökel'in oğlu Veli Kökel, babasının ölü ya da diri olarak biran önce bulunmasını istedi.

17 yıldır babasından haber alamıyor
25 OCAK 2012 ÇARŞAMBA 17:48
0
1683
0
AA aa

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde OHAL'in uygulandığı 1995 yılında Genç ilçesi Yazıkonak köyünde hayvanlarını otlatırken kaybolan ve 17 yıldır kendisinden haber alınamayan Muhyettin Kökel'in oğlu Veli Kökel, "17 yıldır baba hasreti ile yaşıyorum yeter artık babamın ölü ya da diri olarak biran önce bulunmasını istiyorum. Uzun süredir Genç ilçe merkezinde ikamet ediyoruz. Hayvancılıkla geçimimizi yaptığımızdan dolayı kışın ilçe merkezinde ikamet ediyor bahar ve yaz mevsiminde de köylerimize gideriz. 1995 yılında Erzurum'da askerliğimi yapıyordum, terhisime 15 gün kalmıştı ki babamın kaybolduğu haberini aldım. Ben ve yakınlarım kendi imkânlarımızla köyümüzün çevresinde babamı bulabilme ümidiyle aramalar yaptık. Fakat sıkı güvenlik gerekçesiyle bu aramaları geniş alanda yapmamıza izin verilmedi. Yetkili mercilere babamın kaybolduğunu bildirdik ama bu konuda bir çalışma yapılmadı ve konu geçiştirildi. O dönemde Bolu Tugay'ından geldiği söylenen bir tabur asker köyümüze 2 km mesafedeki yere konuşlandırılmıştı. Yani köyümüzün yakınında karakol vardı. Onlardan da bu konuda bir destek alamadık. Aradan 17 yıl geçti ama hiçbir yerde babamın izine rastlayamadık. Sadece otlatmaya götürdüğü hayvanları dağınık bir şekilde çevreden topladık” dedi.

"Halk Olarak Makasın İki Ağzı Arasında Parçalanan Kumaş Misali Olduk"

90'lı yılların karanlık havasından bahseden Kökel, sözlerine şöyle devam etti:

"90'lı yıllarda bu bölgede yaşayan halk olarak makasın iki ağzı arasında parçalanan kumaş misali olduk. O dönemde neredeyse bölgemizde mağdur olmayan aile kalmamıştı. Herkes bir şekilde bu mağduriyeti tatmıştı. PKK ile hiçbir ilişkimiz olmadığı halde devlet tarafından köylerimiz boşaltıldı. Kendi topraklarımızdan uzaklaştırılarak elimizde hiçbir mesleğimiz yokken şehirlerde yaşam mücadelesi vermek üzere elin kapısına terk edildik. Köylerimizde hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimimizi yapıyorduk bu imkânlar da elimizden alınınca tam bir mağduriyet girdabının içine düştük. Köylerimizin devlet tarafından boşaltıldığı resmi kayıtlarda da mevcuttur. Mağduriyetimizden dolayı kendi hakkımızı savunamıyorduk. Mağduriyetlerimizi dile getirip haklarımızı aramaya çalıştığımızda da önyargılarla karşılaşıyorduk."

"Baban Zihinsel Özürlüydü Diye İftira da Attılar"

Babasının bulunması için uzun yıllar mücadele verdiğini ifade eden Kökel, "Resmi makamların yönlendirmesi ile 2004 yılında dava açtım. Dava kısa sürede sonuçlandı. Babamın kayıp olduğu kararı verildi. Ama son duruşmada kayıtlarda da mevcuttur, babamın hiçbir özrü olmadığı halde babamın zihinsel özürlü olduğu iddiasının dile getirilmesi acımın üstüne acı olarak eklendi. Babamın hiçbir şekilde özrü yoktu. Bu ülkede hayvanların dahi yaşam hakkı ihlali suç iken insan yaşamına bu derece kayıtsız kalınması bir insanlık ayıbıdır" dedi.

Babasının bulunması için yetkililere seslenen Kökel, "Ülkemizde son yıllarda görülen demokratik gelişmeler ve kayıpların bulunması yönündeki ciddi çalışmalar babamın bulunması için bana bir umut ışığı oldu. Yetkililerden bu konuda bana yardımcı olmalarını istiyorum. Babam bu ülkenin vatandaşıydı ve bu ülkenin topraklarında yaşıyordu. 17 yıldır baba hasreti ile yaşıyorum. İnsanları ölülerinin mezarlarını ziyaret ettiklerini gördüğümde dahi hüzünleniyorum. Babamın ölü ya da diri biran önce bulunmasını istiyorum" diye konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın