KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

33 er olayında bingöl halkı suçlu değildir

Bingöl Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği (BİŞHAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Sözen, “Dünyada terör olayları her yerde meydana gelmektedir. 33 er olayı Bingöl ‘de yapıldığı için Bingöl halkı asla suçlu değil, suçluluk duygusuna da kapılmamalıdır. Bu olayı gerçekleştirenlerin amacı zaten bizleri Doğu-Batı ve Türk-Kürt-Zaza diye ayırma çabasıdır” dedi.

33 er olayında bingöl halkı suçlu değildir
05 ŞUBAT 2012 PAZAR 18:01
0
2563
2
AA aa

BİŞHAK Başkanı Sözen, yaptığı yazılı açıklamada Bingöl-Elazığ karayolu Mendo Deresi mevkiinde 1993 yılında meydana gelen 33 askerin şehit edilmesi ile ilgili ulusal ve yerel basında çıkan haberleri ve konuyla ilgili görüşleri yakinen takip ettiklerini bildirdi.

BASINDA GEÇEN HABERLERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI İHBAR OLARAK KABUL ETMELİ

“33 erimizin silahsız savunmasız ve şaibeli bir şekilde öldürülmesinin arkasında kim veya kimler varsa bu olay derhal aydınlatılmalıdır” diyen Sözen, şunları kaydetti:

“Basında yer aldığı gibi olay günü orada bu olayın kimler tarafından nasıl ve niçin yapıldığını bilen varsa savcılara suç duyurusunda bulunmalıdır. Yıllarca bu olayın üstü bir şekilde örtülmüş olayda ihmali kastı veya PKK terör örgütüne olayı yaptıranlar gün yüzüne çıkarılmamıştır. Basında geçen haberleri Cumhuriyet Başsavcılığı ihbar olarak kabul etmeli ve konu hakkında adı geçen kişilerin bilgisine başvurmalıdır. Çünkü bu olaydan en çok Bingöl ve Bingöl halkı zarar görmüştür görmeye devam etmektedir. Bu olayla beraber ilimiz terörle ve teröristlerle anılır hale gelmiştir. Batıda yaşayan vatandaşlarımız çok mağdur durumda bırakılmıştır. Bingöl halkı bu olayın sorumlusu olmadığı gibi en az 33 şehidimizin ailesi kadar mağdurdur. Geçmişte üstü örtülen ve bugünlerde açılan dosyalar gibi 33 erimizin dosyası da mahkeme raflarından indirilmeli ve olayın iç yüzü aydınlatılmalı suçu kusuru ve ihmali olanlar varsa mevkisi ve makamı ne olursa olsun cezasını çekmelidir.”

OLAYDA PKK TAŞERON OLARAK KULLANILMIŞTIR

33 askerin şehit edilmesi olayında PKK terör örgütünün taşeron olarak kullanıldığını iddia eden Sözen, “Bu olayla ilgili fikir ve görüşlerini beyan edenlerin amacı PKK'yı aklamak ve PKK'nın değirmenine sutaşıma amacını güdüyorsa bu çabalar beyhude kalacaktır. Bu olayda asıl amaç PKK'ya yardım yataklık edenlerin kusuru ihmali olanların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu olayda Parmaksız Zeki kod adlı Şemdin Sakık suçunu itiraf etmiş ve cezaevinde cezasını çekmektedir. Ama ortaya atılan iddialardan görülmektedir ki PKK terör örgütü taşeron olarak kullanılmıştır” diye konuştu.

OLAY KASITLI BİR ŞEKİLDE BİNGÖL'DE YAPILDI

Sözen, olayın Bingöl'de yapılmasının sebebini şu sözlerle anlattı:

“Bu olayın Bingöl'de yapılmasının başlıca ve en önemli sebebi Bingöl halkının o dönemde PKK terör örgütüne destek vermemesinden kaynaklanmaktadır. Bingöl halkı teröre ve teröristlere karşı dik durmuş PKK lehine sokaklara dökülmemiş bölücü başının posterlerini asmamış PKK'nın baskısın rağmen kepenkler kapatılmamıştır. Bunu çok iyi analiz eden PKK terör örgütü yöneticileri ve onların işbirlikçileri bu olayı Bingöl'de yaparak Bingöl ü olayların içine çekmeye ve Bingöl'ün terörle anılmasına sebep olmak için kasıtlı bir şekilde bu olayı Bingöl'de yapmaya çalışmışlardır.”

BU AİLELERİN ACISINI HERGÜN DEŞMEYELİM

Sözen, “33 er olayı geniş ve kapsamlı bir şekilde araştırılmalı bununla ilgili Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmalı olay her yönüyle aydınlatılmalı ve suçlular ihmali olanlar cezalandırılmalı ve olay bir daha açılmamak üzere kapanmalıdır. Biz dernek olara mecliste araştırma komisyonu kurulması için T.B.M.M.'sine başvurumuzu yapacağız. Aksi takdirde olayın her gün tartışılması konuşulması bu ailelerin acısına acı katmaktadır. Hiç birimizin bu aileleri üzmeye hakkı yoktur olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

BİNGÖL HALKI BU AİLELERE SAHİP ÇIKMIŞTIR

Bingöl halkının olayda şehit olan askerlerin ailelerine sahip çıktığını belirten Sözen, “Biz Bingöl halkı olarak Bingöl'deki bir sivil toplum örgütünün temsilcileri olarak daima 33 erimizin ailelerinin yanında olduk bundan sonrada yanlarında olmaya devam edeceğiz. Türkiye de herkesin bir anıtları bile yok dediği bir dönemde Bingöl halkının destekleriyle onlara yakışır ve her daim hatırlanmalarına sebep olacak anıtı inşa ederek onlara karşı en büyük görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Her yıl 24 Mayısta ailelerini Bingöl e davet ederek Bingöl halkıyla kaynaşmalarını bu olay Bingöl ü suçlu görmemeleri gerektiğini onlara anlatıyoruz. Bingöl halkı olarak da onları geldiklerinde en güzel şekilde ağırlıyoruz. Dünyada terör olayları her yerde meydana gelmektedir. 33 er olayı Bingöl ‘de yapıldığı için Bingöl halkı asla suçlu değil, suçluluk duygusuna da kapılmamalıdır. Bu olayı gerçekleştirenlerin amacı zaten bizleri Doğu-Batı ve Türk-Kürt-Zaza diye ayırma çabasıdır” dedi.

HER TÜRK DE HER KÜRT DE AYDIN DEĞİLDİR

Her Türk'ün de her Kürt'ün de aydın olmadığını söyleyen Sözen, “Son günlerde bir takım insanların medyada geçmişteki bazı olaylarla ilgili konuştuklarını ve medyada Kürt aydın olarak lanse ettirilmelerini asla doğru bulmuyoruz. Aydın olmak başka bir şey bir konuda fikir beyan etmek başka bir şeydir. Aydın insanların akademik bir kariyerleri olmalı toplumda ve yaşadıkları çevrede akil olarak kabul edilmeleri gerekmektedir. Sırf kamuoyunda gündem yaratmak paronayak söylemlerde bulunmak aydınlıksa toplumda herkes aydın olur. Aydın insan akil insan tabiri bu kadar ucuz olmamalıdır. Bu tür insanların söylemlerine toplumca itibar edilmemelidir” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85402)
12 Eylül 2021 Pazar 15:21
Silahsız ana kuzuları köy köy 18.00 dan 03.00 a kadar yaklaşık 9 saat gezdirilmiş. Hiç mi Muhammed (SAV) ümmeti yoktu da devlete bildirmedi? Hiç mi insan yoktu da devlete bildirmedi? diyelimki bildirmedi, bildiremedi. Saldırıdan kurtulan askerler anlatıyor. O halk ana kuzularının suratına tükürüyor. Bu ne kin, ne öfke.
azad (@Misafir_7922)
07 Şubat 2012 Salı 14:45
33 tane askeri ve turgut Ozali olduren devletttir.( o donemde turgut Ozal ve Kurdistan ulusal kurtulus savasi veren PKK gorusmelere baslamistir). Devlet PKK' ye sizdirdigi adamlari ile 33 askeri ve Turgut Ozali vurarak baris ortamini ortadan kaldirmistir. Sayin Ziya Sozen bir halkin kendini savunmasi evrensel bir hukkuktur. Nasil bir Filistinli ulkesi icin savasiyorsa Kurtlerinde ulkeleri ve ulusal ve evrensel haklari icin savunma yapmalari bir haktir. Siz Kurdistani 4 parcaya bolen Turkiye-iran-irak-suriye ve onlari efendilerine hesap sorun
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın