695 kişiye bir doktor düşüyor
Türkiye'de dengesiz bir hekim dağılımı bulunduğuna dikkati çeken Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Yabancı doktor uygulaması, Türkiye'yi hekim çöplüğüne döndürür. Sağlık sitemini kaosa sürükler” görüşünü dile getirdi.
14 MART 2007 ÇARŞAMBA 09:49 |
0 |
1445 |
0 |
|
AA |
aa |
|
ANKARA - Toplam 105 bin doktorun görev yaptığı Türkiye'de, bir doktora 695 kişi düşüyor. Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda ise bu sayı bin 375'e çıkıyor. En fazla uzman doktora sahip 10 il İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Manisa, Mersin ve Samsun. En az uzman doktorun bulunduğu iller ise Ardahan, Tunceli, Bayburt, Kilis, Gümüşhane, Iğdır, Bartın, Bilecik, Çankırı ve Artvin. Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada, 14 Mart'ta kutlanacak Tıp Bayramı öncesinde yapılan bir araştırmayla “Türkiye'nin doktor haritasının” çıkarıldığı belirtildi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de gerçek sorunun, hekim dağılımında olduğu kaydedilen açıklamada, son bir yılda hekim sayısının İstanbul'da artarken Bayburt'ta azaldığına dikkat çekildi.
Araştırmaya göre, Türkiye'de toplam 105 bin doktorun görev yaptığı belirtilerek, 24 bin 56'sı uzman, 29 bin 26'sı pratisyen olmak üzere bu doktorlardan toplam 53 bin 82'sinin Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda görevli olduğu bildirildi. Türkiye'de bir doktora 695 kişinin düştüğü, Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda ise bu sayının bin 375 kişiye çıktığı belirtildi. Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda bir uzman doktora 3 bin 34, bir pratisyen doktora ise 2 bin 514 kişinin düştüğüne dikkat çekildi.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de en az uzman hekimin Ardahan ve Tunceli'de (27 uzman hekim), en az pratisyen hekimin ise Bayburt'ta (39 pratisyen hekim) görev yaptığı bildirildi. Son bir yılda bazı iller arasında doktor sayısı bakımından dengesizlikler yaratıldığı kaydedilen açıklamada, bu süre içinde Bayburt'taki pratisyen hekim sayısının 44'den 39'a düşerken, İstanbul'daki pratisyen hekim sayısının 2 bin 242'den 2 bin 881'e yükseldiği belirtildi.
Araştırmaya göre, 3 bin 549'u uzman, 2 bin 881'i pratisyen olmak üzere toplam 6 bin 430 hekimin görev yaptığı İstanbul en fazla hekime sahip il olurken, 40'ı uzman 30'u pratisyen olmak üzere toplam 79 hekimin bulunduğu Bayburt, doktor sayısı bakımından en “fakir” il oldu. Hekim eksikliğinin sürekli dile getirildiği Hakkari'de ise Sağlık Bakanlığına bağlı 73'ü uzman 154'ü pratisyen olmak üzere toplam 227 hekimin görev yaptığı kaydedildi.
PRATİSYEN HEKİM SAYISI Açıklamada, Sağlık Bakanlığınca 2005 yılında 2 bin 819'u uzman olmak üzere toplam 7 bin 71 doktor atandığı, buna karşılık bin 443'ü uzman olmak üzere 3 bin 558 hekimin görevinden ayrıldığı belirtildi. 2006 yılında 754'ü uzman, 766'sı pratisyen olmak üzere toplam bin 520 hekimin Sağlık Bakanlığındaki görevinden istifa ettiği kaydedildi.
“TÜRKİYE HEKİM ÇÖPLÜĞÜNE DÖNER” Açıklamada, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 14 Mart Tıp Bayramının yabancı doktor tartışmalarıyla karşılandığını belirterek, “İktidar, her sorunun çözümü için yabancılara müracaat etme alışkanlığa sahip oldu. Oysaki biz sorunlarımızı kendi öz kaynaklarımızı kullanarak çözmeliyiz” dedi.
Türkiye'de dengesiz bir hekim dağılımı bulunduğuna dikkati çeken Kahveci, sağlıkta her şeyden önce dengeli bir istihdam politikasının uygulanması gerektiğini belirtti.
Soruna yanlış bir açıdan bakılarak, “Yabancı doktor getirirsek ülkemizdeki hekim sıkıntısı giderilir, sağlık hizmetlerinde kalite artar” demenin çok yanlış bir yaklaşım olduğunu kaydeden Kahveci, “Yabancı doktor uygulaması, Türkiye'yi hekim çöplüğüne döndürür. Sağlık sitemini kaosa sürükler” görüşünü dile getirdi.
A.A
|
30.07.2026 19:08
 |
3. Kısım Sanayi Sitesi'nde Hedef Ulaşım Sorununu Bitirmek |
501 iş yerinden oluşan ve bunlardan 200'ünün faaliyete başladığı 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde, geçen yıl 3 bin 600 metrelik sıcak asfalt tamamlanırken, bu yıl kalan 11 kilometrelik yol ağının bitirilmesi hedefleniyor. |
|
30.07.2026 12:06
 |
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi |
Solhan'da Yakup Koçak'a ait 25 arı kovanının kundaklandığı iddiası üzerine başlatılan inceleme sürerken, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği mağdur üretici için dayanışma kampanyası başlattı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Aba, tüm arıcılara 'Bir kovan da sen ver' çağrısında bulundu. |
|
30.07.2026 10:44
 |
Motorine Dev Zam Kapıda! |
Akaryakıt sektöründen gelen son bilgilere göre motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 5 TL'ye varan zam bekleniyor. Zam gereksiniminin ÖTV'den karşılanmaması halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 85 TL'ye ulaşacak. |
|
29.07.2026 20:48
 |
Baraç'tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki |
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 'Hak sahipleri yeni mali yüklerle karşı karşıya, Bingöl milletvekilleri neden sessiz?' |
|
29.07.2026 20:47
 |
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde |
Yüksek İrtifa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 4 bin 58 metre rakımlı Süphan Dağı tırmanışını başarıyla tamamladılar. |
|
29.07.2026 20:46
 |
Eğitim-Sen: 'Güçlendirmeye Evet, Plansızlığa Hayır!' |
Ağustos ayı içerisinde birçok eğitim kurumunun güçlendirilmesine yönelik ihale yapılacak olmasına dair eleştirileri ve endişelerini paylaşan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi; 'Güçlendirme gerekli ama planlama yanlış; öğrenciler ve öğretmenler belirsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.' |
|
|