KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

7 bin avroya dövizle askerlik

1095 gün yabancı ülkede bulunmak gerekiyor...

7 bin avroya dövizle askerlik
23 ŞUBAT 2008 CUMARTESİ 16:37
0
1240
0
AA aa
Milli Savunma Bakanlığı'nın, ''Dövizle Askerlik Hizmeti Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dövizle askerlikten yararlanma şartları arasında bulunan yabancı ülkede fiilen 3 yıl bulunmak şartı, ''1095 gün süre ile yabancı ülkede fiilen bulunmak'' şeklinde yeniden düzenlendi.

Yeni yönetmeliğe göre, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için 38 yaş sınırında bulunanlar 5 bin 112 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını 38 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık gününe kadar ödemek ve başvuru işlemlerini tamamlamak zorundalar. 38 yaşını aşanlar ise 7 bin 668 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında peşin olarak ödemek yükümlülüğüne sahipler.

Daha önceki 1992 tarihli yönetmelikte Almanya'da çalışanlar için 10 bin Alman Markı olan döviz miktarı da 5 bin 112 Avro'ya çevrildi.
    
HAZİNE HESABINDA TOPLANACAK
    
Yönetmeliğin ''Dövizlerin özel hesaba geçirilmesi'' bölümde yapılan değişiklikle, daha önce Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasında Milli Savunma Bakanlığı adına açılan özel hesapta toplanan dövizler, bundan böyle Hazine adına açılacak özel hesapta toplanacak ve bu dövizler ikişer haftalık dönemler itibariyle Avro olarak hesaba kaydedilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı bulunan silah ve malzemelerin tedariki ve yurt savunmasına destek sağlayan yatırımların karşılanması için kullanılan dövizler yeni düzenlemeyle, transfer tarihindeki döviz alış kuru üzerinden YTL'ye çevrilerek Maliye Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi hesabına aktarılarak, bütçeye gelir yazılacak.

Yönetmeliğin ''İzin'' esaslarını belirleyen hükmünde yapılan değişikliğe göre de ''Temel askerlik eğitimine başlayan yükümlülere, yol dahil iki gün izin verilir'' ifadesi kaldırılırken, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, eş ve kardeşlerinin ölümü veya ağır hastalıkları halinde asgari tugay komutanı tarafından verilen 4 güne kadar olan izin 5 güne çıkarıldı.

Dövizle askerlik yapanların hava değişiminde ve birlik dışında geçirilen istirahat sürelerinin önceki yönetmeliğe göre 10 güne kadarı hizmetten sayılırken, yeni yönetmelikte bu süre 4 gün olarak değiştirildi. Dört günden fazla hava değişimi ve birlik dışında geçirilen istirahat süresi hizmetten sayılmayacak ve sayılmayan süre kadarı yükümlüye tamamlatılacak.

Yönetmeliğe göre, temel askerlik eğitimi sırasında veya daha önce Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığı kaybettirilenlere verdikleri dövizler geri ödenmeyecek.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 17 Kasım 1992 tarihli ve 92/3769 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dövizle Askerlik Hizmetinin Uygulanması Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın