KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

75 yıldır aşılamayan sorun!

Bingöl’de 1940 yılında gerçekleştirilen resmi toplantılarda en fazla yol sorunu görüşüldü. Tutanaklara yansıyan sorunların en başında yer alan yol sorunu, 75 yıl sonra da aşılamadı.

75 yıldır aşılamayan sorun!
18 NİSAN 2015 CUMARTESİ 01:23
0
2108
0
AA aa

 Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar uzun soluklu devam eden ‘tek sorun' unvanını koruyan yol sorunu, toplumsal tepkiyi tetiklemeye devam ediyor. Yıllarca birçok hizmetten mahrum bırakılan ve ‘üvey evlat' olarak anılan kuzey ilçeleri, tarih boyunca yol sorununu aşamadı. Son zamanlarda yapılan Karlıova yolu adeta ‘çile yolu'na dönerken, bir türlü bitirilemeyen Elazığ, Diyarbakır ve Erzurum karayolları kente ilgisizliğin göstergesi oldu.

15 YILDIR BİTİRİLEMEDİ!

Önceki gün gerçekleştirilen ve kurum amirlerinin karayollarına gösterdiği sitemin damga vurduğu İl Koordinasyon toplantısının ardından yazılı basın açıklaması yapan Bingöl Tema Temsilcisi Cuma Karaarslan, şehirlerarası yolların durumuna dikkat çekti.

Yapımına 2000 yılından önce başlanan Elazığ-Bingöl yolunun, Bingöl sınırından itibaren kalite ve standardı oldukça düşük bir keyfiyet ile sürdürüldüğünü kaydeden Karaarslan, “bölgede köprü, üst geçit, viyadük ile aşılması gereken pek çok korumacı çevreci, mühendislik anlayışı bir türlü yansıtılamadı. Bu durumun nedeni galiba içselleşmeyen ve aidiyet duygusu taşımayan kişilerin ve bölge sisteminin bizi kambur görmesidir” dedi.

“ÇÖKMELER BAŞLADI”

Diyarbakır ve Elazığ karayollarında şimdiden çökmeler yaşandığını kaydeden Karaarslan, “Diyarbakır yolu bölgemiz içinde Tünel yapımına müsait onca gel diyen dağ taş varken, nedendir bilinmez yine klasik metotlar ile sistemli bozgunculuk devam ediyor. Gerek Elazığ ve gerekse Diyarbakır yolunda kullanılan altyapı dolgu malzemesi bazalt siyah taş olması gerekirken kullanılan malzeme yumuşak olduğundan şimdiden çökme ve çukurlara neden olunuyor. Elazığ yolunda 100 metre yer yer yarma ve derelerin dolgu yapılarak yol yapılması hem kazı yapılan yerlerin çevresel değerleri yok edildi, hem de bu alanlarda oldukça yüksek dolgu sıkıştırma maliyetleri ile mali zararlar oluştu” dedi.

Erzurum'un kendi sınırlarına kadar olan güzergahın 7-8 önce tamamladığını kaydeden Karaarslan, şunları söyledi: “Bir türlü bitmeyen yolların çilesine birde eş zamanlı başladığımız Erzurum ili kendi sınırlarını 7-8 yıl önce tamamlamış, Bizim Karlıova ya gidiş gelişimiz bir maceraya dönmüş. Yollar çağdaş erişim hareketlilik ve gelişim araçlarıdır. Lojistik desteği ile kalkınma ve hareketlilik sağlarken çevrenin korunması en temel mihenk olmalıdır. Elazığ yolunda Oluşan yarmalar, molozlar, heyelanlar, doğal dokunun bozulmasına neden olmuş, bu alanlarda alınması gereken şey bitkilendirme, moloz örtüsünün alt orman bölgelerinden temizleme çalışmaları acilen yapılmalıdır.”

“BİR TEK BİZDE SORUN VAR”

Bingöl'ün 4 tarafında bulunan tüm şehirlerde yol sorunlarının aşıldığını belirten Karaarslan, şöyle devam etti: bir tek bizde sorun devam etmektedir.1940 yılından beri yapılan toplantılarda bu gün 2015 olmasına rağmen tek sorun Karayolları ise bu Bingöl'ün değil Bölge sisteminin çürümüşlüğündendir. Yolu kullanmayan yolu yapamaz, ihtiyacı bilemez, bölgeyi çevresel değer olarak değil taş ocağı asfalt şantiyesi alanı olarak görür, bu zihniyet ülkenin çevresel değerlerini yok saymak ve zarar vermektir. Yol yapacağım diye çözüm üretemeyen tek çözümü çevreyi yok etme anlayışına ve bağlayan bu zihniyetin tek açıklaması var, oda başarısızlıkların temelinde bölge Müdürlüğü ve yapılanmanın artık gereksizliğidir. İli yaşamayan ve sorunlarını algılayamayan ve başka yerde yaşayanların Bingöl hakkında karar vermesi ilkel bir anlayış ve yöntemdir. Bingöl ili dağları taşları proje yapan ve koruma sevgi bilinci taşımayan bölge tarafından yapıldığı sürece bu sorunları yaşamaya devam edecektir.”

“ARTIK BÖLGE KRALLIĞINI KONUŞMAK İSTEMİYORUZ”

Açıklamasına ‘Her toplantıda artık Bölge krallığını konuşmak istemiyoruz' ifadesiyle devam ederek, yol sorunu ve yapımdaki doğa tahribatlarına sitem eden Karaarslan, şu ifadelere yer verdi: “Bingöl ilinin yolunu çevresini biz Bingöllüler belirlemeliyiz, her yolun, dağın taşın sevdasını yüklenen insanların kentine sahip çıkacak ve her evde 1-2 mühendisin olduğu bir çağ yaşıyoruz. Şimdi Ehiliz, Çünkü bizim bilgimiz kuru değil, sevgi ve ilgiyi birlikte taşıyor. Elazığ yolu yarım yamalak yapboz ve doğa tahribatı yaşanıyor. Diyarbakır yolu Allaha emanet, Umarım bir gün olur. Erzurum yolu çile(Erzurum yapmış, Karlıova çile bülbülüm). Bu ilerin başka bölge müdürlüğü sınırları tamamlanmasına rağmen tek sorun Bingöl sınırında yaşanıyor. Bu eksikliklerinizin sorumlusu biz değiliz. Projeleriniz ve bize yarım eksik bakan zihniyetinizdir. Biz size bağlı olmaktan utanıyoruz. Bu bölge sistemleri niye var hala anlamış değiliz. Ömründe bu yoları kullanmayan ve hiç acısını çilesini çekmeyen sizin ilimizden sorumluluğunuzu da anlamıyoruz. Bölge krallıkları sorununu yıllardır dile getirirdik. Biz sorunlarımızı çözecek yaşta ve erke sahibiz. Milattan önce çizilmiş ve teknik eleman eksikliği dolayısı ile kurulan bölge sistemleri artık çürümüştür. O zaman eleman yoktu ama şimdi Bingöl de modern kentsel yaşamı ve çevreyi önemseyen bilinçli mühendis sayısı 1000'i aşıyor. Bu çığlığı duyan bir sultan elbet çıkar ve saltanatınızın sonu halkın kaliteli yaşamı olacaktır. Proje yapmak yerine iyi uygulama örneklerine baksanız yetmez mi? Kaybedilen her dal ağaç, her gram toprak Elazığ da Ankara'da bir bardak sudur. Bilesiniz”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2025
13:59
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Nektar kesesi, başlarının yanında iki bitişik gözü ve başlarının üstünde üç tekil gözü bulunan bal arıları, 170 koku alıcısı sayesinde çiçeklerden bal üretiyor ve kendine has kokuları olan kolonilerini bulabiliyor. Yarım kilo bal için milyonlarca çiçek dolaşan arıların çıkardığı 'vız' sesinin nasıl oluştuğu ise şaşırtıcı!
19.05.2025
13:26
BİNHAD Türkiye finalinde…
BİNHAD Türkiye finalinde…
Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, THOF Kulüpler Arası Gurup Yarışmasında birincisi oldu. Ekip, Türkiye finalinde Bingöl'ü temsil edecek.
19.05.2025
13:04
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
SGK, terör mağdurlarına aylık bağlanmasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabilecek ve terör mağdurları 9.619 TL'ye varan maaş alabilecek.
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın