KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Şubat 2026 Perşembe
°C

Ab iran'ı uyardı: ''devreye gireriz'

Avrupa Birliği, İran'dan alıkoyduğu 15 İngiliz askeri, derhal serbest bırakmasını istedi. Yapılan açıklamada, ''aksi takdirde, gerekli önlemlerin alınacağı'' uyarısı yapıldı.

Ab iran`ı uyardı: ``devreye gireriz`
31 MART 2007 CUMARTESİ 10:26
0
985
0
AA aa
Almanya'nın Bremen kentinde biraraya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, yayımladıkları ortak bildiride, "İran'ı, İngiltere'ye, askerlerin tutulduğu yerle ilgili bilgi vermeye" çağırdı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise askerlerin salıverilmesi için, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile telefonda konuşmayı deneyeceğini açıkladı.
 
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni dün AB'den 15 İngiliz askeriyle ilgili krize karışmamasını istemiş ve  "Avrupalı yetkililer, İngiliz kuvvetlerince İran'ın karasularına saldırıya taraflı destek veren bir tavır takınmaktan kaçınmalıdır" demişti.
 
İngiliz askerlerin "itiraf"ları yayınlandı
 
İran'ın Arapça yayın yapan resmi El Alam televizyonu ise üç İngiliz askerinin görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, adı Farsça Nighton Thomas Summers olarak yazılan asker, İran sularına ''izinsiz girdikleri'' için özür diledi.
 
Summers, 2004'den bu yana İran sularına giren ikinci grup İngiliz askeri olduklarının farkında olduğunu belirterek, "Sularınıza girdiğimiz için çok özür diliyorum" dedi. Kendilerine çok iyi davranıldığını belirten Summers, başka bir erkek denizci ve daha önce televizyona çıkartılıp özür dileyen kadın denizci Faye Turney ile birlikte, çiçekli bir perdenin önünde otururken gösterildi. İngiltere bandın yayınlanmasını kınadı.
 
Kadın asker: "Politika kurbanı oldum"
 
Bu arada, İran İngiliz kadın asker Faye Turney'e ait olduğunu açıkladığı üçüncü bir mektup daha yayımladı. İran'ın Tahran Büyükelçiliği tarafından yayımlanan mektuba göre kadın asker Faye Turney, İngiliz ve ABD hükümetlerinin politikalarının 'kurbanı' olduğunu söyledi. İngiliz halkına hitaben yazılan mektupta, ''Bush ve Blair hükümetlerinden diğer insanlara karşı insafsız tutumlarını değiştirmelerini istemelerinin zamanının geldiği'' ifadeleri yer aldı.
 
Irak'taki Ebu Garib cezaevinde tutuklulara yapılan kötü muamelenin de eleştirildiği mektupta Turney, Ebu Garib'de tutulanların aksine İran'da kendisinin iyi muamele gördüğünü söyledi.
 
Ahmedinecad 'özür' istedi
 
İran ile İngiltere arasındaki asker krizinin çözümü için Türkiye de çabalarını sürdürüyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kadın askerin serbest bırakılması konusunu yeniden değerlendireceklerini söyledi ve İngiltere'den özür beklediğini iletti.
 
Geçtiğimiz perşembe günü Ahmedinecad ile telefonda görüşen Erdoğan, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'nin 15 İngiliz askeriyle görüşebileceğini söyledi ve İngiliz kadın askerin serbest bırakılması talebinde bulundu.
 
Ahmedinecad da kadın askerin "serbest"  bırakılmasına ilişkin Türkiye'nin talebini "olumlu"  biçimde inceleyeceğini belirtti. Bu, aynı zamanda, Ahmedinecad'dan krize ilişkin gelen ilk açıklama oldu. Ahmedinecad'ın "İngiltere, sorunu çözmek yerine, propaganda yapıyor" dediği ve Londra'dan özür beklediği ifade ediliyor.
 
Mutteki'den İngiltere'ye: "Konu medyaya taşınmamalı"
 
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ise İngiltere'nin sınır ihlalini kabul etmesi durumunda, Tahran'daki büyükelçilik yetkililerinin gözaltındaki askerleri görebileceklerini söyledi. ''Bundan sonraki süreç, İngiltere'nin tutumuna bağlı'' diyen Mutteki, İngiltere hükümetinden konuyu medyaya taşımaktan kaçınmasını istedi.
 
Mutteki, ''Çünkü bu konuda medyada sansasyon yaratmak meselenin daha karmaşık hale gelmesine neden olur'' diye konuştu.
 
Blair'dan 'tecrit' uyarısı
 
İngiltere Başbakanı Tony Blair da, 15 İngiliz askerini elinde tutan İran'ın mevcut krizden hiçbir şey kazanamayacağını söyledi.
 
Blair, İran'ın İngiliz askerlerinin kameralar karşısındaki görüntülerini yayınlayarak kimseyi kandıramayacağını belirterek, bu yolda devam etmesi halinde bu ülkenin uluslararası toplumun tecritiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
 
Tony Blair, "İran rejiminin neden bunu yapmayı sürdürdüğünü bilmiyorum, tüm yaptığı insanların nefret duygularını artırmak. Ele geçirilen askerler, bu şekilde gösteriliyor ve yönlendiriliyorlar, kimse buna kanmaz" dedi.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da, İran'ın elinde tuttuğu 15 İngiliz askeri hakkında kendilerine gönderdiği mektupta krizi sona erdirmeye yönelik hiçbir şey olmadığını da sözlerine ekledi.
 
İran'ın İngiliz askerlerini televizyona çıkarmasını "kaba bir propaganda" olarak niteleyen Beckett, "İradeleri dışında gözaltına alınmış, günlerdir gözaltında olan ve konsolosluk görevlilerinin görüşmesine izin verilmeyen insanları kaba bir propaganda için kullanmak normal uluslararası kurallara tamamen aykırıdır ve ürkütücü bir şeydir. Dehşete düştüm" dedi.
 
Bu arada, İran'ın Londra Büyükelçiliği, BM Güvenlik Konseyi'ni İngiltere ile aralarındaki ikili ilişkilere karışmakla suçladı.
 
İRAN - İNGİLTERE KRİZİ
 
İran Devrim Muhafızları, 23 Mart'ta Basra Körfezi'nde aralarında deniz piyadelerinin bulunduğu 15 İngiliz askerini, "sınır ihlali" gerekçesiyle gözaltına almış, İngiltere ise askerlerinin körfezdeki Irak karasularında rutin denetleme görevi sırasında ele geçirildiklerini belirtmişti. 23 Mart'tan bu yana iki ülke arasındaki gerginlik büyüyor. İngiltere tüm ikili ilişkilerin askıya alınacağını duyurdu. İran ise İngiltere'den "sınır ihlali özrü" bekliyor.

CNN TÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.02.2026
03:50
Bingöl Üniversitesi`nden Türkiye Geneli Na`t-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi'nden Türkiye Geneli Na't-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğumunun Hicri 1500. yılı dolayısıyla Türkiye genelindeki üniversite öğrencilerine yönelik ödüllü Na't-ı Şerif Yarışması düzenliyor. Son başvuru tarihi 16 Mart 2026 olarak açıklandı.
19.02.2026
03:48
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Belediyesi tarafından baştan aşağı yenilenen Bingöl Ulu Cami tuvalet ve abdesthane bölümü vatandaşların kullanımına açıldı. Tamamen yeniden düzenlenen alan, ücretsiz olarak hizmet verecek.
19.02.2026
03:47
'Okullarda Ramazan ruhunun yaşatılması kıymetli ve yerindedir'
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Ramazan ayına yönelik farkındalık çalışmalarına destek verdiklerini açıkladı. Platform, söz konusu uygulamaların çocukların değer dünyasıyla buluşması açısından önemli olduğunu belirtti.
19.02.2026
03:41
Bingöl`de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl'de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl Merkez ve 7 ilçede Milli Eğitim iş birliğiyle geçici istihdam sağlanacak. Başvurular 20 Şubat'ta sona eriyor. Kura çekimi 24 Şubat'ta!
19.02.2026
03:40
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Uyuşturucu ile mücadelenin gençleri ve geleceği koruma azmiyle kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı.
19.02.2026
03:39
Bingöl`de ilk teravih coşkusu
Bingöl'de ilk teravih coşkusu
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Bingöl'de ilk teravih namazı eda edildi. Kent genelindeki camilerde saf tutan vatandaşlar, Ramazan'ın manevi atmosferini hep birlikte yaşadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın