KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2025 Cuma
°C

Abd ile 'stratejik ortaklığa' imza

Dışişleri Bakanı Gül ve ABD Dışişleri Bakanı Rice görüşmesinin ilk aşamasında bölgesel ve küresel işbirliğini öngören Stratejik Vizyon Belgesi imzalandı.

Abd ile `stratejik ortaklığa` imza
05 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA 20:37
0
1029
0
AA aa
Öğlen yemeğinden önce yapılan basın toplantısında iki ülkenin dışişleri bakanları, Türk-ABD ilişkilerine vurgu yaparak, bölgesel ve küresel konularda görüş ve işbirliği öngören Startejik Vizyon Belgesi'ni tanıttı. Rice Stratejik Vizyon Belgesi'nin bölgesel istikrarın konusunda Türkiye-ABD ilişkilerine rehberlik edeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül ise Türkiye ve ABD'nin ortak değerleri olarak ‘pazar ekonomisi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları'nı sayarak, Stratejik Vizyon Belgesi'nin bu değerler temelinde işbirliğini pekiştirdiğini dile getirdi.


Gül, PKK ve Ceyhan Boru Hattı'nın önemine vurgu yaparak, “Vizyon belgesiyle iki ülke mevcut işbirliğini daha da yoğunlaştıracak. Bu belge bir eylem planı değildir, mevcut ortaklığın pekiştirilmesidir” dedi.


Bir gazetecinin, “Neden bir belgeye ihtiyaç duydunuz” sorusunu Gül, “Türk-ABD ilişkileri yeterince derin. Vizyon belgesi bunları kağıda döküyor” sözleriyle yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı Rice da PKK ile ilgili olarak, “ABD, PKK'nın Kuzey Irak'tan saldırılar düzenlemesini istemiyor” dedi.


ABD'DEN ‘İKNA ÇABALARI'NA TAKDİR


Rice, ‘genç demokrasiler' olarak nitelediği Afganistan ve Irak'ta, Türkiye'nin verdiği desteği överek, “Türk meslektaşımla İran'ı ikna çabalarını ele aldık, ayrıca Sayın Gül'ün Şam hükümetini de ikna çabasını takdir ediyoruz” dedi.


İran'ın atom bombası geliştirme çabalarıyla ilgili olarak Rice, İran'a verilen teklife dikkat çekerek, “ABD yapacağını yaptı, şimdi İran'ın yanıt vermesini bekliyoruz. Bu onlar için önemli bir fırsat, ancak bilinmelidir ki, ABD Temmuz ortasından önce bir yanıt bekliyor” diye konuştu.


RICE: HAMAS'A BASKI YAPILMALI


Filistin-İsrail sorunu ve Suriye meselesine de değinen Rice, “Suriye için en doğrusu tam bu dönemde işbirliğini seçmektir, İsrailli askerin serbest bırakılması için bir girişimde bulunmalarını isteriz. Biz Türkiye'nin bu anlamda üstlendiği rolü takdir ediyoruz” dedi.


Hamas'a saldırıların durdurulması için baskı yapılması gerektiğini söyleyen Rice, “Buna karşılık Filistin halkının insani yardım malzelerine alması için yolların açık tutulması gerekiyor. ABD, Filistin halkının bu süreçte acı çekmesini istemiyor” görüşünü savundu.


Taraflar basın toplantısının ardından öğle yemeğine geçtiler.

NTV
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın