Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programıyla ilgili hazırladığı raporu BM Güvenlik Konseyi'ne göndermesinin ardından gazetecilere bir açıklama yapan John Bolton, raporun, ABD Başkanı George W. Bush'un da söylediği gibi İran'ın uluslararası yükümlülükleri yerine getirme noktasında tehditkar bir tutum içine girdiğini ve 1696 sayılı BM kararına uymadığını kanıtladığını bildirdi. Bolton, raporun bir kez daha UAEK'nın yıllar boyu süren çalışmalarına karşın İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu teyit edemediğini belirterek, İran'ın nükleer silah üretme peşinde olduğunu hem istihbarat bilgilerinin hem de kamuya açık diğer raporların gösterdiğini vurguladı.
Bolton, ''Rapora göre İran, BM'nin 1696 sayılı kararına karşın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almamış ve hatta bu faaliyetlerini hızlandırmıştır. Ayrıca rapor İran'ın hala UAEK ile işbirliğine yanaşmadığını ve denetçilerin işlerini yapmasını engellediğini bildirmektedir. İran'ın gerçekten barışçıl bir nükleer programı varsa, o zaman bu tutumunu anlamak mümkün değildir'' diye konuştu. Bolton, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayarak uluslararası topluma karşı geldiğini ve rapora göre Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) çiğnediğini belirterek, ''İran, nükleer silah üretme gücüne erişmek istemektedir'' dedi.
Bir soru üzerine Bolton, İran'ın son derece kompleks teknoloji gerektiren uranyum zenginleştirme çalışmalarını, karşılaştığı tüm zorluklara karşın inatla sürdürdüğünü dile getirerek, uranyum metalinin nükleer silah üretiminde kullanıldığını söyledi. Çin ve Rusya'nın İran'a karşı alınması düşünülen yaptırımlar konusunda nasıl ikna edileceklerini soran bir gazeteciye Bolton, iki ülkenin dışişleri bakanlarının daha önceden İran faaliyetlerini askıya almazsa yaptırım uygulanacağı konusunda diğer 4 ülkenin dışişleri bakanlarıyla birlikte taahütte bulunduklarını anlattı.
-BOLTON: ''SOLANA-LARICANI TOPLANTISINI BEKLİYORUZ''-
Bolton, İran'a ne tür yaptırımlar getirilmesinin düşünüldüğü ve bunun için ne zaman harekete geçileceğiyle ilgili bir soru üzerine, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın gelecek hafta ortasında Nükleer Başmüzakereci Ali Laricani ile görüşmesinden önce BM'de bir gelişme olmayacağını kaydetti. Bolton, ''Bakalım o toplantıdan sonra ne olacak. Ancak ABD'nin bu konuda (yaptırımlar konusunda) epeydir bazı düşünceleri var'' dedi. Bolton,yaptırımların, uygulandıkları devletlerin politikaları üzerinde çok etkili olabileceğini vurguladı.
-''OYBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ YOK''-
Yaptırımlarla ilgili başka bir soru üzerine Bolton, ''BM Güvenlik Konseyi'nde bir kararın oybirliğiyle alınması, elbetteki siyasal açıdan istenen bir durumdur. Ancak ABD olarak bunun şart olduğuna inanmıyoruz, çünkü burası Milletler Cemiyeti (League of Nations) değildir ve BM'nin kurucuları Milletler Cemiyeti'nin işleyememesinde etkili olan oybirliği kuralını reddetmişlerdir. O yüzden oybirliğine ihtiyacımız yok'' diye konuştu.
AA