KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Şubat 2026 Cuma
°C

Abd istihbaratı itiraf etti

Rusya, ABD'nin tehdit listesinde...

Abd istihbaratı itiraf etti
07 ŞUBAT 2008 PERŞEMBE 14:45
0
1050
0
AA aa
Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Michael McConnell, El-Kaide, Irak ve İran gibi Rusya ve Çin'in de ABD'nin ulusal güvenliği açısından tehdit olduğunu söyledi.

Böylece ilk defa ABD istihbaratı Rusya ve Çin'i de dış tehdit listesine ekledi. ABD Kongresinde gerçekleşen istihbarat birimlerinin yıllık koordinasyon ve bilgi paylaşımı toplantısında açıklamalarda bulunan McConnel Moskova ve Pekin'in elde ettikleri ekonomik gücü kendi politik hedefleri doğrultusunda kullandıklarını savundu.

Kommersant gazetesinin verdiği habere göre, Rusya'da ki siyasi gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan McConnel, "Rusya Mart ayında gönüllü bir iktidar değişimi gerçekleştirecek. Süreç bulutlu. Başkan Putin kendi seçtiği halefinin altında başbakan olarak çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Putin'in görev süresi dolduktan sonra Rusya'dan kimin sorumlu olacağı ile ilgili soru işaretleri var. Medvedev-Putin işbirliği Rusya'nın geleceği ile ilgili belirsizlik oluşturuyor. Zayıf kurumlar, yolsuzluk, artan otoriter yapı ile birlikte Kremlin'in gücünün başbakanlık karşısında azalacağı sistem değişiminin işaretleri var." değerlendirmesinde bulundu.

McConnell hazırladığı raporunda Rusya'nın son dört yıl içinde artan diplomatik etkisi ile birlikte enerjik gücünü kullanım yönü ve askeri modernizasyon çalışmalarına da yer verdi.

Amerikan istihbarat teşkilatı başkanı Rusya'nın yürüttüğü enerji politiklarının ABD ve batılı ortakları için de ulusal tehdit oluşturduğunu savundu. McConnell değerlendirmesinde, "Trans-Hazar enerji boru hatlarının Rusya tarafından engellenmesi, sınırlandırılması ve bloke edilmesi Moskova'nın enerji alanında potansiyel gücünü ve etkisini görmek için altı çizilecek bir durum." dedi.

Rusya'nın son dönemde askeri alanda önemli gelişmeler sağlamasına rağmen henüz Sovyet dönemindeki gücüne ulaşamadığını kaydeden McConnell, "Orduda kötüye gidiş Sovyetler dağılmadan önce başlamıştı. Nüfus ve sağlık problemleri askeri alımda engel oluşturuyor.

Stratejik nükleer silahlar hayatiyetini koruyor. Ancak Rusya'nın savunma sanayi verimli değil. Modern makine parkuru ve tecrübeli ve donanımlı kadrolardan yoksun." tespitinde bulundu. Toplantıda Rusya'nın Tahran'a nükleer yakıt vermesinin oluşturacağı güvenlik sorununa işaret edildi.

Amerikan istihbarat birimleri Irak ve ulusal terörle birlikte siber-terörün yeni bir tehdit olarak yaygınlaştığına dikkat çekti. McConnell "Tahmin ettiğimiz ülkeler, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere ABD bilgi altyapısını ve istihbarat bağlarını yok edebilecek teknolojik güce sahip." uyarısı yaptı.

İstihbarat birimi başkanı geçen yıl Rusya'nın Estonya ile yaşanan 'bronz heykel' krizinde böyle bir siber saldırı gerçekleştirildiği ile ilgili kendilerine bilgi geldiğini kaydetti.

Cihan
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.02.2026
13:42
Hesarek`te gerçeğini aratmayan tatbikat
Hesarek'te gerçeğini aratmayan tatbikat
Bingöl Hesarek Kayak Merkezi'nde yapılan çığ ve telesiyejde mahsur kalma tatbikatı, gerçeği aratmadı. Tatbikatı yöneten Vali Yardımcısı Şahin; 'Arkadaşlarımızın disiplin içerisinde hareket ettiği, verilen talimatlara titizlikle uyduğunu gözlemledik.'
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
12.02.2026
15:53
Bekiroğlu`ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bekiroğlu'ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bingöl Üniversitesi'nde 'Hayatın Hızında Kendini Bulmak' konferansında öğrencilerle bir araya gelen düşünce ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Halit Bekiroğlu, hız ve tüketim çağında bireyin kendini arama yolculuğunu anlattı.
12.02.2026
15:27
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
TRB1 Bölgesi'ni kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu illerde görevlendirilmek üzere 4 uzman personel ve 1 programcı alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 6–18 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın