Bingöl Belediye Başkanlığı tarafından İl Trafik Komisyonu kararına istinaden ihale edilen Genç Caddesi üzerinde açık otoparka tepki gösterenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dün saat 11.30'da aracını Genç Caddesi Ulucami önüne park ettiğini belirten Bingöl Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Ali Ekber Alimoğlu, aracının başına döndüğünde araç üzerine konulan makbuzda park etme saatinin 09.30 olarak yazıldığını ve buna göre ücret ödediğini söyledi. Otopark çalışana 2 saat fazla yazıldığını söylediğinde kendisine ilginç yanıtlar verildiğini kaydeden Alimoğlu; "2 saat fazladan ücret ödeyeceğimi söylediğimde otopark çalışanı bana 'saatim yok. Ben görmedim ama sorduğumda bana saat 09.30'da park ettiğinizi söylediler. Ben de ona göre makbuzunuzu kestim. Ücretinizi ödeyin' şeklinde yanıt verdi. Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılan otopark uygulamasında bu şekilde bir sistem yok. Bu şekilde yapılan uygulama resmen insanlardan haraç almak anlamına geliyor. Kime ait olduğu belli olmayan bu otopark alanında kesilen makbuzların hiçbir resmiyeti olmadığı gibi çalışanların da kim ve neci oldukları da bilinmiyor. Ayrıca çalışanların konuşma tarzı ve ücret isterken kullandıkları üslup da insanları rencide edecek şekilde. Her gün yüzlerce araçtan bu şekilde fazladan para alınıyor. Ben, verdiğim paranın hesabını yapmıyorum. Ancak eğer bir uygulama varsa gerektiği gibi yerine getirilmeli, zarar vatandaşın sırtından çıkarılmamalı. Bu gelişi güzel uygulamaya Belediyenin bir çözüm getirmesini bekliyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi.
Konu hakkında görüştüğümüz belediye yetkilileri, 16.06.2004'te PTT Kavşağından Hacı Hıdır Camii önüne kadar olan bölümün tek şerit halinde 1 seneliğine açık otopark olarak ihale edildiğini, ihaleyi alan Hüseyin Bürkük'ün 31.08.2004 itibariyle aydan ayda 756 YTL kira bedeli ödediği açıkladılar.
Halk arasında otoparkın belediye encümenleri tarafından işletildiği yönündeki sorumuza yanıt veren belediye yetkilileri; "Bizim muhatabımız Hüseyin Bürkük'tür. Bizler için resmiyet önemlidir Hüseyin Bürkük'ün işletmeyi kime verdiği de bizi ilgilendiren bir konu değildir" dediler.
Makbuzların resmiyet içerip içermediği konusunda, önceki şikâyetlere istinaden Vergi Dairesi'nin konu hakkında bilgi istediğini, belediyenin de gerekli resmi cevabı yazdığını aktaran yetkililer, bu konuda yetkinin Vergi Dairesi'nde olduğunu, Belediye'nin burada yapacağı bir işlemin olmadığını ileri sürdüler.
Yetkililer park ücretlerini şu şekilde açıkladılar. "15 dakika için 50 Ykr, yarım saat için 75 Ykr, 1 saat için 1 YTL, 2 saat için 1,5 YTL'dir. 1 saati aşan park sürelerinde her saat için 50 Ykr alınır."
Bu tür sıkıntılar karşısında zabıtaya giderek gerekçelerin belirtildiği bir şikayet dilekçesi verilmesini isteyen yetkililer; "Zabıta dilekçeyi encümene havale eder. Encümen de buna göre karar alır. Şikâyet sahibi kişi sonucu takip edip, olumsuz bir cevap aldığında da Belediye Başkanlığı'ndan cevap ister. Bir konu hakkında 1 yıl içerisinde 3 defa şikayet gelirse, ilgili kişiye yapılan tebligatlara rağmen sorun giderilmezse sözleşme feshedilir" diye konuştular.
'Sözlü şikayetlerin ispatı olmaz' diyen yetkililer, bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalanların şikayetlerini mutlak suretle yazılı dilekçe ile yapmaları gerektiğini, aksi halde sorunların çözümünde beklenen sonucun yakalanamayacağını sözlerine eklediler.
Bingöl Kent Haber