KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Mayıs 2026 Salı
°C

Afetzedeye ödeme kolaylığı

Devletten kredi alan, ancak borcunu ödemeyen afetzedeye kolaylık getiren Yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı. Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda

Afetzedeye ödeme kolaylığı
07 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA 10:26
0
997
0
AA aa
değişiklik öngören Kanun, devletten kredi alan, ancak ödeyemeyen afetzedelerin bir defada ödemesi halinde borcunda yüzde 20 indirim yapılmasını; devletten ödenek aldığı halde 2 yıl içinde konut inşaatına başlamayan veya yarım bırakanların hak sahipliklerinin iptal edilmesini öngörüyor.

 

Bingöl'de de devletten kredi alıp ta borcunu ödeyemeyen çok sayıda afetzede bulunuyor.


Vadesinde ödenmeyen borç, gecikilen her gün için yıllık yüzde 5 gecikme faiziyle tahsil edilecek. Vadesinden önce, 2 yıllık taksitten az olmamak kaydıyla mevcut borcu defaten ödeyen hak sahibinin borcundan yüzde 20 indirim yapılacak.


Bingöl'de özellikle Evini Yapana Yardım (EYY) yöntemiyle bir çok vatandaş mağdur durumda kaldı. EYY yöntemi ile ilgili yapılan açıklama şöyle; “EYY  konut veya işyerinin yapımı için yatırım programına göre ödeneği ayrılan hak sahiplerinden, mücbir (zorunlu) sebep olmadan 2 yıl içinde konut veya işyerlerinin inşaatına başlamayanlar, mücbir sebep kapsamında mazereti bulunanlardan, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 45 gün içinde inşaatına başlamayanların veya ayrılan ödeneğinin bir kısmını kullandıktan sonra inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinin konutlarının veya işyerlerinin yapımı, yatırım programından çıkarılacak ve hak sahipliği kendiliğinden sona erecek.


Ödeneği ayrılan hak sahipleri arasında, kendilerine açılan kredinin bir kısmını kullanıp, inşaatın geri kalanını kendi imkanlarıyla, projesine ve kurallara uygun olarak tamamlayanlardan; açılan kredinin yüzde 20'sine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten faizsiz olarak; yüzde 20'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri ilk 2 yılı ödemesiz, konutlar için 15 yılda faizsiz, işyerleri için 7 yılda ve yıllık yüzde 4 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek.


Vadesinde ödenmeyen taksitlerden, geçen günler için yıllık yüzde 5 gecikme faizi tahsil edilecek. Ödeneği ayrılmasına rağmen mücbir sebep bulunmadığı halde 2 yıl içinde inşaatına devam etmeyen hak sahiplerinden, açılan kredinin; yüzde 35'ine kadarını kullanmış olanların kredileri defaten ve yıllık yüzde 5 faizli olarak, yüzde
35'lik dilimden fazlasını kullanmış olanların kredileri 5 yılda ve yıllık yüzde 5 faizli olarak yıllık eşit taksitler halinde tahsil edilecek.



Bingöl Gazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.05.2026
16:37
‘Tosun Paşa` Rekor Fiyata Satıldı
'Tosun Paşa' Rekor Fiyata Satıldı
Kurban Bayramı öncesi Bingöl Canlı Hayvan Pazarı'nın en çok konuşulan kurbanlığı olan yaklaşık 1,5 tonluk 'Tosun Paşa', sıkı pazarlıkların ardından alıcısını buldu. Dev cüssesiyle vatandaşların ilgi odağı olan kurbanlık, pazarda günlerce konuşuldu.
25.05.2026
16:02
Kayalıklarda Mahsur Kalan 2 Kişi Kurtarıldı
Kayalıklarda Mahsur Kalan 2 Kişi Kurtarıldı
Bingöl merkez Kurudere Barajı çevresindeki kayalıklarda mahsur kalan iki vatandaş, AFAD, jandarma ve sağlık ekiplerinin koordineli müdahalesiyle bulundukları noktadan güvenli şekilde kurtarıldı.
24.05.2026
23:59
CHP Bingöl İl Teşkilatı Kimin Tarafında? Özel mi? Kılıçdaroğlu mu?
CHP Bingöl İl Teşkilatı Kimin Tarafında? Özel mi? Kılıçdaroğlu mu?
CHP'de mahkemenin verdiği 'mutlak butlan' kararı sonrası parti karıştı. Genel merkezde arbede ve polis müdahalesi yaşanırken, gözler şimdi il örgütlerine çevrildi. CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş'ın açıklaması ise 'Bingöl teşkilatı hangi tarafta?' sorusunun yanıt niteliğinde oldu.
24.05.2026
21:58
Genç`te Yeni Bir Yaşam Alanı Yükseliyor
Genç'te Yeni Bir Yaşam Alanı Yükseliyor
Genç İlçe Belediyesi tarafından Kültür Mahallesi'nde yapımı sürdürülen park projesinde çalışmalar devam ediyor. Daha önce olumsuzluklarla anılan alanın, modern ve güvenli bir sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi hedefleniyor.
24.05.2026
16:36
Bingöl`de Mezarlıklarda Bayram Mesaisi Tamamlandı
Bingöl'de Mezarlıklarda Bayram Mesaisi Tamamlandı
Bingöl Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi vatandaşların mezarlık ziyaretlerini daha temiz ve düzenli bir ortamda gerçekleştirebilmesi amacıyla şehir merkezindeki 10 mezarlıkta bakım, onarım ve çevre düzenleme çalışmalarını tamamladı.
24.05.2026
15:48
Bingöl`de 33 Şehit, 33`üncü Yıldönümünde Dualarla Anıldı
Bingöl'de 33 Şehit, 33'üncü Yıldönümünde Dualarla Anıldı
'Yıkıcıya, bölücüye, darbeciye asla fırsat vermeyeceğiz' diyen Bingöl Valisi Cahit Çelik; 'Devletimizce takip edilen kararlı politikalarla bir daha bu topraklarda terör belası yaşamayacak; binlerce yıl birlik ve beraberlik içinde, dostça ve kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın