KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ekim 2026 Pazartesi

Almanya'da 14 yılın en büyük grevi

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Kamu hizmetlerindeki son 14 yılın en büyük grevi, Mannheim, Karlsruhe, Ulm ve Freiburg şehirlerinden başladı.

Almanya`da 14 yılın en büyük grevi
08 ŞUBAT 2006 ÇARŞAMBA 16:27
0
1440
0
AA aa
Pazartesi sabahın erken saatlerinden itibaren çöpçüler iş bıraktı. İlerleyen saatlerde iş bırakma eylemine hastaneler, anaokulları ve şehir idaresi çalışanları da katıldı.

Hükümetinin, haftalık çalışma süresini 38,5'tan 40 saate çıkarma planlarını protesto etmek amacıyla düzenlenen grevin ilerleyen günlerde diğer bazı eyaletlere de yayılması bekleniyor.

Birleşik Kamu Hizmetleri Sendikası Ver.di'nin bildirdiğine göre; greve 10 binden fazla kamu çalışanı katılıyor. Sendikadan yapılan açıklamada, başlattıkları grevin 4 ila 6 hafta kadar devam edeceği duyurularak, grevin Şubat ortasında bütün Almanya'ya yayılacağı vurgulandı. Ver.di, haftalık çalışma saatlerini 38,5'tan 40 saate çıkarılması nedeniyle 10 bine yakın iş yeri kaybının olacağını öne sürdü. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Ocak ayı ortalarında başarısızlıkla neticelenmiş ve sendika greve kararı almıştı.

Grev nedeniyle sendika ve işverenler arasındaki hava da sertleşti. Aşağı Saksonya eyaleti Maliye Bakanı Hartmut Möllring (CDU), grevi 'keyfi' olarak nitelendirdi. Baden-Württemberg eyaleti Maliye Bakanı Gerhard Stratthaus (CDU), bir radyo konuşmasında toplu iş sözleşmesi konusunda farklı çözümleri göz önünde tuttuklarını hatırlatarak, "Çim biçer gibi herkese aynı sözleşmeyi kabul ettiremeyiz. Bir çalışan 50 yaşının üzerindeyse ve büroda yada çöp hizmetlerine çalışıyorsa bunları dikkate alacağız" dedi.

Hür Demokrat Parti (FDP) ise, kamu çalışanlarının grevini sert bir dille eleştirdi. FDP Genel Sekreteri Dirk Niebel, "Eğer bir kişi kamu sektöründe sağlam bir işe sahipse ve günde 18 dakika fazla çalışma yüzünden greve giderek haddini aşıyorsa; buna kesinlikle anlayış gösteremeyiz" dedi. Çalışanların sürekli daha fazla boş vakit, daha fazla tatil, daha kısa çalışma saatleri talep ettiğini ifade eden Niebel, Almanya'nın uluslararası rekabette bu şekilde başarılı olamayacağını söyledi. FDP Genel Sekreteri, "Toplum gelecekte daha müreffeh yaşamak istiyorsa, daha fazla çalışmak zorundadır" şeklinde konuştu.

Öte yandan Birleşik Kamu Hizmetleri Sendikası (Ver.di) Başkanı Frank Bsirske ise, aldıkları grev kararını savundu. İşverenlerin daha fazla mesai talebinin işsizliğe yol açacağını söyleyen Ver.di Başkanı, "Bir tarafta 5 milyon işsiz varken işverenler tek taraflı aldıkları 'iş saatlerini uzatma' kararıyla bu sayının yükselmesine hizmet ediyorlar" diyerek iş verenleri eleştirdi. "Bu yüzden Aşağı Saksonya'da binlerce kişi işinden oldu" diyen Bsirske, bu durumun sosyal açıdan felaket olacağını vurguladı.

HABER7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.10.2026
23:10
Bingöl`e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım`a kadar süre!
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
11.10.2026
23:05
Avrupa şampiyonları Bingöl`de yeni zaferlere hazırlanıyor
Avrupa şampiyonları Bingöl'de yeni zaferlere hazırlanıyor
İtalya'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Elif Aday ve Zilan Atilla, Bingöl'de antrenmanlarını sürdürüyor. Dünya şampiyonu antrenör Eda Sayak eşliğinde çalışan sporcular, gözünü yeni uluslararası başarılara dikti.
11.10.2026
23:04
Bingöl`de odunluk yangı
Bingöl'de odunluk yangı
Bingöl merkezde bir odunlukta çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki yerleşim alanlarına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
11.10.2026
23:03
Bingöl`den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı`nda
Bingöl'den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı'nda
Bingöl'ün Solhan ilçesinden Batman'a giden 38 lise öğrencisi, dört gün sürecek kültür kampında tarihi keşifler ve çeşitli etkinliklerle buluşacak. Gençler, Hasankeyf başta olmak üzere bölgenin önemli tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıyacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın