KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2024 Pazar
°C

Almanya'da hüzünlü veda

Yangında ölen 9 vatandaşımızın yakınları tabutların başında gözyaşlarına boğuldu.

Almanya`da hüzünlü veda
10 ŞUBAT 2008 PAZAR 22:18
0
889
0
AA aa
Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki yangında hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı için yanan evin önünde cenaze töreni düzenlendi ve cenazeler daha sonra özel uçakla Frankfurt'tan Gaziantep'e gönderildi.


Törene katılan yurt dışındaki Türk vatandaşlarından sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, ''Bu olay, Türk-Alman toplumu arasında dönüm noktasını teşkil edecektir'' dedi.

Olayın Türkiye'de de büyük üzüntü yarattığını belirten Yazıcıoğlu, ''Daha önceki gelişimde bu elim kazanın gerçek sebeplerinin en kısa süre içinde aydınlatılmasını talep etmiştim. Bu talebimizin devlet olarak, hükümet olarak arkasında duracağımızı ve bunun takipçisi olacağımızı ifade etmiştim. Bu dileğimi tekrarlıyorum. Ümit ediyorum ki, bu kazanın gerçek nedenleri en kısa zamanda otaya çıkar ve gerekenler yapılır. Kazanın sonuçlandırılmasını en kısa zaman da diliyoruz. Kazanın nedeni ne olursa olsun, 9 canı geri getirmeyecektir. Ancak şunu ifade etmek istiyorum: Hiç olmazsa acılarımızı bir nebze dindirecektir. Bundan böyle daha dikkatli olmamızı sağlayacaktır'' dedi.

Yazıcıoğlu, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının kesinlikle yalnız olmadıklarını vurgulayarak, hükümetin bütün imkanlarıyla vatandaşlarının arkasında olduğunu ve sorunların sonuna kadar takipçisi olacağını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerde bu konuyu dile getirdiğini kaydeden Yazıcıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın baş sağlığı dileklerini iletti.

Yazıcıoğlu, ayrıca şunları söyledi:

''İnşallah bu elim kaza zaman zaman sıkıntılı bir süreç yaşadığımız Türk ve Alman toplumu arasında dönüm noktası teşkil eder ve bundan sonra bu tür üzücü ve elim olaylar karşısında bu şekilde bir araya gelmeyiz. Bu üzüntümüzü vakur bir şekilde dile getireceğiz. Haksızlıklar karşısında hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Bu toplum içinde, Alman toplumu ile birlikte yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz.''

-BÖHMER'İN KONUŞMASI-

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Bakanı Maria Böhmer, yaptığı konuşmada, Başbakan Angela Merkel'in de bu üzüntüyü paylaştığını belirtti ve bu acının ne kadar büyük olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Ellerinden gelen her türlü yardım vaadinde bulunan Böhmer, aile fertlerinin cenazelerle birlikte Türkiye'ye gideceklerini ve daha sonra tekrar Ludwigshafen'e döneceklerini hatırlatarak, ''Çünkü, Ludwigshafen onların ikinci memleketi'' dedi.

-BAYKAL'IN KONUŞMASI-

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da konuşmasında Almanların da bu acıyı paylaştıklarından kuşku duymadığını belirterek, şunları söyledi:

''Hükümet ve yetkililer bu olayın aydınlatılması için gayret göstermektedirler. Ümit ederim ki, bu yangının bir kaza olduğu en kısa zamanda anlaşılır. Almanya'da Türk toplumundaki kaygılar ve kuşkular giderilir. Ama gerçeği görünceye kadar bu kuşkulardan kurtulmak maalesef mümkün olmayacaktır. Çünkü yakın geçmişte bu ülkede maalesef çok üzücü olaylar yaşanmıştır. Mölln ve Solingen'de yabancı düşmanlarının kundaklaması sonucunda hayatını kaybeden çocuklarımızın ve kadınlarımızın acısı içimizde tazeliğini koruyor. Bu acı olayları unutmadık. Ama o insanlık dışı saldırılara yüz binlerce Alman'ın gösterdiği tepkiyi de unutmadık.''

Bu olayın sebebi ne olursa olsun, son yıllarda Almanya'da yabancı düşmanlığının ciddi bir sosyal sorun teşkil ettiğini kaydeden Baykal, 1990 yılından bu yana yabancı düşmanı saldırılar sonunda 130'dan fazla yabancının hayatını kaybettiğini, birçoğunun da yaralandığını hatırlattı. Baykal, ''Bu saldırıların kurbanları arasındaki Türklerin sayısı az değildir. Bu nedenle yabancı düşmanlığı konusuyla ilgilenmek bizim gibi siyasilerin kaçınılmaz görevidir. Alman hükümetlerinin yabancılara yönelik saldırıların önlenmesi için yıllardan beri ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ama ne yazık ki bütün gayretlere rağmen meselenin kökünü kazımak mümkün olamamaktadır'' dedi.

Artık dünyada aynı ırktan, aynı mezhepten ve aynı dinden olan insanların birbirinden ayrılmış olarak yaşamalarını bekleme imkanının kalmadığını belirten Baykal, ''Artık hep beraber yaşayacağız. Birbirimizin inanç farklılıklarına saygı göstereceğiz, değer vereceğiz. Bunun için birbirimizi anlayacağız'' dedi.

Törende Katolik, Protestan ve Yahudi cemaat temsilcileri de birer konuşma yaptılar.

Aile efradı adına konuşan Kamil Kaplan, üzüntülerinin çok büyük olduğunu belirterek, ''Ben öncelikle herkese teşekkür etmek istiyorum. Gerek polislere, gerek itfaiyeye ve gerek milletvekillerine. Acılarımızı burada herkes paylaştığı için teşekkür ediyorum. Biz Türk olduğumuz halde yine de burada yaşadık. Çocuklarımızı da burada dünyaya getirdik. Büyüttük, tek temennim Türklerle Almanların kardeşçe yaşamasıdır''  dedi.

Cenaze namazının kılınmasından sonra tabutlar tek tek omuzlara alınarak cenaze arabalarına taşındı ve Frankfurt havaalanına gönderildi. Cenazeler ve yakınları, Devlet Bakanı Mustafa Said Yazcıoğlu ile birlikte Türk hükümetinin tahsis ettiği özel uçakla Gaziantep'e hareket etti



habertürk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın