KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Temmuz 2025 Pazar
°C

Ameliyattan önce sorulacak sorular

İşte cerrahınıza danışmanız gereken konular...

Ameliyattan önce sorulacak sorular
27 ŞUBAT 2008 ÇARŞAMBA 12:03
0
1066
0
AA aa
Geçireceğiniz ameliyatla ilgili cerrahınıza soracağınız sorular, hem onun işini kolaylaştırır hem de iyileşme sürecinizi olumlu etkiler.

Ameliyat olacak hastaların aklında birçok soru oluyor, bazı teredütler gelişiyor zamanla kafalarda. Ama bunları cerrahlarına sormuyorlar, dost çevrelerine sorup, yaşanmış benzer hadiselerden kıyaslama sistemiyle aldıkları cevaplarla, daha da tereddüte düşüyorlar. Bazen de tanıdıkları olan başka branşlardan doktorlara soruyorlar sorularını. Muhtemelen ''Cerrahıma sorsam ayıp olur, itimat etmiyorum zanneder'' çekincesi olabilir bu merak edilip de sorulmayan soruların arkasındaki sebep. Ama en doğru cevabı cerrahlar verir ameliyatla ilgili.

Hastanede yatmak her ne kadar güven verse de bunun da kendine göre bazı riskleri vardır ve hastaların sağlıkları üzerinde daha büyük bir kontrol duygusu kazanmaları ve kendilerini daha iyi hissetmeleri için doktorlarına soru sormaktan çekinmemeleri gerekir. Doğrusu, aklınıza takılanları, ameliyatınızı yapacak doktorunuza hiç çekinmeden sormanız. Mümkünse soracaklarınızı önceden not edin, aldığınız cevapları ise muhakkak yazın. Heyecandan yanlış anlayabilir, yanlış hatırlayabilirsiniz. Yanınızda bir yakınınızın olması ve onun bunları not etmesi, en sağlıklısıdır.

Unutmayın, normalde ameliyatınızın başarılı geçme yüzdesi çok yüksektir. Sorularınıza aldığınız cevaplarla buna iç rahatlığıyla inanmanız, sizi ferahlatacak ve doktorunuzun işini kolaylaştıracaktır. İşte sormanız gereken sorular;

Ameliyattan önce ne yapmalıyım?

Ameliyatınızın cinsine göre ''Ameliyattan önce neler yapmam gerekir?'' sorusu çok önemli olabilir. Ameliyattan önceki hafta bir hastanın yapması gereken pek çok şey olabilir. Yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak, kesin bırakamıyorsanız bile, en azından geçici olarak sigarayı bırakmak, belki ameliyattan önceki gece yemek yememek, bazı ilaçları bir hafta önceden kesmek, bazı tahlil veya tetkikleri tekrarlamak gibi. Doktorunuzun önerileri iyice anlaşılmalı ve bunlara uyulmalıdır.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

İkinci soru, bu ameliyatın özel risklerinin olup olmadığıdır. Her ameliyatta anestezi, enfeksiyon veya kanama gibi genel riskler vardır. Ama ameliyatın türüne bağlı bazı özel riskler olabilir. Bunlarla ilgili bilmeniz gerekenleri doktorunuzdan doğru olarak öğrenmeniz, gereksiz yere huzursuz olmanızı önleyecektir.

İlaçlarımı nasıl almalıyım?

İlaç alma hataları, en sık karşılaşılan risklerden biridir. Bu riski azaltmak için ameliyattan önce ve sonra almanız gereken ilaçları ve dozlarını doktorunuzla birlikte gözden geçirin ve bunların bir listesini yanınızda bulundurun. Normalde aldığınız ilaçlara hastanede devam edip etmeyeceğinizi, dozlarında bir değişiklik olup olmayacağını da sormayı unutmayın. Sizi düzenli olarak izleyen doktorun yazdığı ilaçlar hakkında cerrahınızın bir fikri olmayabilir. Bunları kendisine anlatın ve mümkünse bir kağıda yazarak ona verin.

Yaş veya diğer sağlık sorunlarım risklerimi artırır mı?

Yaşlı hastalar ve birçok başka sağlık sorunu olanlarda risk belirli oranda daha fazla olabilir. Kalp hastalığı, alerji veya şeker hastalığı gibi durumlar riskinizi artırabilir. Doktorunuz bunları detaylı ve doğru olarak bilirse, alacağı önlemlerle bu riskleri minimuma indirecektir. Doktorunuzun bunların hepsinin ayrıntısını bildiğini varsaymayın ve bunları net bir şekilde anlatın, tartışın. Problem yaratmayayım diye, eksik bilgi vermeyin. Sağlık sorunlarınızın doğru anlaşıldığından emin olun.

Anestezim nasıl olacak?

Çoğu kişi anesteziden çekinir ama bunu doktoruna net bir şekilde söylemez, ayıp olur korkusu ile. Eğer böyle çekinceleriniz varsa, bunu lütfen doktorunuzla paylaşın.

Ameliyattan önce herhangi bir ilaç almam gerekir mi?
Bazı ameliyatlarda enfeksiyonun önlenmesi için ameliyattan önce ve sonra antibiyotik almanız gerekebilir. Almanız gerekiyorsa hangi süreyle ve nasıl alacağınızı sorun.

İyileşmem ne kadar sürecek?

Ne zaman ayağa kalkıp gezineceğim? Günlük aktivitelerime ne zaman dönebileceğim? Tekrar çalışabilecek miyim? İşe döndüğümde beni kısıtlayacak şeyler var mı? Beklentilerinizin gerçekçi olması için ayrıntılı bilgi alın.

Taburcu olduktan sonra ne olacak?

Taburcu süreci birçok yanlış anlamaların ve hataların olmasından korkulan bir dönemdir. Doktorun ve hastanın aralarında iyi bir iletişim sağlanması tam bir iyileşme açısından önemlidir. Bir sonraki kontrol tarihi ve ilaçların nasıl alınacağı, hangi komplikasyonlara dikkat edilmesi gerektiği gibi konular açıklığa kavuşturulmalıdır.

Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.07.2025
00:58
12Bingölspor`dan sponsorluk çağrısı!
12Bingölspor'dan sponsorluk çağrısı!
Yönetim kurulu üyeleri haricinde bir sonuç alınamadığını ve takıma dışarıdan hiçbir maddi destek bulunamadığını vurgulayan Başkan Özturan; 'Gerekli destekleri sağlayamazsak bu durum bizlerin tek başına üstelenebileceği bir yük değildir. Herkesi, takımımıza sahip çıkmaya davet ediyorum!'
12.07.2025
00:54
Seven`den ‘Terörsüz Türkiye` vurgusu
Seven'den 'Terörsüz Türkiye' vurgusu
AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven: 'Terörsüz bir Türkiye, sadece güvenlik açısından değil, sosyal ve ekonomik açıdan da büyük bir dönüşümün kapılarını aralayacaktır.'
11.07.2025
18:32
Bingöl`de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl'de aranan şahıs yakalandı, kırsalda uyuşturucu ele geçirildi
Bingöl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalarda 4 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs Garip Köyü'nde yakalandı. Sağgöze Köyü kırsalında ise 1.410 kök kenevir ve silah ele geçirildi, iki şahıstan biri yakalandı.
11.07.2025
18:30
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti Önergesine Yanıt İstedi
DEM Parti gurubundan yapılan açıklamada: 'DEM Parti Belediye Meclis grubu olarak yaklaşık 4 ay önce verdiğimiz önergeye de hala cevap verilmemiştir ve Bingöl Belediyesi yaptığı torpillerle Bingöl gençlerinin vicdanının altında kalmıştır' denildi.
11.07.2025
17:59
LGS`de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
LGS'de 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu
Bingöl merkez TOBB Cevdet YILMAZ Ortaokulu öğrencisi Ahmet Kerem Katar, 2025 Lise Giriş Sınavı'nda (LGS) 500 tam puan alarak Türkiye birincisi oldu! Sonucu 'Bingöl'ümüzü gururlandıran büyük başarı!' notuyla paylaşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Yolun açık, başarıların daim olsun Ahmet Kerem!'
11.07.2025
17:29
Kuyuldar`dan çağrı!
Kuyuldar'dan çağrı! 'Herkesin fikrine, katkısına ihtiyacımız var'
Bingöl'ün acil çözülmesi gereken sorunlarını 'işgal, su, trafik ve deprem' başlıklarıyla sıralayan ve çözüm için kamu, sivil toplum ve halkın katılımı çağrısında bulunan Bingöl Kent Konseyi Başkanı Yunus Kuyuldar: 'Bu şehirde yaşayan herkesin fikrine, katkısına, deneyimine ihtiyacımız var. Bingöl'ü hep birlikte daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek istiyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın