KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2025 Pazar
°C

Araplar kimlerin dostu?

İsrail saldırısının görüşüldüğü İslam Zirvesi'ne "ABD kızar" diye Arap liderlerin hiçbiri katılmadı.

Araplar kimlerin dostu?
04 AĞUSTOS 2006 CUMA 19:05
0
1107
0
AA aa
İsrail'in 3 haftadır Lübnan'da sürdürdüğü, 900'den fazla kişinin ölmesine neden olan operasyonun masaya yatırılıp kınandığı Malezya'daki İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) zirvesine, Türkiye normalde katılmaması gerekirken özel davetli olarak gitti ve Başbakan Erdoğan tarafından temsil edildi. Başkent Kuala Lumpur'da 18 ülkenin katılımıyla düzenlenen, hükümet ve devlet başkanları düzeyindeki İKÖ'nün genişletilmiş olağanüstü yürütme kurulu toplantısına İran, Endonezya, Pakistan, Azerbaycan, Brunei ve Bangladeş de hükümet ya da devlet başkanlarını gönderdi.

Ancak, İsrail'in Hizbullah'a yönelik Lübnan operasyonuna sessiz kaldıkları için zaten büyük tepki toplayan birçok Arap ülkesi ise, bölgeyi bu kadar yakından ilgilendiren olağanüstü zirveye daha alt kademelerdeki yetkililerini göndermekle yetindi. Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Filistin'in yanı sıra Lübnan da, dışişleri bakanı, kraliyet üyesi ya da üst düzey devlet yetkilileri tarafından temsil edildi.

SES ÇIKARMIYORLAR

Arap ülkelerinin lider göndermemesi büyük tepki topladı ve 'korktukları' için zirveye üst düzey katılım göstermedikleri yorumları yapıldı. Zira, ekonomik açıdan güçlü ancak gücünü halklarından almayan Arap şeyhleri, yaşamlarını başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere dayanarak sürdürüyor. Bu nedenle ABD'nin ve dolaylı olarak İsrail'in bölgedeki politika ve girişimlerine ses çıkarmakta zorlanıyorlar.

Sünni iktidarlara sahip olan bu Arap ülkelerinin İsrail operasyonuna ses çıkarmasının diğer nedenleri ise, Şii hareketi olan Hizbullah'ın güçlenmesinden ve nüfusunun yüzde 89'u Şii olan İran'ın her geçen gün artan nüfuzundan çekinmeleri... Araplar'ın bu tutumu, zirveden İsrail'e ve tüm dünyaya güçlü bir mesaj çıkmasına da set çekti. Zirveden 'acil ateşkes' çağrısı çıktı, ancak somut adımlar atılamadı.

ONLARI GÖRMEK İSTERDİK

Başbakan, Arap liderlerinin zirveye gelmemesini, "Doğrusu katılmalarını arzu ederdik. Tabii bu konu bizi üzmüştür" sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada ise, İsrail'i çok sert sözlerle eleştirdi: "Bu savaşın galibi olmayacaktır. Tanık olduğumuz savaş hiçbir şekilde meşru kabul edilemez.

İsrail, Lübnan'da orantısız güç kullanıyor. Kadınlarla çocuklar göz göre göre öldürülüyor. Bu adil olmayan, nefret tohumları eken, radikalizme götüren bir savaştır. Bugün dokunulmayanlar, yarın bana dokunulmayacak rehaveti içine girmesinler. Aynı tarafsızlık, aynı durum onlara da olabilir. Onun için bugünden tezi yok tavrımızı koyarak, adımlarımızı atmamız gerekmektedir. Bu güç mutlaka BM çatısı altında olmalıdır." şeklinde değerlendirdi.

VATAN
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın