KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Aydemir: 'Biyolog atamaları arttırılmalı'

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, TBMM'ye sunduğu önergenin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını talep etti. Aydemir, Biyolog atamalarının arttırılması gerektiğini söyledi.

Aydemir: `Biyolog atamaları arttırılmalı`
03 NİSAN 2020 CUMA 17:44
13
3652
5
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu soru önergesinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını talep etti.

Aydemir, verdiği önergede; “ Ülkemize de sıçrayan Covid-19 pandemisinin, bir an önce kontrol altına alınması ve can kayıplarının azaltılabilmesi için mümkün olan yüksek güven aralığında, olabildiğince hızlı ve çok sayıda testin yapılması gerekmektedir. Zira Covid-19 virüsünü taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermeseler dahi bu virüsü, yüzlerce kişiye bulaştırma potansiyeline sahip olduklarından, mümkün olduğunca çok sayıda ve güvenilir testlerin vakit geçirmeksizin yapılması ve hasta yada taşıyıcı kişilerin derhal toplumdan izole edilmesi en öncelikli konudur. Yalnızca yaşanan pandemi bağlamında bile ele alındığında yetişmiş bilim insanı kaynağının ne denli önemli olduğu ve uzun yıllardır bu kaynağın gerekli alanlarda istihdamının ne kadar ihmal edildiği açıkça görülmektedir. Bu kapsamda bu testleri yüksek güvenilirlikle ve hızlı bir şekilde yapabilecek etkili yöntemlerden biri, Q RT-PCR (Kantitatif Revers-Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu) olup bu teknik; gen ekspresyonu ve viral RNA yükü gibi parametrelerin de analiz edildiği, hızlı ve son derece hassas bir yöntemdir. Dolayısı ile diğer testlere kıyasla, daha güvenilir, hastalığın erken dönemlerinde de tespit edilebilmesine olanak tanıyan ve hastalığın seyri hakkında da bilgi veren son derece etkili bir yöntemdir. PCR temelinde yapılacak bu testleri, mikrobiyoloji, genetik, moleküler biyoloji, biyokimya vs gibi disiplinlere hakim olan biyologlar yapabilecektir” dedi.

BİYOLOGLAR GÖREVE HAZIR

Deneyimli binlerce biyoloğun beklediğini aktaran Aydemir; “Deneyimli, nitelikli, yetişmiş uzman gücünü kullanabilmek ve bu mücadeleye doğrudan destek verebilmek amacıyla biyolog meslek örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu “Biyologlar İnisiyatifi-Corona Acil Eylem Ekibi”, sayıları binleri bulan gönüllü biyologlar ve teknik ekipman desteği ile Sağlık Bakanlığı'na başvurmuş ve olası bir görev halinde derhal organize olacak şekilde beklemektedir.

Ancak ülkemizin mücadele ettiği bu salgınla baş edebilmek adına, hayatlarını dahi riske atarak gönüllü olarak binlerce biyolog toplanmışken ve meslektaşlarımız tüm imkanlarını seferber etmişken, maalesef Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir karşılık bulanamadığı gibi, Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımında yalnızca 5 adet biyolog kadrosu ayırmıştır. Zira, biyologlar böyle günlerde de görevlendirilmeyecek ve görmezden gelinecekse, üniversitelerde biyolog yetiştiren bölümlere ihtiyaç yoksa; binbir emekle yetişmiş bu kadar nitelikli insana yapılan yatırım bir kenara, tam da şuan yaşadığımız Covid-19 salgını gibi bir pandemi durumunda, toplum sağlığının zafiyete uğraması gibi ağır bir bedel bizleri beklemektedir.

Bu bağlamda;

1- Salgın kapımızda iken neden sadece iki merkezde test uyguladınız, tüm Türkiye genelinde uygulanmamasının sebepleri nelerdir?

2- Türkiye genelinde bu kadar az test uygulamasının nedeni covid 19 hızlı tarama kit eksikliği midir, bu çalışmayı yapacak biyolog eksikliği midir? Neden kamuda, farklı farklı alanlarda, özel sektörde çalışanları veya binlerce işsiz biyoloğu göreve çağırmadınız?

3- Hastanelerde laboratuar hizmetlerinde toplam biyolog sayısı kactir?18 bin sağlık çalışanı içinde sadece beş biyoloğa mı ihtiyaç var?

4- 5000 gönüllü biyolog göreve hazır olduklarını deklare ettiler. Bu konuda nasıl bir çalışma yaptınız, ne kadarını göreve çağrdınız? Iktidara geldiğiniz günden bu yana kaç biyolog görevlendirmesi yaptınız, biyologların mesleki görev tanımını kaç defa değiştirdiniz ve bu meslekî görev tanımı üzerine yeni bir değişiklik olacak mı? Bu konuda ilgili mesleki derneklerin görüşü alındı mı, bu derneklerin hangi görüşlerine yer verildi, hangilerine verilmedi ve bunun nedeni nedir?

5- Avrupa'daki ve Turkiye'deki oranlar neden bu kadar farklılık içeriyor?

6- Sağlık bakanlığı pandemi başladığından bu yana tedavinin bulunması için ne gibi araştırmalar yapmış-yaptırmış ve bu araştırmalarda hangi disiplinlerden bilim insanları ile çalışmış, biyologların bu bilim insanları içindeki oranı nedir?

7- Türkiye üniversiteleri içerisinde görev yapan biyologların içinde viroloji ve aşı teknolojileri üzerine çalışan bilim insanı var mıdır? Varsa bilim kurulu içerisinden neden bu insanlar yer almamaktadır?

8- Sağlık Bakanlığı bünyesinde yada herhangi bir kamu kurumunda Covid-19 için aşı geliştirmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu kurum hangisidir? Aşı geliştirmede ne aşamadadır?” şeklindeki önergeyi sundu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57153)
06 Nisan 2020 Pazartesi 09:40
Bu adamın nasıl avukat olduğuna şaşıyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57124)
05 Nisan 2020 Pazar 04:49
Sayin aydemir bir bingollu bir avukat olarak merhum avukat kadir yilmaz in vefati nedeniyle ne yazili nede gorsel basinda taziye mesaji yayinlamadiniz cok ayip ettiniz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57122)
05 Nisan 2020 Pazar 02:18
Ebeyle corona mucadelesi mi olur, biyolog lazim hemsire lazim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57109)
04 Nisan 2020 Cumartesi 12:39
Hey maşallah akili adamın hali başkadır paçadan zeka fışkırıyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_57150)
06 Nisan 2020 Pazartesi 08:56
@Misafir Kullanıcı Testleri hemşire mi yapayıyor zannediyorsunuz.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın