KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Mart 2026 Cuma
°C

AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar

Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
18 NİSAN 2024 PERŞEMBE 12:59
0
1553
1
AA aa

Anayasa Mahkemesi yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokollerinin' bağlayıcı olamayacağına hükmetti.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan karar oy birliği ile alındı.

CHP'li milletvekillerinin başvuru üzerine yapulan incelemede 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün anayasaya aykırı olduğu tespit edildi. 

'Grev ve TİS hakkını engelliyor" 

Çerçeve protokollerinin bağlayıcılığı sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı belirtilen kararda, "Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir" ifadelerine yer verildi.

Kararda bu engellerin sendikal faaliyete ve sendika hakkı kapsamında olan haklara temas ettiği ve düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdı aktarıldı.

Düzenlemenin Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

2017'de düzenlenmişti 

Aralık 2017'de 696 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na ek 2. madde eklenerek hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmasına olanak tanındı.

OHAL Kapsamında yapılan düzenleme ile ile işçi konfederasyonları, sendikaları ekarte ederek hükümet ile toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolü imzalayabiliyordu. 

Bu maddeye göre protokol hükümleri idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıydı. Bu hükme dayanarak Hükümet ile Türk-İş ve Hak-İş arasında toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolleri imzalanmıştı.

'Grev hakkı iade edilmiş oldu" 

Kararı sosyal medyadan değerlendiren çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik'e göre, konfederasyonlar sendikalara rağmen bağlayıcı protokoller imzalayabiliyor, üye sendikalar bunlarla bağlı oluyor ve konfederasyonların imzaladığı “çerçeve anlaşma protokolü” ile toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı fiilen ortadan kaldırılmış oluyordu.

Çelik, "Çerçeve anlaşma protokolü bağlayıcı değil yol gösterici olabilecek. Üye sendikalar isterlerse bu protokolü esas alabilecek. Bu karar ile konfederasyonların üye sendikaların grev hakkını askıya almasının önüne geçilmiş oldu. Karar ile sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu. Bu iptal kararı ile halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü hukuken dayanaksız kalmış oldu" dedi.

Kaynak: İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_109119)
18 Nisan 2024 Perşembe 23:40
Bu ülkede kaç emekçi işçi var; kaçı sendikal haklardan yararlanabiliyor; bu ülkede en büyük işçi gücü inşaat sektöründe çalışmıyor mu ? Bu ülkenin gerçeği bu değil mi? Peki kaç inşaat işçisi yaşlandığında, çalışma döneminin sonuna geldiğinde kıdem tazminatı alabiliyor? Bunu soran, bunun sorulmasına izin veren bir siyaset kurumu var mı bu ülkede
13.03.2026
00:46
Cevdet Yılmaz Bingöl`e geliyor
Cevdet Yılmaz Bingöl'e geliyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Bingöl'e geliyor. Programda Bilal Erdoğan da yer alacak.
13.03.2026
00:45
Bingöl`de 50 kişilik TYP programı başvuruları başladı
Bingöl'de 50 kişilik TYP programı başvuruları başladı
Bingöl'de İŞKUR ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülecek Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 50 kişi istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mart 2026 tarihleri arasında yapılacak.
13.03.2026
00:44
Emeklilere ÖTV`siz otomobil için yasa teklifi Meclis`te
Emeklilere ÖTV'siz otomobil için yasa teklifi Meclis'te
Emeklilerin otomobil alırken Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olmalarıyla ilgili yasa teklifi Meclis gündemine taşındı. Teklif yasalaşırsa, emeklinin alacağı araçta ÖTV bedeli olmaması büyük bir avantaj sağlayacak.
13.03.2026
00:43
Bingöl Üniversitesi`ne YÖKAK`tan kurumsal akreditasyon
Bingöl Üniversitesi'ne YÖKAK'tan kurumsal akreditasyon
Bingöl Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda tüm başlıklarda kalite standartlarını karşılayarak kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı.
13.03.2026
00:42
Yedisu-Erzincan hattında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi
Yedisu-Erzincan hattında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi
Uluslararası bir araştırma, Erzincan'ın doğusundan Bingöl'ün Yedisu ilçesine ve Tunceli Ovacık'a uzanan hatta yerin yaklaşık 4–5 kilometre derinliğinde iki ayrı magma rezervuarı bulunduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, sistemin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
13.03.2026
00:41
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 Tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 Tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarda 4 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 1'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın