KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Baçed, aileleri uyardı

Bingöl’de anne ve çocuk eğitimiyle ilgili birçok ilki hayata geçirmeyi hedefleyen BAÇED, okula bu yıl başlayacak çocukların ilk kez ailelerinden uzun süreli ayrı kalacaklarından ve dış dünya ile ilk defa karışılacaklarından ötürü ailelere sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak bazı uyarılarda bulundu.

Baçed, aileleri uyardı
22 AĞUSTOS 2011 PAZARTESİ 01:53
0
2573
0
AA aa

 Bingöl Anne ve Çocuk Eğitimi Derneği (BAÇED) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülgani Tezer,2011-2012 Eğitim-Öğretim sezonunda ilk defa okula başlayacak çocukların psikolojik durumları ve eğitim sürecine uyumlarıyla ilgili ailelere bazı uyarılarda bulundu. Yeni okula başlayan çocukların bu dönemi başarıyla atlatabilmeleri için ailelere büyük görevler düştüğünü belirten Tezer, Her yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte çocuklar ve aileler için zorlu bir dönemin başladığını kaydetti.

“ÇOCUKLARINIZI ANLAYARAK VE SABREDEREK DESTEK OLUN”

Bu dönemlerde bazen beklenmedik tepkiler görüldüğüne dikkat çeken Tezer, oları anlayarak, bilerek ve sabrederek destek olunması gerektiğini belirtti. Çocuğun, doğduğu aile ortamı içerisinde fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini sürdürerek büyüdüğünü hatırlatan Tezer, “İlgiye, sevgiye, korunmaya, desteklenmeye ihtiyaç duyar. Ancak ilk beş yılını tamamladıktan sonra, bu gelişim alanları için aile ortamı artık yeterli olmamaya başlar.  Bu dönemde okul kavramı yaşantılarına girmeye başlar.  Çocuk sosyal olarak pek çok açılıma ihtiyaç duysa da duygusal olarak diğer yetişkinlere göre alışmadığı ortamlarda, tanımadığı kişilerle kaldığında huzursuzluk duyar. İhtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilmemektedir. Evde hep annesi ya da bakıcı ya vb. onun ihtiyaçlarını karşılıyorken şimdi ne olacaktır? ( Acıkınca ne yapmalı? Ya onu okuldan gelip almazlarsa? Okulda mı kalacak? Ya unutulursa? ) Bu tür kaygıları dışa vurma şekli genellikle ağlama ve okula gitmeyi istememe şeklinde olur.”dedi.

“ANNEYE BAĞLI OLAN ÇOCUK SANCILI BİR DÖNEM GEÇİREBİLİR”

Alışkanlıklarına bağlı ve anneden ayrılmayan yapıdaki çocuklarda okula başlamanın sancılı olabileceğini dile getiren Tezer, O zamana kadar gereksinimleri başkaları tarafından karşılanan çocuğun artık bazı gereksinimlerini giderebilmek için kendisi çabalamak zorunda kalacağını vurguladı. Bu durumun yeterince kaygı ve endişe doğurabileceğini ifade eden Tezer, Bu süreci kısaltmak ve kolaylaştırmak için aileler; Okul hakkında çocuğu bilgilendirmeli, orda çalışan kişiler ve görevleri hakkında bilgi vermeli, Okulun her gün gidilmesi gereken belli bir oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğu söylenmelidir. Ne kadar süre okulda kalacak ve ne zaman okuldan alınacak belirtilmelidir. Okulda olduğu saatlerde nasıl yemek yiyecek, tuvaleti geldiğinde nasıl ve kimden izin yada yardım isteyeceği açıklanmalıdır. Okul hakkında abartılı ve çok bilgi verilmemeli eğer çocuk anlatılanları okulda bulamazsa daha çok sorun çıkaracaktır. Anne –baba kararlı olmalı çocuğun ağlama ve zorlamalarına dayanamayarak pes etmemeliler. Büyükanne ve büyükbaba gibi aile büyükleri torunlarına karşı daha duyarlı ve inisiyatifli olurlar, onların da anne- babayı desteklemesi ve kararlı olması gerekir. Çocuğun okul hakkındaki olumsuz düşüncelerini anlatması uyumu kolaylaştıracaktır. Veli, varsa okul ve personel hakkındaki olumsuz düşüncelerini çocuğun yanında dile getirmemelidir. Öğrenci velisi kaygılanıyorsa, yaşadığı kaygıyı çocuğa hissettirmemelidir. Çocuğun güven duyduğu biriyle okula gelmesi sağlanabilir. Bu kişinin bir süre okulda kalması sağlanarak çocuk aşamalı olarak okula ısındırılabilir. Anne-baba kendi öğrenciliklerinden bahsedebilir ve fotoğraflarını gösterebilir. Okulda geçen sürenin, ayrılığın geçici olduğu belirtilerek maddi değeri olmayan ufak ödüller verebilirler.”

 

Tezer, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen velilerin Hacı Hıdır Camii Pasajı No:47 de bulunan dernek merkezine uğramalarının yeterli olacağını ifade etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.07.2026
23:27
İki araç, iki hayvan, iki yaralı!
İki araç, iki hayvan, iki yaralı!
Bingöl Valiliği gündüz vakti başıboş hayvanları toplattı, akşam saatlerinde yine başıboş hayvan kazası yaşandı. Bingöl-Muş karayolunda iki aracın yola çıkan iki başıboş büyükbaş hayvana çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif yaralandı. Kazada çarpılan hayvanlar telef oldu.
08.07.2026
23:12
Bingöl`de 68 hayvan toplandı
Bingöl'de 68 hayvan toplandı
Bingöl Valiliği, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla başıboş hayvanlara yönelik denetim ve toplama çalışmalarının aralıksız sürdüğünü açıkladı. Son denetimlerde 68 sahipsiz hayvan toplanarak belediyelere ait geçici bakımevlerine teslim edildi.
08.07.2026
18:15
`NATO, Barışa Hizmet Edemez!`
'NATO, Barışa Hizmet Edemez!'
NATO'nun küresel barış ve güvenliği sağlama iddiasına rağmen bugüne kadar müdahil olduğu savaşlarda barış yerine yıkım ve istikrarsızlık ürettiği vurgulayan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Afganistan, Irak ve Libya'nın ardından Gazze, Suriye, Lübnan ve İran'da yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, NATO'nun temel misyonunun barış değil savaş üretmek olduğunun altını çizdi.
08.07.2026
14:00
Sahte yedek parça ilanıyla 203 milyon liralık vurgun
Sahte yedek parça ilanıyla 203 milyon liralık vurgun
Sakarya merkezli Bingöl dahil 14 ilde düzenlenen operasyonda, internet üzerinden sahte yedek oto parça ilanlarıyla vatandaşları dolandırdığı öne sürülen 25 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin hesaplarında 203 milyon liralık işlem hacmi tespit edilirken, 13 zanlı tutuklandı.
08.07.2026
12:34
Bingöl`de beton santralleri ve hurdacılar taşınıyor
Bingöl'de beton santralleri ve hurdacılar taşınıyor
Bingöl'de kent estetiğini güçlendirmek, görüntü kirliliğini azaltmak ve trafik güvenliğini artırmak amacıyla beton santralleri ile hurdacılık işyerlerinin şehir merkezinden Kervansaray bölgesine taşınması kararlaştırıldı. Taşınma sürecinin inşaat sezonunun ardından başlaması planlanıyor.
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın