KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Mayıs 2026 Çarşamba
°C

Baçed, aileleri uyardı

Bingöl’de anne ve çocuk eğitimiyle ilgili birçok ilki hayata geçirmeyi hedefleyen BAÇED, okula bu yıl başlayacak çocukların ilk kez ailelerinden uzun süreli ayrı kalacaklarından ve dış dünya ile ilk defa karışılacaklarından ötürü ailelere sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak bazı uyarılarda bulundu.

Baçed, aileleri uyardı
22 AĞUSTOS 2011 PAZARTESİ 01:53
0
2511
0
AA aa

 Bingöl Anne ve Çocuk Eğitimi Derneği (BAÇED) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülgani Tezer,2011-2012 Eğitim-Öğretim sezonunda ilk defa okula başlayacak çocukların psikolojik durumları ve eğitim sürecine uyumlarıyla ilgili ailelere bazı uyarılarda bulundu. Yeni okula başlayan çocukların bu dönemi başarıyla atlatabilmeleri için ailelere büyük görevler düştüğünü belirten Tezer, Her yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte çocuklar ve aileler için zorlu bir dönemin başladığını kaydetti.

“ÇOCUKLARINIZI ANLAYARAK VE SABREDEREK DESTEK OLUN”

Bu dönemlerde bazen beklenmedik tepkiler görüldüğüne dikkat çeken Tezer, oları anlayarak, bilerek ve sabrederek destek olunması gerektiğini belirtti. Çocuğun, doğduğu aile ortamı içerisinde fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini sürdürerek büyüdüğünü hatırlatan Tezer, “İlgiye, sevgiye, korunmaya, desteklenmeye ihtiyaç duyar. Ancak ilk beş yılını tamamladıktan sonra, bu gelişim alanları için aile ortamı artık yeterli olmamaya başlar.  Bu dönemde okul kavramı yaşantılarına girmeye başlar.  Çocuk sosyal olarak pek çok açılıma ihtiyaç duysa da duygusal olarak diğer yetişkinlere göre alışmadığı ortamlarda, tanımadığı kişilerle kaldığında huzursuzluk duyar. İhtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilmemektedir. Evde hep annesi ya da bakıcı ya vb. onun ihtiyaçlarını karşılıyorken şimdi ne olacaktır? ( Acıkınca ne yapmalı? Ya onu okuldan gelip almazlarsa? Okulda mı kalacak? Ya unutulursa? ) Bu tür kaygıları dışa vurma şekli genellikle ağlama ve okula gitmeyi istememe şeklinde olur.”dedi.

“ANNEYE BAĞLI OLAN ÇOCUK SANCILI BİR DÖNEM GEÇİREBİLİR”

Alışkanlıklarına bağlı ve anneden ayrılmayan yapıdaki çocuklarda okula başlamanın sancılı olabileceğini dile getiren Tezer, O zamana kadar gereksinimleri başkaları tarafından karşılanan çocuğun artık bazı gereksinimlerini giderebilmek için kendisi çabalamak zorunda kalacağını vurguladı. Bu durumun yeterince kaygı ve endişe doğurabileceğini ifade eden Tezer, Bu süreci kısaltmak ve kolaylaştırmak için aileler; Okul hakkında çocuğu bilgilendirmeli, orda çalışan kişiler ve görevleri hakkında bilgi vermeli, Okulun her gün gidilmesi gereken belli bir oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğu söylenmelidir. Ne kadar süre okulda kalacak ve ne zaman okuldan alınacak belirtilmelidir. Okulda olduğu saatlerde nasıl yemek yiyecek, tuvaleti geldiğinde nasıl ve kimden izin yada yardım isteyeceği açıklanmalıdır. Okul hakkında abartılı ve çok bilgi verilmemeli eğer çocuk anlatılanları okulda bulamazsa daha çok sorun çıkaracaktır. Anne –baba kararlı olmalı çocuğun ağlama ve zorlamalarına dayanamayarak pes etmemeliler. Büyükanne ve büyükbaba gibi aile büyükleri torunlarına karşı daha duyarlı ve inisiyatifli olurlar, onların da anne- babayı desteklemesi ve kararlı olması gerekir. Çocuğun okul hakkındaki olumsuz düşüncelerini anlatması uyumu kolaylaştıracaktır. Veli, varsa okul ve personel hakkındaki olumsuz düşüncelerini çocuğun yanında dile getirmemelidir. Öğrenci velisi kaygılanıyorsa, yaşadığı kaygıyı çocuğa hissettirmemelidir. Çocuğun güven duyduğu biriyle okula gelmesi sağlanabilir. Bu kişinin bir süre okulda kalması sağlanarak çocuk aşamalı olarak okula ısındırılabilir. Anne-baba kendi öğrenciliklerinden bahsedebilir ve fotoğraflarını gösterebilir. Okulda geçen sürenin, ayrılığın geçici olduğu belirtilerek maddi değeri olmayan ufak ödüller verebilirler.”

 

Tezer, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen velilerin Hacı Hıdır Camii Pasajı No:47 de bulunan dernek merkezine uğramalarının yeterli olacağını ifade etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.05.2026
15:04
Bingöl`de Bayram Arefesinde Kar Mesaisi
Bingöl'de Bayram Arefesinde Kar Mesaisi
Bingöl'ün yüksek kesimlerinde etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle kapanan yolları açmak için ekipler bayram arefesinde de çalışmalarını sürdürüyor. Solhan-Genç bağlantı yolunda yer yer metrelerce karla mücadele eden ekipler, ulaşımın aksamaması için yoğun mesai harcıyor.
26.05.2026
14:40
Bingöl`de Bayramda Toplu Taşıma İlk İki Gün Ücretsiz Olacak
Bingöl'de Bayramda Toplu Taşıma İlk İki Gün Ücretsiz Olacak
Bingöl Belediyesi, Kurban Bayramı'nın ilk iki gününde şehir içi toplu taşımayı ücretsiz hale getirecek. 27–28 Mayıs tarihlerinde özel halk otobüslerinden ücret alınmayacak, yolcu ücretleri belediye tarafından karşılanacak.
26.05.2026
14:38
Yargıtay`dan Emsal Emeklilik Kararı: SSK Primi Fazla Olan Vatandaş Haklı Bulundu
Yargıtay'dan Emsal Emeklilik Kararı: SSK Primi Fazla Olan Vatandaş Haklı Bulundu
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, SSK prim günü daha fazla olmasına rağmen 'son 7 yıl' kuralı gerekçe gösterilerek Bağ-Kur'dan emekli edilen vatandaş lehine emsal niteliğinde karar verdi. Kararın, benzer durumda bulunan milyonlarca sigortalıyı ilgilendirdiği değerlendiriliyor.
26.05.2026
14:37
Bingöl`de 4 Bin 573 Personel Bayram Tedbirleri Kapsamında Sahada!
Bingöl'de 4 Bin 573 Personel Bayram Tedbirleri Kapsamında Sahada!
Kurban Bayramı öncesi Bingöl genelinde güvenlik ve trafik tedbirleri artırıldı. İl genelinde 129 uygulama noktası oluşturulurken, bayram süresince 4 bin 573 personelin sahada görev yapacağı bildirildi.
26.05.2026
14:36
Kurban Pazarında Hareketlilik! Üreticiler Satışlardan Umutlu
Kurban Pazarında Hareketlilik! Üreticiler Satışlardan Umutlu
Bingöl Canlı Hayvan Pazarı'nda Kurban Bayramı arifesiyle birlikte yoğunluk arttı. Pazarda sık sık pazarlık görüntüleri yaşanırken, üreticiler hayvan sayısının geçen yıla göre daha az olduğunu ancak talebin sürdüğünü belirtti.
26.05.2026
14:34
Bingöl Sporcularından Türkiye Şampiyonlukları
Bingöl Sporcularından Türkiye Şampiyonlukları
Bingöl Belediye Yaşam Spor Kulübü sporcuları, Nevşehir'de düzenlenen Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Bocce Volo Türkiye Şampiyonası'nda elde ettikleri derecelerle önemli bir başarıya imza attı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın