KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Mart 2026 Salı
°C

Baluken'den kanun teklifi

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Baluken, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde bulundu.

Baluken`den kanun teklifi
13 OCAK 2012 CUMA 10:42
0
1833
0
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yaşanan sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin gündemine taşıdı.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda hizmet borçlanma durumları düzenlenmediğini belirten Baluken, “Amacı, her ne sebeple olursa olsun hizmete ara verenlerin veya yaş haddini ve emekliliği hak edenlerin geriye dönük hizmet borçlanmaları kapsamına alınmasıdır. Bu şekilde, tabii olduğu Sosyal Güvenlik Kanununa göre emekli olabilme yaşını doldurduğu halde sigortalının tamamlayamadığı eksik süreleri ödemesi yoluyla isteyenlere emeklilik imkânı sağlamaktadır. Hizmet borçlandırmalarında borçlananlar primlerini borcun tebliği tarihinden 2 ay içerisinde yapacaklarından dolayı Sosyal Güvenlikte mali dengede bozulmayacaktır. Yaş haddini doldurmuş ama hizmet prim günlerini gerçekleştirememiş, vatandaşlarımız emekli olamamaktadırlar. Bu durumun yarattığı sıkıntılar çok yönlüdür. Yaş haddini ve emekliliği hak edip söz konusu durumdan ötürü emekli olamayan vatandaşlarımızın bir kısmı işgücü içerisinde kalarak genç nüfusum istihdam edilmesi önünde engel teşkil etmektedir. Bu istihdam durumu, yaşı ilerlemiş vatandaşlarımızın işgücü içerisinde kalarak hem sosyal yönden zarar görmelerine hem de işgücü veriminin düşmesine neden olmaktadır. Genç nüfusun işgücü piyasasında istihdam edilmesi, hem toplam istihdamı arttıracak hem de işgücünün verimliliğini orta ve uzun vadede çokça yükseltecektir. Bu durumların gerçekleşmesi için de bu yasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin olumlu katkı sağlayacağı açıktır” dedi.

‘Bu yasa değişikliği tasarısı, ekonominin sıcak para diye tabir edilen girdisini sağlaması açısından da katkı sağlayacaktır' diyen Baluken, “Son olarak bu yasa değişikliği tasarısı teklifi sadece ekonomik değil, sosyal yönden de değerlendirilmesi gereken bir tekliftir. Bu teklif değişikliği genç nüfusun ve ileri yaştaki nüfusun sosyal gereksinimlerini sağlayabilmelerinin de önünü açmak amaçlıdır” şeklinde konuştu.

Baluken'in verdiği 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Bazı Değişiklikler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi şöyle:

“Madde 1) 5510 sayılı Kanunun 41. Maddesine (ı) fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

(i) Tabii olduğu Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre emekli yaşını doldurduğu halde halen çalışan veya mücbir sebeplerle sosyal güvenlik sistemine katılıma ara vermiş olanların tamamlayamadıkları eksik süreleri,

(j) Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine bir defaya mahsus olmak üzere, bu odalara kaydı olup da mücbir sebeplerle Sosyal Güvenlik Sistemine katılamamış ya da yine yaşını tamamlayıp mücbir sebeplerle prim günlerini tamamlayamamış kişilerin eksik süreleri,

Madde 2) 5510 Sayılı Kanunun 41. Maddesinin 4. Fıkrasının a bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

a) Birinci fıkranın (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h) ve (i) bentleri gereği borçlananlar borçlandığı tarihteki önceki sigortalıları da kapsar.

Madde 3) Bu Kanunun 1. Maddesi ve 2. Maddesi yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve bu tarihten önceki sigortalıları da kapsar.

Madde4) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1) Tabii olduğu Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre emekli olabilme yaşını doldurduğu halde mücbir sebeplerle tamamlayamadıkları eksik süreleri olduğu için emekli olamayanlara borçlanarak bu madde kapsamında eksik sürelerini tamamlamaları düzenlenmiştir. Madde 2) Birinci maddede hizmet süresi borçlanmasının hangi kapsamındaki sigortalılar olduğu belirtilmiştir.

Madde 3) Yürütme maddesidir.

Madde 4) Yürütme maddesidir.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.03.2026
03:37
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Genç şefler iftarda hünerlerini sergiledi
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
03.03.2026
03:36
Bingöl`de ABD ve İsrail`in İran`a Yönelik Saldırılarına Protesto
Bingöl'de ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Saldırılarına Protesto
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, Bingöl Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Programda yapılan konuşmalarda saldırılar kınanırken, İslam dünyasına birlik ve ortak duruş çağrısı yapıldı.
03.03.2026
03:34
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
Yeni kanun teklifi: Bedelli askerliğe zam var
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddelik kanun teklifini açıklarken bedelli askerliğe yüzde 25,2 zam geleceğini belirtti. Kripto Varlıklara işlem vergisi geleceğini, şans ve bahis oyunlarındaki reklamların da gider sayılmayacağını kaydeden Güler, kıymetli taşlara da yüzde 20 vergi öngörüldüğünün altını çizdi. İşte teklifin detayları…
03.03.2026
03:33
Bingöl`de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeki araç alev topuna döndü
Bingöl'de park halindeyken alev topuna dönen otomobil, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
03.03.2026
03:32
Bilaloğlu`nda kaza! 2 yaralı
Bilaloğlu'nda kaza! 2 yaralı
Bingöl–Elâzığ karayolu Bilaloğlu (Mendo) Köyü mevkiinde kontrolden çıkan otomobilin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, Bingöl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
03.03.2026
03:30
Umut Kervanı`ndan Genç`te Ramazan Seferberliği
Umut Kervanı'ndan Genç'te Ramazan Seferberliği
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Genç İlçe Temsilciliği, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, et, nakdi yardım ve çeşitli desteklerde bulundu. Yapılan yardımların toplam tutarı on binlerce lirayı buldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın