Munzur Çayı ve Peri Suyu'na yapılan barajlarla tarihin yok edildiğini bildirdi.
Konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Akyol, bölgede Munzur Çayı ve Peri Suyu üzerinde yapılmakta olan barjların, yıllardır toprağından kopmayan bölge insanının geçmişini yok ettiğini ifade etti.
"Şu anda peş peşe Peri Suyu üzerinde barajların temeli atılmış" diyen Akyol, açıklamasını şöyle devam etti. "Peri Suyu üzerinde yapılıp faaliyete geçen Özlüce barajının yanında şu anda Çelekaş barajının yapılmasına başlanmış olup hemen 5 kilo
metre yukarısında da (Paş) Akkuş Köyü barajının yapılması planlanmaktadır. Ayrıca Çelekaş'ın 3 kilo metre aşağısına Golan barajı yapılması da planlanmaktadır. Bu durum karşısında duyarsız-lığımız neticesinde sahip olduğumuz o eşsiz doğanın korunamayacak hale geldiğinden yakın tarih karşısında hepimiz hesap veremeyeceğiz."
Öte yandan, söz konusu barajların kurulduğu bölgede efsanelerin, deyişlerin, türkülerin ve muhteşem doğa güzelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Başkan Aksoy, yörenin can damarı Munzur Vadisi'nin ve Peri Suyu'nun bulunduğu bölgede ibadethanelerin yer aldığını belirtti. Aksoy, "Düzgün Baba, Kureşan Köyü, Moro Sur ve Gole Hızır gibi önemli yerler barajlarla birlikte yok olacaktır. Bu bölgede şu ana kadar 1518 bitki türü saptanmıştır. Ayrıca Türkiye'de bulunan 277 endomik türün 43'ü sadece bu bölgeye ait dağlar ve çevresinde yetişmektedir. Projelerin hayata geçmesi ile birlikte eko sistem etkilenecek ve sözü edilen hayvanlar ve bitki örtüleri yok olacaktır. Özellikle de 1979 Bern Sözleşmesi Ek-1, Ek- 2'de belirtilen sözleşmeyle kesin koruma altına alınan Fauna ve Flora bitki türünden bir çoğu bu bölgede yetişmektedir."
Aksoy, "Duyarlı insanlar olarak geçmişimize sahip çıkıyor ve doğanın katledilmesine, ekolojik dengenin bozulmasına dur demek için, barajlara hayır diyoruz" görüşlerine yer vererek açıklamasına son verdi.