KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ocak 2026 Cumartesi
°C

Barzani: türkleri çiçeklerle karşılamayız

Ankara, Kuzey Irak'taki Kürtlerle diyaloğu tartışırken Mesut Barzani'den yine sert mesaj geldi.

Barzani: türkleri çiçeklerle karşılamayız
16 ŞUBAT 2007 CUMA 13:53
0
1293
0
AA aa
Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 'bedeli ne olursa olsun kazanımlarını korumaya kararlı oldukları'nın altını çizdi. Kerkük'ün Kürdistan kenti olduğunu yineleyen Barzani, ''Türkiye müdahale ederse çiçeklerle karşılamayız'' dedi.

Mesud Barzani, Fransız Le Monde gazetesine demeç verdi.
 
Barzani Kerkük sorunuyla ilgili olarak, "Türkiye Irak'ın içişlerine karışma hususunda herhangi bir hakka sahip değil. Türklerin bir saldırıya girişecek kadar ileri gideceğine, hatta sınrı geçeceğine inanmıyorum" dedi.
 
Kürt lider, "Böylesi bir kararın sonuçlarını anlayacaklarından eminim, yollar çiçekle kaplı olmayacaktır" diye sözlerini sürdürdü.
 
Barzani Kerkük'ün Kürdistan kenti olduğu yönündeki görüşünü de yineledi.
 
Barzani, '2007 yılı sonuna kadar Saddam zamanında Kerkük'ten gönderilen nüfusun geri getirilmesine ve Baascılar tarafından bu kente yerleştirilen nüfusun ise geldiği yere geri gönderilmesine' dair Anayasada hüküm bulunduğunu sözlerine ekledi.
 
Mesut Barzani, yasal yoldan sonuç almak için yeterince esnek davrandıklarını Kürtlerin daha fazla tavize hazır olmadığını söyledi.
 
"Diyalog seçimden sonra netleşecek"
 
Barzani, Türkiye'deki seçimlerden sonra, kazanan kim olursa olsun diyalog geliştirmenin kolay olup olmayacağına ilişkin bir soruya, seçimlerden sonra durumun büyük ihtimalle daha net olacağını söyledi.
 
Kürt lider, "Anlaşmakta zorluk çekmeyeceğimiz konular yanında her türlü konuyu şimdiden Türkiye ile konuşuyoruz" dedi.
 
Barzani, milliyetçiler iktidarı alırsa fazla diyalog ihtimalinin olacağını sanmadığını belirterek, eğer yine AK Parti kazanırsa, ''Diyaloga daha açık olacaklarını düşünüyorum'' diye konuştu.
 
Şii-Sünni çatışması...
 
Barzani bir başka soru üzerine, Şiilerle Sünniler arasındaki çatışmaya karışmak istemediklerini, çoğu eski peşmerge olan iki tugayın Irak ordusu bünyesinde terörizme karşı mücadele için Bağdat'ta olacağını söyledi.
 
Mesut Barzani, Bağdat'a asker göndermeleri talebinin ABD'lilerden değil, Iraklı Sünni ve Şiilerden geldiğini, hastane, okul, havalimanı gibi yerleri koruyacaklarını ekledi.
 
Kürt tartışması Ankara'yı böldü
 
Ankara, Kuzey Iraklı Kürtlerle görüşme konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Dışişleri Bakanlığı ve hükümet PKK ve Kerkük'teki gelişmelerle ilgili Kürtlerle diyalogdan yana. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve askerler ise bu seçeneğe şiddetle karşı çıkıyor.
 
Irak'ın bölünmesini engellemeye çalışan Türkiye bir yandan Bağdat hükümeti ile işbirliğini geliştirmeye çalışırken bir yandan da Kuzey Irak'taki sorunları aşmak için formül arıyor.
 
Ankara'nın en önemli öncelikleri PKK ile mücadele ve Kerkük'ün geleceği. Her iki konuda da Irak Başbakanı Nuri El Maliki hükümeti Kürdistan bölgesel yönetimine söz geçiremiyor. Ankara ise sorunları çözmek için Kuzey Irak'la diyalog kurup kurmamakta kararsız.
 
Başkent, Kürtlerle görüşme konusunda tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda. Bir yanda Dışişleri Bakanlığı ve hükümet uygun kanallardan Kuzey Iraklı liderlerle konuşulması gerektiği görüşünde.
 
Ancak Cumhurbaşkanı Sezer ve askerler bu ihtimali düşünmek bile istemiyor.


Sabetay Varol/CNN TÜRK

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.01.2026
18:42
Genç Kaymakamı Güzel`den Bingöl Basın Konseyi`ne Ziyaret
Genç Kaymakamı Güzel'den Bingöl Basın Konseyi'ne Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi ile bir araya gelen Genç Kaymakamı Muhammet Güzel, kamu-basın iş birliğinin toplumsal güven ve doğru bilgilendirme açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
02.01.2026
18:17
Bora Çoban, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak atandı
Bora Çoban, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak atandı
Bingöl'de kentin tarihi ve kültürel değerlerine yönelik çalışmalarıyla tanınan, Güzel Sanatlar Lisesi Müdür Yardımcısı ve müzik öğretmeni Bora Çoban, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine atandı.
02.01.2026
16:19
Bingöl Belediyesi`nden Karla Mücadelede Yoğun Mesai
Bingöl Belediyesi'nden Karla Mücadelede Yoğun Mesai
Bingöl Belediyesi, kent genelinde etkisini artıran kar yağışı ve soğuk hava koşullarına karşı tüm ekipleriyle sahada çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle gece saatlerinde artan don ve buzlanma riskine karşı ulaşımın güvenli şekilde sağlanması amacıyla belediye ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız yürütüyor.
02.01.2026
16:04
Engellilerin Sağlık Hakkı Meclis Gündeminde
Engellilerin Sağlık Hakkı Meclis Gündeminde
Bingöl Devlet Hastanesi'ndeki e-rapor sorununu TBMM'ye taşıyan DEM Partili Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, özellikle hastaneye gidemeyen, yatağa bağımlı ya da ağır bedensel engeli bulunan yurttaşların, bu nedenle fiilen hizmet alamadığı ifade edildi.
02.01.2026
16:01
Bingöl Belediyesi uyardı! Ölçü aletleri için son başvuru 28 Şubat
Bingöl Belediyesi uyardı! Ölçü aletleri için son başvuru 28 Şubat
Bingöl Belediyesi, periyodik olarak muayene yapılması gereken ölçü ve tartı aletleri için işyeri sahiplerinin 28 Şubat 2026'ya kadar beyanname vermesi gerektiğini bildirdi.
02.01.2026
15:14
AKUT, kar duvarlarını aşıp hayata ulaştı
AKUT, kar duvarlarını aşıp hayata ulaştı
AKUT Bingöl, kapalı yolları aşarak diyaliz hastasını zamanla yarış içinde Diyaliz Merkezine ulaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın