Cengiz TANIK'ın haberi
Ağustos ayında Londranın Heathrow Havaalanından ABDye gidecek uçakların teröristler tarafından bombalanma iddiaları dolaştığı zaman George W Bush, Batı ve İslamcı faşistler arasında bir savaş olduğunu söylemişti.
Yine 11 Eylül olaylarının 5. yıl dönümü nedeniyle Bush, terörizmi özellikle İslamcı faşistleri düşman kabul ettiklerini belirtmişti.
Geçen ay Papa XVI. Benendictin bir ortaçağ metninden alıntı yaparak İslam ve Hz Muhammed aleyhinde konuşarak İslamiyeti şeytanca ve şiddet taraftarı olarak göstermişti. Müslümanların tepkisi karşısında metindeki alıntının kendi görüşleri olmadığını ve kabul etmediğini söyleyerek tepkileri azaltmak istemişti ve dinler arası diyalogun önemini vurgulamıştı.
Fakat böyle bir diyalog, kutsal metinlerin ve yorumların karşılıklı anlaşılmadan gerçekleşmesi imkansız görünüyor.
Washingtonda Georgetown Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesinin dekanı ve Tarih ve Arapça Bölümlerinde kürsüsü olan Profesör Jane McAuliffe, Kuzey Amerika ve Avrupada Müslüman nüfusun arttığına inanıyor. Bu durumun bazen 'çatışmaların kaynağı' olduğunu fakat aynı zamanda işbirliği için bir fırsat olduğunu da belirtiyor.
McAuliffe geçenlerde tamamlanan Kuran Ansiklopedisinin yazarı. Altı cilt ve 1000 kadar ana konuları içine alan Batı dilinde çıkarılan en kapsamlı bir kaynak kitabı durumunda.
Kuran Ansiklopedisi
El-Cezire.nette yayınlanan söyleşide Profesör Mc Auliffe şu bilgiler verdi.
Ne İslamiyet ne de Batı için birbirinden ayrı ve farklılaşmış bir varlık olarak bahsetmek imkansızdır ve sorumsuzluktur. Müslümanların çoğunluk olduğu veya azınlık olduğu ülkelerde Müslümanlar ile gayr-ı Müslimler arasında sayısız bağlar vardır. diyen Mc Auliffe Hem Kuzey Amerika hem de Avrupada hızla artan bir Müslüman nüfus var. Bazen bu durum çatışmanın kaynağı olmaktadır fakat aynı zamanda işbirliği yapmak için bir fırsattır da. dedi.
Müslümanlar ve Müslüman olmayanlar birbirlerini bir vatandaş olarak daha iyi tanımaya başladıklarını belirten Profesör Mc Auliffe aynı organizasyonlarda beraber çalışma, çocuklarının aynı okullara gitmesi gibi durumların her iki taraf için birbirini tanıması için fırsatlar ortaya çıkardığını söyledi.
Kuran Ansiklopedisinin altı ciltten oluşup Müslümanların yaşamlarına bir rehber olacak bir çalışma olduğunu söyleyen Profesör Mc Auliffe böyle bir esere başlama sebebi olarak Batı dillerinde Kuran'da geçen kavramlar için herhangi bir referans kaynağının olmamasını gösteriyor.
İncil hakkında buna paralel yüzlerce ansiklopedi ve sözlük olduğunu belirten Profesör, batılı bir Müslüman için şimdiye kadar yararlanabileceği bir rehber veya referans olmadığını ve Kuran Ansiklopedisinin bu boşluğu kapatabileceğini söyledi.
Kuran Ansiklopedisinin hazırlanmasına 10 yıl önce başlandığını ve içerdiği bilgilerin İslam alimlerinin tasdikinden geçtikten sonra ansiklopediye dahil edildiğini söyledi.
İslamiyet yükselişte
Profesör Jane Mc Auliffe, genel olarak Batılı insanlar arasında, özellikle Kuzey Amerikada (ABD ve Kanada) İslamiyetin çeşitli yönleriyle bilinmesi açısından çok büyük bir açlık olduğunu belirterek Burada birçok insan İslamiyete ilgi duyuyor. Kuranı İngilizce tercümesinden okumaya çalışıyor ve okuduklarının ne demek olduğunu anlamak için bir referans kaynağa şiddetle ihtiyaç duyuyorlar. dedi.
haber7