Belgeselde, İran'da işlemediği bir zina suçundan dolayı öldürülmesine karar verilen genç bir kızın hayatı konu edildi. İran'da yaklaşık 1 yıldır süren çekimlerin ardından, belgeselin finalinin çekileceği darağacı sahnesi çekiminin yapılacağı yer aranmaya başlandı. Belgeselinin darağacı sahnelerini İran dışında çekmek isteyen BBC yapımcı ekibi, bu sahneler için Türkiye'de yer aramaya başladı.
Esenyurt İnönü Mahallesi'nde bulunan ‘Balık Yolu'nda karar veren yapımcı ekip, İstanbul Valiliği'ne başvurarak izinlerini alan ekip Esenyurt'ta çekimlere başladı. Birkaç gün süren çalışmaların ardından, rol icabı İran Devrim Muhafızlarını canlandıran figüranlar, askeri kıyafetleri ile ellerindeki Kanas tipi silahlarla mahalleye gelince, çevre sakinleri ne olduğunu şaşırdı.
MAHALLE ORTASINDA DARAĞACI
Ardından mahalledeki boş bir araziye kamyonla getirilen vinç kurulan darağacında, çarşaflı bir kadın gözleri bağlanırken, asılma sahneleri tepki topladı. Senaryo uyarınca imam kıyafeti giyen figüranlar ile mahalle sakinleri arasında, ‘ceketini ters giymişsin' tartışmasıyla başlayan gerginlik bölgeye gelen jandarma ekipleri ile zabıta ekiplerinin çabaları ile yatıştırıldı.
Ne olduğunu anlamayan mahalle sakinleri, filmin İran rejiminin idamla cezalandırdığı bir genç kızın hikayesi olduğunu öğrenince tepkiler arttı. Mahalle sakinleri, Esenyurt'un İran'a bir benzetilmesine tepki göstererek, BBC çekim ekibine tepki gösterdi. Çekim ekibi ile Esenyurt sakinleri belgeselin çekimlerinin başka yere yapılması konusunda tartışmaya başladı.
ÇOCUKLAR KORKTU
Mahalle sakinleri, BBC çekim ekibine, daracığı ve idam sahnelerinin çocuklarını olumsuz yönde etkileyeceği ve bu çekimlerin kapalı yerlerde yapılması gerektiği söyleyerek tepki gösterdi. Mahalle sakinlerinin tepkilerine ise BBC ekipleri, yeterince paraları olmadığı gerekçesi ile çekimleri Esenyurt'ta yapmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, kendilerini savundu. BBC yapım ekibindekiler mahalle sakinlerine, Esenyurt'da çekim yapmak için gerekli izni aldıklarını, mhalle muhtarı dahil tüm gerekli makamların, yapılacak olan çekimlerden haberdar olduğunu savundu.
Esenyurt'ta halkın tepkilerini görüntülemek isteyen DHA ekibi de, İngiliz yönetmen ve yardımcılarının engellemeleri ile karşılaştı. Belgesel çekimlerinin yasal olduğunu savunan BBC ekibi, darağacı sahnelerinin görüntülenmesini engellemek istedi. Esenyurt sakinlerinin tepkileri konusunda her hangi yanıt vermeyen yapım ekibi, belgesel çekimi esnasında görüntü almanın BBC'nin iznine bağlı olduğunu belirterek, DHA muhabirinden görüntü çekmemelerini istedi. DHA kamerasını elleriyle kapatan filmin yönetmeni, “İngiltere'de çekim yapılırken sorulur” diye tepki gösterirken, yapımcı asistanları da çekim yapılması ile BBC ekibinin yaşamının tehlikeye atıldığını iddia etti.
“ESENYURT'UN DOKUSU İRAN'A BENZİYOR”
Belgeselin yönetmeni, filmin konusu hakkında sorulan soruları yanıtsız bırakarak, projenin sürdüğünü BBC'ye ait bir projede izinsiz konuşamayacağını söyledi. Diğer yapım yardımcıları ise BBC'nin İslam karşıtı yeni belgesel peşinde olmadığını belirterek, yaşanmış bir gerçek hayat hikayesini belgesel haline getirdiklerini söylediler. Belgeselin henüz yapım aşamasında olduğunu kaydeden yapımcılar, bazı şeylerin özel kalması gerektiğini savundular.
Belgeselin yönetmen yardımcılığını yapan Levent Öztekin, BBC'den izinsiz çekimlerin görüntüsünün alınamayacağını öne sürdü. Öztekin, “1 yıldır bu belgeselin çekimleri yapılıyor. Ben Türkiye bölümünde yönetmen Monica'ya asistanlık yapıyorum. Benden Türkiye'de İran'a benzeyen bir yer seçmem istendi. Ben de doku olarak İran'a en yakın Esenyurt'un bu bölgesini buldum. Türkiye'nin kasaba ve köylerini karış karış bilirim. Burası en uygun yerdi” diye konuştu.
Belgesel çekimlerinin önceki bölümlerinin İran'da çekildiğini dile getiren Öztekin, konu ile ilgili İran'da halk röportajlarının yapıldığını belirterek mahalle halkının tepkisini anlamadığını söyledi. DHA'nın Londra'da temasa geçtikleri BBC yetkilileri henüz belgesel konusunda basın açıklaması hazırlamadıklarını belirterek, yapım ekibi ile röportaj talebi konusundaki DHA'nın talebini yanıtsız bıraktılar.
60 TÜRK FİGURAN
BBC'nin çektiği Belgeselin Esenyurt'da yapılan çekimlerinde, zina suçundan darağacına giden İranlı genç kadını Türk oyuncu Özge Kabalcı oynadı. Hakim rolünü ise, Alper Banko oynadı, belgesel filmde ayrıca 60 kadar Türk irili ufaklı rollerde günlüğü yaklaşık 20- 100 YTL arasında değişen ücretlerle rol aldı.
Mahallelerinde çekilen BBC belgeselenin final sahnelerinin çekimini izleyenler ise yapılanın çok yanlış olduğunu vurgulayarak, Esentyurt'un İran'da bir yer olarak gösterilmesini eleştirdi. Panik içersinde olduklarını belirten mahalle halkı, çekimlere tepkide olduklarını söyledi. Asılma sahnelerinin hazırlık aşamalarını tekrar tekrar izleyen çocuklar ise olaydan çok etkilendiklerini belirterek çok korktuklarını, Esenyurt'un İran'a benzetildiğini söyledi.
www.hurriyet.com.tr