Bingöl Belediyesi tarafından işgallerin önlenmesi için başlatılan çalışmaların genişletilerek sürdürülmesi çağrısında bulunan Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, kaldırımların yayalara ait olduğunu ve tamamen boşaltılması gerektiğini belirtip; 'Kahvehane ve esnaf işgalleri Bingöl'ün gündeminden kalkmalı' dedi.
Bingöl'ün en önemli sorunlarından biri olan kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik Bingöl Belediyesi'nin İl Emniyet Müdürlüğü destekli başlattığı çalışmaların devamı çağrısı yapıldı.
Kaldırımların yayalara ayrılan bölüm olduğu ve ticari amaçlarla işgal edilemeyeceği belirtilirken, bu hususta esnafın da duyarlı davranması, davranmıyorsa kamunun buna müsaade etmemesi gerektiği vurgulandı.
STK'LARA SİTEM! “DİLE GETİRMİYORLAR”
Kaldırım işgallerinden en fazla etkilenenlerin engelliler olduğunu belirten Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli; “Derneğimiz tarafından defalarca dile getirilen kaldırım işgalleri 5378 sayılı erişilebilirlik yasasına göre suç teşkil etmektedir. Engelli bireylerimizin eşit haklar kapsamında yaşamsal koşullarını iyileştirmek sosyal devlet görevidir. Bu kapsamda kaldırım yol işgallerini derneğimiz dışından hiçbir sivil toplum örgütü dile getirmemekle beraber herhangi bir eylem kararı almamışlardır. Bizler hak temelli mücadeleyi önemsediğimiz için nitelikli kadrolarımızla beraber haklarımızı korumaya devam ediyoruz” dedi.
“HER GÜN AYNI SAHNEYİ YAŞAMAKTAN SIKILDIK!”
Esnaflara ‘hassasiyet ve empati' çağrısında bulunan Becerekli, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nün WhatsApp ihbar hattı kurulması taleplerine karşılık vermemesinden duyduğu üzüntüyü de aktardı.
Becerekli; “Kaldırımlar ticari alanlar değil yaya güvenliğini oluşturan hareket alanlarıdır. Bu kapsamda esnaflarımızdan ricamız kaldırım üzerlerine kahve sandalyesi, panolar, tanıtıcı tabela, masa, sandalye ve işletmeye ait ürünler gibi ticari eşyalar konulmamasıdır. Birçok ilimizde bu tür kaba davranışlar ortadan kalkmış iken elimizde devam etmesi mağduriyetlere yol açıyor. Gelişi güzel park eden araçlar hayatımızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Defalarca Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü'nden WhatsApp ihbar hattı kurulması yönünde talepte bulunduk maalesef bir dönüş alamadık. Her gün aynı sahneyi yaşamaktan hakikaten sıkıldık. Bir çoğumuzun gündelik hayatta yaralanmasına neden olan bu önlemsizlikler bizlerin sokağa çıkmasını imkânsız hale getiriyor” diye konuştu.
“İŞGALLE MÜCADELE DEVAM ETMELİ”
15 Ekim Beyaz Baston günü vesilesiyle Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın ‘Farkındalık ve Empati' yürüyüşünde engellilerin ulaşımda yaşadığı sıkıntılara bizzat şahit olduğunu aktaran Becerekli, işgallerin sonlandırılması için atılan ve memnuniyetle karşılanan bu adımın genişletilmesi ve kararlılıkla devamlılığı çağrısında bulundu.
“İŞGALLER BİNGÖL'ÜN GÜNDEMİN KALKMALI”
İşgallerin önlenmesi için başlatılan çalışmaların toplum tarafından da önemli bir destek gördüğünü ve engelliler tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getiren Becerekli, şunları söyledi;
“Kahvehane ve esnaf işgalleri Bingöl'ün gündeminden kalkmalı ve 2025 yılı bizler açısından erişilebilirlik yılı ilan edilmeli. Belediyemizin yapmış olduğu bu güzel çalışmadan ötürü başta Belediye Başkanımız Sayın Erdal Arıkan Bey olmak üzere Bingöl Valimiz Sayın Dr. Ahmet Hamdi Usta Bey ve tüm yetkililere şükranlarımızı arz ediyoruz. Engelsiz şehirler güçlü topluluklar ile olur. Tüm vatandaşlarımıza duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sevgi varsa engel yoktur.”
Turkiye'de kahvehaneler bir kulturdur evet ama bu kultur artik birilerine engel oluyorsa ve rahatsizlik veriyorsa bu kulturun disina cikilmis bir saygisizliktir. Belediyenin el atmasini beklemektense bu isi yapan insanlar biraz vicdan sahibi olsunlar, ozellikle kahvehane ve diger isgal sahipleri birgun is yerini kapatip esleri ve cocuklari ile birlikte bir sehir turu atmalarini rica ediyorum.
Bu memlektten bi cacık çıkmaz..balgam tükürüm yere atan bi memlektten ne beklenir..herşeyı belediyeden beklenmez vatandaş tepkısını koyması lazım..adam dörtyolun göbeğinde yere malzemeyi dizip kaldırımı işgal ediyor..
Bingöl'de söyle bir kural vardir; eger bir mülkiyet aldiysan kaldirimini, yolunu ve hatta oranin gökyüzünü, yeraltini da satin almis oluyorsun, o yüzden buralari gönlünün istedigi gibi kullanirsin, Belediyeymis, valilikmis yok devletmis bunlar tir gelir viris gider. Esnafta ki rahatlik bu yüzden.
Bayraktar; 'Gazetecilik popülerlik değil, sorumluluk mesleğidir'
Bingöl Basın Konseyi Başkanı Hâkim Bayraktar, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, yerel basının ekonomik zorluklar ve dijital dönüşümün baskısı altında ayakta kalmaya çalıştığını belirterek, gazeteciliğin emek, doğrulama ve sorumluluk gerektiren bir meslek olduğunu söyledi. Bayraktar, sosyal medyada üretilen her içeriğin gazetecilik olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
24.07.2026
09:11
Baraç: 'Basın Özgürlüğü Demokratik Toplumun Vazgeçilmez Unsurudur'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, özgür ve ilkeli basının demokratik toplumun temel taşlarından biri olduğunu belirterek, halkın doğru bilgiye ulaşmasında gazetecilerin önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.
24.07.2026
08:13
Kovandan Ayrılan Binlerce Arı Meşe Ağacına Oğul Verdi
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde kovandan ayrılan binlerce arı, yakındaki bir meşe ağacının dalında kümelendi. Oğul veren arıları yeniden kovana almak isteyen arıcı Kadri Sağdıç'ın verdiği uzun uğraş cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
23.07.2026
13:56
Bingöl'de Duygu Dolu Açılış: Akın Akınözü Gözyaşlarını Tutamadı
Hayır Kapısı Derneği tarafından Bingöl'de hayata geçirilen 'Özlem Akınözü Arın Atölyesi' düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta annesinin adını taşıyan atölye için konuşan oyuncu Akın Akınözü, duygu dolu anlar yaşarken gözyaşlarına hâkim olamadı.
23.07.2026
13:36
YKS Adaylarına Kritik Uyarı: 'Tercih Sadece Bölüm Yazmak Değildir'
2026 YKS tercih döneminin yaklaşmasıyla birlikte açıklamalarda bulunan Tercih Danışmanı ve Öğrenci Koçu Hamza Ayan, adayların sadece puana göre değil, gelecek hedeflerini de dikkate alarak tercih yapmaları gerektiğini belirtti. Ayan, bilinçsiz yapılan tercihlerin öğrencilerin eğitim ve meslek hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
23.07.2026
13:18
SGK'dan Prim Borçlularına Büyük Kolaylık: Vade 72 Aya Çıktı, Faiz Düştü
SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yayımladığı yeni genelgeyle prim borçlarının tecil ve taksitlendirilmesinde önemli kolaylıklar sağlandığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle azami taksit süresi 72 aya çıkarılırken, yıllık tecil faizi yüzde 39'dan yüzde 29'a düşürüldü. İlk taksiti ödeyen borçlular için haciz, icra ve satış işlemleri de durdurulacak.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın