KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

Bilgisayar 'fıtık' ediyor!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun ağrılarının enseye, omuzlara yayılması, kollarda uyuşma ve güçsüzlük gibi yakınmaların boyun fıtığı habercisi olabilceğini söy

Bilgisayar `fıtık` ediyor!
17 ARALIK 2007 PAZARTESİ 09:25
0
1272
0
AA aa

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Şenel, boyun ağrılarının enseye, omuzlara yayılması, kollarda uyuşma ve güçsüzlük gibi yakınmaların boyun fıtığı habercisi olabilceğini söyledi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Alparslan Şenel, 'boyun ağrıları ve boyun fıtığı' konusunda bir sunum yaptı.

Günümüzde bilgisayar kullanımının artması ile boyun ağrılarının daha sık rastlanır hale geldiğini belirten Prof. Dr. Alparslan Şenel, "Ağrı enseye, omuzlara yayılabilir. Bu durum uzun sürüyorsa veya sık tekrarlıyorsa boynunuzda bir problem var, uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor demektir. " dedi.

Boyun fıtığından korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak ve uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulması gerektiğini kaydeden Şenel, "Boyunda en sık karşılaşılan problem; boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan boyun düzleşmesidir.

Boyun normal eğimini kaybeder ve düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince boyun omurları içinden geçerek dengeden sorumlu olan beyinciğe giden damarlar (vertebral arterler) gerilir ve yeterince kan gitmez. Bu durum kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik nedeni olabilir. " ifadelerini kullandı.

"Boyun gerginliği tanısı için en önemli yöntem fizik muayene ve MR filmi çekimidir. MR filmi hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır. " diyen Şenel şöyle konluştu: "İlerlememiş olgular kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama ile kontrol edilebilir. Ancak ilerlemiş olgularda fizik tedavi gerekir.

Ek olarak kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi yakınmalar da varsa boyun fıtığı olabilir ve cerrahi müdahale gerekir. Unutulmaması gereken nokta her boyun ve kol ağrısı boyun fıtığı demek değildir.

Kaslardan, kirişlerden, kemikten kaynaklanan benzer ağrılar olabilir. Ayrıca dirsek, avuç içi gibi yerlerde de sinir sıkışması olabilir ve bu durumlar boyun fıtığı ile karışabilir.

MR tetkikinde fıtık görülmesi tek nedenin bu olduğunu göstermez. Mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bunun temel şartı iyi bir muayene ve gerekirse EMG gibi yardımcı tetkiklerin yapılmasıdır.

" Prof. Dr. Şenel, boyun fıtıklarının tedavi edilmemesi durumunda; kollarda uyuşukluk, güçsüzlük, dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi problemler ortaya çıkabileceğini kaydederek,

"Korunmak için ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak gibi durumlardan uzak durulmalıdır. Boyun fıtığı ameliyatlarının sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Ancak mikro cerrahi ile yapılmalıdır. Olgular genellikle ameliyat sonrası ertesi gün taburcu edilir ve üç hafta kadar boyunluk takmaları önerilir. " diye konuştu.





Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın