KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Bilim zamanda yolculuk olmaz dedi.

Bilim adamları insanlığın en büyük düşlerinden biri olan zamanda yolculuğun , büyük bir hayal ürünü olduğunu ve asla mümkün olmayacağını açıkladılar.

Bilim zamanda yolculuk olmaz dedi.
14 MART 2007 ÇARŞAMBA 20:07
0
1533
0
AA aa
İnsanın kaybettiği sevdiğine yeniden sarılma ya da anlaşmazlıkları önleme arzusunun her zaman içinde bulunduğu, ancak zamanda yolculuğun hayal olduğu belirtildi. Bilim adamları şimdi, büyük bir hayal ürünü olan zamanda yolculuğun mümkün olmadığını söylüyor.

Kuramcıların bir kişinin nasıl geçmişe dönebileceğini öne süren birkaç senaryosu bulunduğunu belirten "The Elegant Universe" adlı kitabın yazarı ve Columbia üniversitesinden fizikçi Brian Greene, fizik kurallarının bittiği yerde buna yeniden bakmak gerektiğini ifade etti.

Fizikte "zaman", uzunluk, genişlik ve yükseklik gibi bir boyut olarak tanımlanıyor. Evinizden bakkala giderken uzayda uzunluk, genişlik ve yükseklik gibi tüm uzaysal boyutlarda hareket ediyorsunuz. Ancak dördüncü boyut zaman içinde de ilerliyorsunuz. "One Universe: At Home In The Cosmos" kitabının yazarlarından astrofizikçi Charles Liu da, alan ve zamanın, mekan-zaman denilen bir tür dört boyutlu düzende birlikte olduğunu belirtiyor. Mekan-zamanı Liu dört boyutlu bir spandeksin bir parçası olarak tanımlıyor. Liu şunları söylüyor: "Kütlesi olan bir şey, sen, ben, bir nesne, bir gezegen ya da bir yıldız, bu dört boyutlu spandeks parçası içinde oturuyor. Bu da bir çukur yaratıyor. Bu çukur, bu kütleyi ağırlamak amacıyla bükülen mekan-zamanının bir tezahürünü oluşturuyor."

Mekan-zamanın bükülmesi, nesnelerin eğri bir yolda hareket etmesine neden oluyor ve buna yer çekimi deniyor. Matematiksel olarak bir kişi üç boyutta geriye ya da ileriye gidebiliyor. Ancak zaman bu çok yönlü özgürlüğü paylaşamıyor.

Zamanda yolculuk için var olan önerilerden en gelişmiş yaklaşım "solucan deliği": Mekan-zamanın iki bölgesini birleştiren bir kuramsal tünel... Birleşen bu bölgeler, tamamen farklı iki evren ya da bir evrenin iki parçası olabiliyor. Madde, bu tünelin iki girişinden herhangi birinden, diğer taraftaki hedefe ulaşmak için yolculuk edebiliyor.

"Matematiksel olarak bir şeyin geçmişe yolculuk edebileceğini söyleyebilirsiniz" diyen Liu, "Ancak senin ve benim zamanda geriye gitmemiz mümkün değil" sözleriyle zamanda yolculuk yapılamayacağını belirtti.

 -AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın