KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Aralık 2025 Pazar
°C

Bingöl Üniversitesi çiftlik alanında Yedisu kuru fasulyesi ekildi

Bingöl'ün ata tohumu ve coğrafi işaretli Yedisu Horuz Kuru Fasulyesi, üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yaklaşık 5 dönümlük alana ekildi.

Bingöl Üniversitesi çiftlik alanında Yedisu kuru fasulyesi ekildi
11 HAZİRAN 2024 SALI 14:18
8
1085
1
AA aa

Arı ve ürünlerinin yanı sıra tarımın diğer alanlarında da çeşitli çalışmalar yürütmeye devam eden Bingöl Üniversitesi, ata tohumu ve coğrafi işaretli olan Yedisu Horuz Kuru Fasulyesi için de harekete geçti. Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde kurulan çiftlikte Yedisu Horuz Kuru Fasulyesi yaklaşık 5 dönümlük bir alana ekildi. Hem akademisyenler hem öğrenciler hem de çiftçiler için çeşitli çalışmaların yapılacağı merkezde, istenen verim alınırsa daha geniş kapsamlı üretim yapılabilecek.

Çiftlikte sadece ata tohumu olan fasulyenin değil domates, biber gibi ürünlerin de ekiminin yapıldığını belirten Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, bölgeye örnek olacak çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Çapak, “Üniversitemiz bilindiği gibi tarım-havza bazlı bir üniversite. Arı ve arı ürünleri yoğunluklu çalışıyorduk ama çerçeveyi biraz genişlettik artık tarım-havzanın diğer alanlarını da çalışıyoruz. Bingöl'de Yedisu fasulyesi dediğimiz ata tohumu olan ve coğrafi işaret belgesi olan fasulyemiz var. Bu fasulyemizi üniversitemizin çiftlik alanında ekimini yapıyoruz. 5 dönümlük bir alanın ekimi yapılıyor. İnşallah buradan güzel sonuçlar almayı hedefliyoruz. Doğal olarak bu, yörede bu işleri yapanlara da örnek olmuş olacak. Bu arazimizde sadece ata tohumu olan fasulye değil bunun dışında diğer ürünlerimizi de üretiyoruz. Domates, biber vs. bunların hepsi ata tohumundan üretiliyor ve fideler de talep eden vatandaşlara veriliyor. Bu çalışmaları yürütürken sadece üniversite olarak düşünmüyoruz aynı zamanda bölgeye, bölge insanına örnek oluşturmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah bu çalışmalarımız daha yoğun ve nitelikli bir şekilde devam edecek” şeklinde konuştu. İHA

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_110031)
14 Haziran 2024 Cuma 01:37
Bu fasulye ortalama bire kaç veriyor? Bir zamanlar Bingöl'ün merkez köylerinde --Ekinyolu-Sarıçiçek-Çeltiksuyu-- hemen hemen her aile kuru fasulye ekerdi. Ovada su düzeni -kıtlığı değil ama- olmadığı için; yani sık sık su kavgaları , kalp kırmaları yaşandığı için şu anda bir tek kişi bile fasulye ekmiyor. Çünkü çok su isteyen bir ürün k.fasulye. Kurallı nöbetli -tabiiki samimi- bir sulama düzeni devlet tarafından sağlanırsa Bingöl Ovası baştan başa fasulye ile dolabilir.
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın