KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Haziran 2026 Cuma
°C

Bingöl'de 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi

Bingöl'de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2023 yılı içerisinde kamu kurumundaki personel ve vatandaşlar olmak üzere toplamda 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi.

Bingöl`de 800 kişiye Heimlich manevrası eğitimi
30 ARALIK 2023 CUMARTESİ 17:12
20
1622
1
AA aa

Bingöl'de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamu kurumundaki personel ve vatandaşlara yönelik ilk yardım eğitimleri periyodik olarak devam ediyor. Bu çerçevede eğitim veren İl Sağlık Müdürlüğünde görevli ekip, hayat kurtaran Heimlich manevrası eğitimini hem kurum personellerine hem de isteyen vatandaşlara düzenli olarak veriyor.

Boğaza cisim kaçma olayının her an olabileceğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli eğitmen Başar Aktulun, amaçlarının Heimlich manevrasını herkese öğretebilmek olduğunu söyledi.

Aktulun; “Amacımız kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan, sivil vatandaşlara ilk yardım hakkında bilgilendirme eğitimleri vermek. Bunların içinde heimlich manevrası var ve bizim için çok önemli. Bazen sosyal hayatımızda, ev hayatımızda, iş yerimizde yanımızdakinin soluk borusuna cisim kaçabilir. Bu cismi ilk yardım olarak nasıl çıkarabiliriz, hastamıza zarar vermeden nasıl çıkarabiliriz, bunun tekniklerini anlatıyoruz. 2023 yılı içerisinde kamu kurumlarında yaklaşık 600 kişiye bu eğitimi verdik. 200 sağlık çalışanımızı da hizmet içi eğitim programı kapsamında bu uygulamayı anlattık. Bu eğitimi herkesin bilmesi lazım. Çünkü bu olay hepimizin başına gelebilir” dedi.

“Mantık, akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak”

Heimlich manevrasını anlatan Aktulun, “Heimlich manevrası nasıl uygulanır?” sorusuna da şu yanıtı verdi;

“Eğer birinin boğazına cisim kaçtıysa, zor öksürebiliyorsa, zor konuşabiliyorsa bu başlangıç basamağı kısmi tıkanıklıktır. Bu tür durumlarda ağzına içecek veya sıvı içirmeden, sırtına vurmadan öksürüğe teşvik ediyoruz. Cisim çıkmadıysa, hastanın bilinci kapandıysa ölüm korkusu başlayacak, eller boğaza istemsiz olarak gidecek. Bu tür durumlarda ne yapmamız lazım; önce biz sakin olacağız, çevre güvenliğini alacağız, daha sonra hastamızın sırtına geçeceğiz, hastamızın karın bölgesini kavradıktan sonra öne doğru eğeceğiz, 2 kürek kemiğinin arasına 5 defa süpürür tarzda vuracağız, kontrol edeceğiz cisim çıkmadıysa göbek deliğinin üst kısmına avucumuzun içine parmağımızı alarak içe ve yukarı doğru bası yapmamız lazım. Mantığımız, akciğerin altında biriken havayı yukarı çıkarmak ve o havayla birlikte cismin dışarı çıkmasını sağlamaktır.”

İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki eğitime katılan vatandaşlardan Yunus Uçan ise ''Heimlich manevrası hakkında eğitim verildi. Daha önce Heimlich manevrası hakkında bilgilerimiz vardı ama şimdi uygulamalı olarak eğitime katıldık. Çok güzel bir eğitim aldık ve tamamladık” şeklinde konuştu. İHA

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_106800)
02 Ocak 2024 Salı 09:49
eyvallah, teşekkür ederiz, herkesin alması gereken bir eğitim, keşke bizler de alsak bu eğitimi
05.06.2026
14:20
TOKİ Bingöl`de 88 konut satacak!
TOKİ Bingöl'de 88 konut satacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) 64 ilde satışa sunacağı yaklaşık 20 bin konuta ilişkin merak edilen 10 sorunun yanıtını paylaştı. Bingöl'de satışa sunulacak konut sayısı ise 88 olarak açıklandı.
05.06.2026
14:09
İzahı olmayınca mizahı olur! Kiğı`da yol balığı…
İzahı olmayınca mizahı olur! Kiğı'da yol balığı…
Daha önce çukurlara fidan dikmiştiler, bu kez su dolu çukurlardan balık çıkarıp 'yol balığı' mizahıyla paylaştılar. Kiğı Online Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Cüneyt Cici; 'Başka illerde dağlar delinip tüneller, devasa yollar yapılırken bizler halen çukursuz ve açık bir yol diye haykırıyorsak, bu ilimiz için bir ayıptır!' diye sitemini paylaştı.
05.06.2026
13:44
Emiroğlu, Bingöl`de Engellilerin Sorunlarını Dinledi
Emiroğlu, Bingöl'de Engellilerin Sorunlarını Dinledi
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Bingöl Engelliler Platformu temsilcileriyle bir araya gelerek engelli bireylerin karşılaştığı sorun ve talepleri dinledi. Emiroğlu, sorunların takipçisi olacaklarını söyledi.
05.06.2026
01:04
Vicdanın Rotası; Sumud Filosu Konferansı
Vicdanın Rotası; Sumud Filosu Konferansı
Tavz-Der tarafından Solhan'da düzenlenen konferansta, Global Sumud Filosu'nda yer alan Eğitimci-Aktivist Nevzat Öylek, yaşadığı süreci ve Gazze gerçeğini anlattı. Gazze'de açlık, susuzluk ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda ciddi sorunların bulunduğunu belirten Öylek, özellikle çocukların ve sivillerin ağır bedeller ödediğini dile getirdi.
04.06.2026
23:14
Bingöl Ilıcalar`da Feci Kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Bingöl Ilıcalar'da Feci Kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Bingöl merkez Ilıcalar Beldesi'nde meydana gelen kazada bir kişi yaşamını yitirirken, iki kişi yaralandı. Araç, aniden yola çıkan ata çarptıktan sonra hurdaya döndü.
04.06.2026
22:09
'Köyler Arası Efrayim Bebeğe Umut Turnuvası'
Bingöl'ün SMA tip-1 hastası bebeği Efrayim Gökalp için bu kez köyler sahaya iniyor. Düzenlenmesi planlanan futbol turnuvasından elde edilecek tüm gelir tedavi kampanyasına aktarılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın