KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2025 Perşembe
°C

Bingöl'de fenilketönüri ve çölyak dayanışma ve yardımlaşma derneği kuruldu

Fenilketonüri (PKU) ve ÇÖLYAK Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Bingöl Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Serpil Alimoğlu, vatandaşları Fenilketonüri (PKU) hastalığına karşı uyardı.

Bingöl`de fenilketönüri ve çölyak dayanışma ve yardımlaşma derneği kuruldu
27 ARALIK 2010 PAZARTESİ 09:08
1
4257
1
AA aa


Derneğimiz iki çalışma kolundan oluşmaktadır diyen Alimoğlu; “Bunlardan birincisi Fenilketonüri ikincisi ÇÖLYAK'tır. Çok yakında ÇÖLYAK'lı hastalarımız için de çalışmalara başlayacağız. Dernek olarak öncelikle Fenilketönüri ve ÇÖLYAK'lı hastalarımızın tespit çalışmaları sürmektedir. 

Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Valilik ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na hastalarımızın sorunlarını belirtir çalışmalarımızı sunduk şeklinde açıklama yapan Serpil Alimoğlu; “İlimizde özelikle Fenilketönüri hastalığı bilinmemektedir. Oysa akraba evliliklerinin bu kadar yaygın olduğu ilimizde, Türkiye ortalamasının üzerinde doğan her 2000 bebekten 1'i Fenilketönüri hastası olarak doğmaktadır. Hastalık bilinmediğinden sağlık personellerinin takibinden kaçan doğumlar ya da ailenin veya sağlık personelinin ihmali neticesinde normal sağlıklı doğan çocuklarımız özürlü olmakla birlikte, tespit edilmesine rağmen Türkiye'de tedavi merkezlerinin az olması özellikle Doğu ve Güney Anadolu Bölgeleri'nde tedavi merkezinin olmaması aileleri bilinçsiz yada ihmalkar davranmaya yönlendirmektedir. Sağlık Bakanlığı'na Doğu veya Güneydoğu Anadolu'da tedavi merkezi açılması için başvuruda bulunduk ve 2011 yılında Diyarbakır ilinde tedavi merkezi açılacağı müjdesini aldık.

Tedavisine devam eden aileler için rehberlik hizmeti, aileler arası dayanışma ve karşılaşılan sorunlar için derneğimizce yardım edilmesi amaç edinilmiştir diyen Alimoğlu; “Hastalarımız kayıt altına alınarak tedavi zamanları kontrole götürülmesi için ailelere hatırlatmalarda yapılmaktadır. Karşılaşılan bir başka sorunumuz ise Fenilketönüri hastalığının nadir görülen bir hastalık ve tedavisinin bir ömür boyu sürmesine rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilgisizliği nedeni ile özel hastalık kapsamına alınmaması ve vatandaşlarımızın 3-4 basamak tedavi merkezini dolaştıktan sonra Ankara, Adana ya da İstanbul ilindeki tedavi merkezlerine ulaşabilmeleridir. SGK kurumu ile bu konuda da müracaatlarımız devam etmektedir. İlimizde sağlık müdürlüğünden alınan verilere göre 1.5 yılda 13 Fenilketönüri hastası bebek tespit edilmiştir. Bu nedenle aileleri uyarıyoruz Hastalığın tanısı bebeğinizin doğumunu izleyen 3 ila 5 gün içerisinde aile hekimliğinden topuğundan alınan 2 damla kan ile yapılmaktadır. Hastanelerde doğum yapan ailelerde kesinlikle en geç 15. günde aile hekimlerinde testin tekrarlanması için başvuruda bulunmak zorundadırlar. Tanısı çok basit ama tedavi edilmediğinde ileri derecede zekâ geriliğine sebep olan bu hastalıktan çocuklarımızı koruyalım. İhmale gelmeyen bu hastalık için lütfen çocuklarımızın hayatını karartmayalım. Çevremizdeki Fenilketönüri ve Çölyak Hastalarını lütfen bizlere bildirin. Bu zorlu süreçte tek başlarına olmamaları için derneğimize başvuruda bulunmaları gerekmektedir.” dedi.

Fenilketönüri nedir
Kalıtsal bir metabolik hastalık olan Fenilketonüri, toplumumuzda hala yeterince bilinmemekte ve birçok çocuğun ömür boyu özürlü kalmasına sebep olmaktadır. Bu konuda sağlık kuruluşlarına ve hekimlere ailelerin uyarılması konusunda büyük görev düşüyor. Bir damla kan ile bu hastalığın önlenmesi mümkün.

Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asidi metabolize edemezler, sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beynini harap eder ve ileri derecede zeka özürlü olmasına, sinir sistemini ilgilendiren daha bir çok belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Fenilketonüri hastalığı nasıl anlaşılır
Hayatın ilk bir kaç ayı içerisinde Fenilketonüri hastalığı olan bebekler sağlıklı bebeklerden ayırt edilemez. Fenilketonürili çocuklarda 5-6 aylardan sonra zekâdaki gerileme belirgin hale gelir. Akranlarından farklı olarak oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamazlar. Beyin gelişimleri normal olmadığından başları da küçük kalır. Ayrıca kusma, aşırı el, kol, baş hareketleri, havale nöbetleri, ciltte döküntüler, idrar ve terin küf gibi kokması hastalığın önemli belirtilerindendir. Bu çocukların % 60'ında göz, kaş ve cilt rengi anne-babaya göre daha açıktır.

Fenilketonüri teşhisi nasıl konulur?
Fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin, beyni etkilenmeden, erken olarak tanınması çok önemlidir. Bu amaçla geliştirilmiş her yeni doğan çocuğa uygulanabilen bir tarama testi vardır. Doğumdan 72 saat sonra özel bir filtre kâğıdına alınan 2 damla kan teşhis için yeterlidir. Hasta bebek hayatın ilk günlerinde tanındığında uygun diyet tedavisi ile zekâ geriliği önlenebildiği için gelişmiş ülkelerde tüm yeni doğanların Fenilketonüri yönünden taranması zorunluluğu vardır.

Fenilketonüri tedavisi
Fenilketonüri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi de genel ilke gıdalar ile alınan fenilalanin miktarını azaltarak kan fenilalanin düzeyini normal sınırlar içinde tutmaktır. Diyet tedavisinde fenüalanini çok azaltılmış ya da fenilalanin içermeyen özel ve ilaç niteliğinde mamaların ve tıbbi ürünlerin kullanılması gereklidir. Tedavi en az beyin dokusunun en hızlı geliştiği hayatın ilk 8-10 yılı boyunca çok iyi şekilde uygulanmalıdır. Bugünkü bilgilerimize göre diyet tedavisi yaşam boyu olmalıdır. Yeni doğan döneminde diyet tedavisi başlanmış fenilketonürili hastalar, yetişkin olduklarında diyeti bırakırlarsa algılamada güçlük, dikkat azalması gelişmektedir.

 

 

 

 


 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
songül korkmaz (@Misafir_1479)
27 Aralık 2010 Pazartesi 23:35
çalışmalarınızda başarılar diliyorum..
İzmir Fenilketonüri (PKU) Yard.ve Day.Der.Yön.Kur.Başkanı
02.07.2025
17:53
Bingöl`de tabanca ve fişek ele geçirildi
Bingöl'de tabanca ve fişek ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, tabanca ve fişek ele geçirildi.
02.07.2025
15:56
Depoları fulleyin! Akaryakıta otomatik zam!
Depoları fulleyin! Akaryakıta otomatik zam!
Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzin, motorin ve LPG fiyatlarında dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarına yarın (Perşembe) itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak.
01.07.2025
14:59
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Hayvan pazarları acil koduyla kapatıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ildeki müdürlüklere 'acil' ibareli bir yazı gönderdi. Şap hastalığında yaşanan artış nedeniyle, ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi.
01.07.2025
13:10
Bingöl Basın Konseyi`nden karikatür tepkisi!
Bingöl Basın Konseyi'nden karikatür tepkisi!
Açıklamada; 'İnançlara hakaret eden, toplumsal barışı zedeleyen ve vicdanları yaralayan bu tarz yayınları en güçlü şekilde kınıyor, hem hukuki hem ahlaki sorumluluğun takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz' vurgusunun altı çizildi.
01.07.2025
11:28
Bingöl`de aranan suç makinesi yakalandı
Bingöl'de aranan suç makinesi yakalandı
Polislerin şok baskınıyla çembere alınan şahıs kıskıvrak yalandı. Şahıs, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
01.07.2025
11:18
Türkiye yanarken Bingöl`de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye yanarken Bingöl'de montlar giyildi, sobalar yakıldı
Türkiye'nin birçok ili sıcaktan kavrulurken 1940 rakımlı Karlıova'da kış yeniden geldi. Soğuklar nedeniyle ilçedeki kahvehaneler sobaları tekrar kurup yakmaya başladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın