KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Bingöl'de genç einstein'lar yetişiyor

Bingöl Üniversitesi, Bingöl Valiliği koordinatörlüğünde hazırlamış olduğu &';Bingöl'de genç Einstein'lar yetişiyor” adlı bir proje SODES kapsamında desteklendi.

Bingöl`de genç einstein`lar yetişiyor
07 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 09:08
0
2512
1
AA aa

Gençlere fiziği sevdirmek amacıyla Bingöl Üniversitesi'nin SODES kapsamında hazırlamış olduğu “Bingöl'de genç Einstein'lar yetişiyor” adlı bir projenin çalışmaları başlatıldı.
Proje ile ilgili gazetemize açıklama yapan Proje Koordinatörü İskender Demirkol, bilim ve teknolojinin temelini oluşturan fizik dersinin öğrenciler arasında maalesef olumsuz önyargı ile yaklaşılan ve korkulan bir ders konumunda olduğunu söyleyerek, “Bilim ve teknolojinin temelini oluşturan fizik dersi öğrenciler arasında maalesef olumsuz önyargı ile yaklaşılan ve korkulan bir ders konumundadır. Bunun en bariz örneğini taşıyan dünyanın gelmiş geçmiş en önemli fizikçilerinden olan Albert Einstein ve hayatıdır. Öğrencilerin çoğunun kafasında yerleşen “Fizik en zor derstir, çalışsan da başaramazsın” fikrinin kırılması gereklidir. Bunun yapılabilmesi için de öğrencilere fizik deneylerinin yaptırılması ile beraber fizik dersinin sevdirilmesi mümkün olabilecektir. Bu deneyler sonucunda öğrenciler Einstein gibi deney yapmayı sevecekler ve belki de geleceğin fizikçilerinden biri olarak yetişeceklerdir” dedi.
Proje Koordinatörü Demirkol, proje kapsamında yapılacak olanları şöyle sıraladı:
1.Bingöl il merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler arasından anket yapılarak, fiziğe karşı olumsuz birtakım önyargıları olan ve fizik dersinden çekinen zeki öğrencilerin tespiti yapılacak ve 50 öğrenci seçilerek proje kapsamına alınacaktır.
2.Veliler ile görüşülerek kursun mahiyeti hakkında bilgi verilecek ve öğrencilerin katılımı sağlanacaktır.
3.SODES tarafından temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneyler (20 deney) uzmanlar tarafından yaptırılacaktır.
4.Her dönem sonunda öğrenciler şehir içi ve şehir dışı (Elazığ, Keban Barajı) gezisine götürülecektir. Proje ile birlikte, bu öğrenciler içerisinden olimpiyatlara katılabilecek olan öğrenciler de çıkabilecektir. Ayrıca öğrencilerin üniversite ortamını görmeleri sağlanacak ve ileriye dönük hedeflerinin oluşmasında yardımcı olunacaktır.
Demirkol, proje kapsamında yapılacak olan faaliyetlerin ayrıntılarını şu ifadelerle sıraladı:
1. Proje ekibinin oluşturulması: Projenin etkin yürütülebilmesi için üniversitemiz çatısı altında Fizik Bölümü öğretim elemanları arasından oluşturulacaktır.
2. Proje ofisinin hazırlanması: Bu çalışma için Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümünün laboratuarları kullanılacaktır. Laboratuarda kursu verilecek deney cihazları (20 farklı deney) SODES'in vereceği katkıyla satın alınacaktır.
3. Kursiyerlerin tespiti: Bingöl il merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler arasından anket yapılarak, fiziğe karşı olumsuz birtakım önyargıları olan ve fizik dersinden çekinen ancak zeki olan öğrencilerin tespiti yapılarak, 50 öğrenci seçilip proje kapsamına alınacaktır.
4. Eğitimcilerin tespiti: Projenin eğitim ve hizmetlerinin sağlanması üniversitemizdeki Fizik Bölümü öğretim elemanlarının temini ile gerçekleştirilecektir.
5. Fizik dersinin sevdirilmesi: Öğrencilere fizik dersinin yapılamayacak bir ders olmadığını göstermek ve bu dersi sevdirmek için basit fakat bilgi verici ve düşündürücü deneylerin bir rehber gözetiminde bizzat öğrenciler tarafından yapılmasını sağlayarak, kafalarında yerleşmiş olan yapamayız önyargısının kırılması sağlanacaktır.
Temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneylerin Fizik Bölümünün öğretim elemanları tarafından verileceğini belirten Demirkol, “Kurs süresi okul dönemine paralel olarak 2010-2011 eğitim öğretim yılında iki dönem süre ile (12 Ay) yapılacaktır. Temin edilecek laboratuar cihazları ile öğrencilere fiziği sevdirmeye yönelik basit, keyif verici ve öğretici deneyler (20 deney) Fizik Bölümünün öğretim elemanları tarafından verilecektir. Eğitim kurs şeklinde olacağından haftada 4 saat olmak üzere her hafta bir deney yaptırılıp toplam 20 ayrı deney yaptırılacaktır. Bu eğitimi alan öğrenciler arasından olimpiyatlara katılabilecek olan öğrenciler yetiştirilecek ve Bingöl için bir ilk örnek olma özelliği taşıyacaktır. Öğrencilerin kursa karşı olan ilgilerini artırmak ve moral-motivasyonlarını yükseltmek açısından şehir içi (Yüzen Ada) ve şehir dışı (Elazığ-Keban Barajına) gezi düzenlemeleri yapılacak” diye konuştu.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
abc (@Misafir_1828)
07 Şubat 2011 Pazartesi 21:43
belli arkadasımız elazığlı.ama calışmalrından dolayı tebrik ederim . isterım ki öğrencilerimiz hasaykeyfe götürülsün..
15.06.2026
01:39
Sırım Çayı`nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Sırım Çayı'nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Bingöl'ün Genç ilçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçesi arasında bulunan Sırım çay hattında yaşanan olayda, akıntıya kapılan iki kişiden biri kurtarıldı, kaybolan bir kişi için AFAD ve jandarma ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
15.06.2026
01:38
12Bingölspor`da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran`a Çevrildi
12Bingölspor'da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran'a Çevrildi
30 yıl sonra 2. Lig'e yükselerek tarihi bir başarıya imza atan 12Bingölspor'da, olağanüstü kongrenin ertelenmesiyle birlikte belirsizlik derinleşti. Aday çıkmaması ve yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ertelenen kongre, kulübün geleceğini kritik bir haftaya taşıdı.
15.06.2026
01:36
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
BAL Play-Out maçında Solhan Futbol Kulübü'nü 3-1 mağlup eden Genç Muratspor, Bölgesel Amatör Lig'de yoluna devam etti. İlk yarıyı geride kapatan sarı-kırmızılı ekip, ikinci yarıdaki etkili oyunuyla geri dönüşe imza attı.
15.06.2026
01:33
Bingöl`de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl'de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen programla Jandarma Teşkilatı'nın 187. kuruluş yıl dönümü kutlandı. Kutlama programında rehine kurtarma, komando ve köpek timi gösterileri beğeni topladı. Vali Cahit Çelik, jandarmanın milletin huzurunun teminatı olduğunu söyledi.
15.06.2026
01:32
Bingöl`de pedallar sağlık için döndü
Bingöl'de pedallar sağlık için döndü
Yeşilay'ın geleneksel bisiklet turunda Bingöllüler, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam için şehir merkezinde pedal çevirdi. Vali Cahit Çelik'in de katıldığı etkinlik yoğun ilgi gördü.
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın