KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Bişhak'tan şehitlerle ilgili düzenlemeye tepki

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan sivil şehitlik statüsü ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i ziyaret eden şehit aileleri, Uludere'de kaza sonucu vurulanların ve Hrant Dink'in şehit sayılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bişhak`tan şehitlerle ilgili düzenlemeye tepki
27 MART 2012 SALI 23:48
0
1715
0
AA aa

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da faaliyet gösteren 20 ilin Şehit Aileleri ve Köy Korucuları Derneği başkanları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni şehitlik yasasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti.

Bakanlık makamında gerçekleşen görüşmede grup adına söz aldığını belirten Bingöl Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği (BİŞHAK) Başkanı Ziya Sözen, ziyarette yeni şehitlik yasasında eksik gördükleri noktaları ve yasanın içeriği ile ilgili merak edilen konuları karşılıklı müzakere etme fırsatı bulduklarını söyledi. Toplantıda şehitlik kavramının çok basite indirilmemesi gerektiğine, bu konuda herkesin hassas davranması gerektiğine vurgu yaptığını ifade eden Sözen, "Sivil vatandaşlarla ilgili birtakım hakların verilmesini olumlu karşıladığımızı ve desteklediğimizi, bunlara hak verilirken de güvenlik güçlerinin ve mahkemelerin tutanaklarının göz önüne alınması gerektiğini dile getirdim. Ayrıca sivil vatandaşların şehitlik kavramı yerine terör mağduru olarak kanunda adlandırılmasını talep ettim. Türkiye genelinde 15 bin faili meçhul cinayetin olduğunu, bunların da sivil şehitlikten yararlanmak için başvurabileceğini, kanunda bu konuya kısıtlama getirilmesi gerektiğini ifade etmeye çalıştım. Aksi halde terör nedeni ve etkisi maddesine binaen terörist yakınlarının da bu yasadan yararlanmak için başvurabileceklerini dile getirdim" dedi.

 

Terör saldırıları sonucu hayatını kaybeden veya zarar gören sivil vatandaşlara birtakım haklar verilmesinin sosyal devletin bir gereği olduğunu belirten Sözen, "Fakat bu konunun farklı yönlere çekilmesi, biz şehit ailelerini son derece üzmektedir. Örneğin faili belli olmayan ve sayıları 15 bini bulan kişilerin şehit sayılması ya da PKK terör örgütü tarafından vurulmayan, örneğin Uludere'de kaza sonucu vurulanların şehit sayılması, hatta Hrant Dink'in şehit sayılması gibi ortada dolaşan söylemler tarafımızdan asla kabul edilmeyecek hassas konulardır. Böyle bir durumda şehitlik olmaktan çıkar, bir Oyuncak konusu haline gelir. Terör tarafından vurulan sivil vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin terör mağdurluğu kapsamında giderilmesi ve onlara birtakım haklar verilmesi elbette ki sevindiricidir ve bunu destekliyoruz. Bunların belirlenmesinde güvenlik kuvvetlerimizin raporu ve mahkeme kararı muhakkak suretle göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda terör nedeni ve etkisi maddesine binaen dağda vurulan teröristler de başvuracaklardır. Böyle bir durum biz şehit aileleri için bir kez daha ölümden beter olmaktır" ifadelerini kullandı.

Toplantının çok olumlu geçtiğini, Bakan Fatma Şahin'in tüm taleplerin kanun tasarısı yasalaşırken dikkate alınacağını ve 'sivil şehitlik' tanımı yerine 'terör mağduru' ifadesi kullanacaklarını dile getirdiğini belirten Sözen, Şahin'in ayrıca diğer taleplerinin çoğunun da karşılanabilir talepler olduğunu ve konuda gerekeni yapacaklarını ifade ettiğini söyledi.

Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde kurulan Şehit ve Gazi İşlemleri Dairesi Başkanı Ömer Özcan'ın da katıldığı belirtildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2026
22:37
Genç Muratspor BAL`da Kaldı
Genç Muratspor BAL'da Kaldı
TFF'nin Şırnak Petrol Spor ve Kurtalanspor'u amatör kümeye düşürmesi sonucu Genç Muratspor'un Bölgesel Amatör Lig'de kalması kesinleşti. Gözler, Genç Muratspor ile Solhanspor arasında oynanacak kritik Play-Out karşılaşmasına çevrildi. 'Her ilden bir takım' kuralı nedeniyle kazanan BAL'da kalacak.
20.05.2026
19:15
Bingöl`de Feci Kaza! 1`i Ağır 2 Yaralı
Bingöl'de Feci Kaza! 1'i Ağır 2 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde hayvan yüklü kamyonun iki otomobile çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.
20.05.2026
18:49
Dağlık Alanda Yaralanan Şahsı Ekipler Kurtardı
Dağlık Alanda Yaralanan Şahsı Ekipler Kurtardı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dağlık alanda düşerek yaralanan bir kişi, UMKE, sağlık ve jandarma ekiplerinin çalışmasıyla bulunduğu bölgeden alınarak hastaneye kaldırıldı.
20.05.2026
13:48
Malatya depremi sonrası dikkat çeken Yedisu Fayı uyarısı!
Malatya depremi sonrası dikkat çeken Yedisu Fayı uyarısı! '7.4'lük Deprem Üretebilir'
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanları Prof. Dr. Süleyman Pampal ile Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklamalar geldi. İki uzman da Bingöl-Yedisu Fay Hattı'na işaret ederek büyük deprem riskine karşı uyardı.
19.05.2026
16:15
Bingöl`de Efrayim Bebek için kermes
Bingöl'de Efrayim Bebek için kermes
Bingöl'de SMA Tip-1 Hastası Efrayim Gökalp'in tedavisi için yürütülen kampanyalar kermeslerle devam ediyor. Solhan'ın ardından Bingöl merkez Kent Meydanı'nda düzenlenen kermesin üçüncüsü ise perşembe günü de Zübeyde Hanım Anaokulu bahçesinde yapılacak.
19.05.2026
15:39
Bingöl`de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Bingöl'de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen tören, sportif gösteriler ve kortej yürüyüşüyle kutlandı. Şehir Stadyumu'ndaki programda gençlerin sahnelediği gösteriler büyük beğeni topladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın