KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

'Bize ait olan bu haklar üzerinden kimsenin söz hakkı olamaz'

Bingöl Cumhuriyet Savcısı Nihal Aydur Çiçek: 'Bize ait olan bu haklar üzerinden kimsenin söz hakkı ve tasarrufu olamaz. Yeryüzünün en barışçıl silahıdır. Duygular gibi soyuttur ama duygular gibi de herkese aittir.'

`Bize ait olan bu haklar üzerinden kimsenin söz hakkı olamaz`
10 ARALIK 2019 SALI 16:30
0
2053
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ersin Erkan'ın yaptığı İnsan Hakları Panelinin konuşmacıları, Cumhuriyet Savcısı Nihal Aydur Çiçek ile Dr. Öğrt. Üyeleri Habibe Temizsu ve Murat Kaya'ydı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen panele, Belediye Başkan Vekili Sait Kolak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Bingöl Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan moderatör Prof. Dr. Ersin Erkan, günümüzde insan haklarının sivil, siyasal ve toplumsal boyutları ile içeriği olan bir kavram ve pratikler alanı olduğunu belirti. Prof. Dr. Erkan, “Yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü gibi hakları içeren ilk kuşak haklar ‘sivil haklar' bağlamında değerlendirilirken; 19'uncu yüzyılda ortaya çıkan evrensel oy hakkı, yönetime katılma gibi haklar ise "siyasal haklar" olarak düşünülebilir. 20'inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren söz konusu haklar yelpazesi eğitim hakkı, çalışma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı gibi ‘sosyal haklar' ile genişlemiş ve bütünleştirilmiştir.  İnsan hakları doğal, doğuştan gelen, devredilemez ve yok edilemez temel haklardır. Bu temel haklardan yoksunluk, insan dışılığı yaratır. İnsan dışılık, insanın insani yetilerinin yok sayıldığı, insani muamele görme hakkının tanınmadığı, insanın kendine, topluma ve doğaya yabancılaştığı bir durumdur” dedi.

Panelist Bingöl Cumhuriyet Savcısı Nihal Aydur Çiçek, insan haklarının, insanın doğuşundan itibaren kazandığı haklar olduğunu ifade etti.

Savcı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyaya geldiğimiz ilk an ağlamaya başlarız. Bu ben geldim, artık ben de varımın sesidir bu. İşte geldiğimiz ilk andan itibaren yanımızda getirdiğimiz, inkâr edilemez, devredilemez, tapusu, mülkiyeti bize ait olandır insan hakları. Bize ait olan bu haklar üzerinden kimsenin söz hakkı ve tasarrufu olamaz. Yeryüzünün en barışçıl silahıdır. Duygular gibi soyuttur ama duygular gibi de herkese aittir. Ve her ne olursa olsun hep vardır. Tıpkı doğa gibidir, yok edilemez. Bize saygı sunar ve bize de başkasına saygı duyma sorumluluğunu yükler. Zira bu haklar, insan olmanın kazandırdığı haklardır. Başkası tarafından verilen bir söze ya da teminata bağlı olarak ya da satın alarak elde ettiğimiz haklar değildir. Bu nedenle ilk insanın dünyaya gelmesi ile var olan bu haklar, bize Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi, Magna Charta veya Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesinden sonra getirilmiş haklar değildir. Bu haklar, bu bildirgelerle sadece tanımlanmış ve tanınmıştır.”

Panelist Dr. Öğrt. Üyesi Habibe Temizsu, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun Haziran 1948'de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948'de, BM Genel Kurulu'nun Paris'te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiri olduğunu söyledi.

Temizsu, “İnsan hakları bildirgesin insanlık tarihi sürecinde yaşananların sonucu oluşan bir durum. Kendi kendine oluşan bir durum değil. İlk olarak yazılı kanunlar, M.Ö. Babiller tarafından oluşturulan Hammurabi kanunları. Kanunları, daha çok toplumların yaşadığı ortamlar ve coğrafya şekillendirmiştir. Babillerin çıkardığı ilk kanunlar tarımsal uygulamalar çerçevesinde düşünülmüştür. Çiftçilerin haksızlığa uğramaması için çıkarılmıştır. Bir diğeri de Medine mutabakatıdır. Bu sözleşme modern pek çok tarihçi tarafından tarihleri tespit edilen ilk yazılı yasalar olarak kabul edilmektedir. Mesela en önemlisi İslam tarihinde yer tutan Veda Hutbesi'nde hiçbir ırkın başka bir ırktan üstün olmadığı belirtilmiştir. Veda hutbesinde kadın hakları ve mülkiyet haklarında da çok önemli devrim niteliği taşıyan ifadeler yer alıyor” diye konuştu.

Dr. Öğrt. Üyesi Murat Kaya ise Batı'da yazılı ilk insan hakları sözleşmesinin 1215 yılındaki Magna Charta olduğunu ifade etti. Daha sonra 1789 tarihinde Fransa'da Hukuku Beşer'in kabul edildiğini ifade eden Kaya, 1948 yılında da Cihanşümül İnsan Hakları Beyannamesi'nin yayınlandığını belirterek, “Peygamber Efendimiz'in Veda Hutbesi, 1215 yılında imzalanan Magna Charta'dan 583 yıl önce, 1948'deki İnsan Hakları Beyannamesi'nden 1316 yıl öncedir. Veda Hutbesi, ‘Ey İnsanlar' diye başlar. Ve bu hutbe boyunca yedi sekiz defa tekrar edilmiştir. Bu durum, hutbenin evrensellik yönünü yani bütün insanlara şamil olduğunu ortaya koymaktadır. Evrensel beyannamedir. Hutbe'de Arab'ın Arap olmayandan, Arap olmayanın Arap'a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü olmadığının vurgulanması insan haklarına verilen önemdir. ‘Kadınlarınızın sizler üzerinde hakları, sizin kadınlarınız üzerinde haklarınız vardır. Kadınların haklarına riayet konusunda Allah'ın emirlerine yapışın' sözleri de kadın haklarına ne kadar önem verildiğinin açıkça gösteriyor” şeklinde konuştu.

Panel, soru ve cevap faslının ardından sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın