KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ekim 2026 Pazartesi

Britannica, wikipedia'yı eleştirdi

Dünyanın en eski ansiklopedilerinden Britannica, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın içeriğinin bilimsel olarak yanlışlar içerdiğini ve kendi içeriği ile kıyaslanmaması gerektiğini savundu.

Britannica, wikipedia`yı eleştirdi
28 MART 2006 SALI 00:42
0
2547
0
AA aa
ansiklopediler, internetin çıkışından sonra raflarda tozlanmaya bırakılmıştı. Aradan geçen zamanla ansiklopediler içeriklerini internete taşıdı. Şimdi de ansiklopedilerin internet versiyonlarının kaliteleri üzerinde bir tartışma başladı. Dünyanın en prestijli ansiklopedilerinden Britannica, rakibi internet ansiklopedisi Wikipedia'nın içeriğinin doğru olmadığını savunuyor.
Tartışma İngiliz bilim dergisi Nature'da yayımlanan bir makaleden çıktı. Nature Wikipedia ve Britannica'nın içeriklerini karşılaştıran bir inceleme yayımladı. Dergi, kendi alanlarında uzman bilim insanlarına 50 konu üzerinde makaleleri paralel olarak değerlendirmesini istedi.

İncelemeye alınan konular arasında Arşimed Kanunu gibi klasik kavramların yanı sıra, ilk klonlanan koyun Dolly gibi çağdaş örneklere de verildi.

HER İKİ ANSİKLOPEDİDE DE HATA ÇIKTI
Ansiklopedilerdeki maddeleri inceleyen bilim insanları, makalelerin hangi kaynaktan olduğunu bilmeden yorumlarını Nature'a geri yolladı. İncelemede, her iki kaynakta da 4'er ciddi kavramsal hata bulundu. Nature dergisinin editörleri ayrıca, kendi incelemelerinde de Wikipedia'da 162, Britannica'da da 123 veri hatası çıkardı.

Nature makalesinde, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın içeriğinin, yüzyıllık Britannica'ya yakın doğrulukta olduğu ifade edilmişti.

'NATURE'IN DEĞERLENDİRMESİ HATALI'
Britannica'dan bu makaleye sert bir karşılık geldi. Britannica, Nature dergisinin incelemesinin ‘hatalı' olduğunu vurgulayarak, kendi içeriğnin ‘daha doğru' olduğunu savundu.
Encyclopaedia Britannica, Nature araştırmasının ‘yanlış önermeler üzerine kurulduğu, bilimsel standartlara karşı duyarsız kaldığı' ve ‘birçok bilimsel verideki yanlışı gözden kaçırdığı' ifade edildi. Britannica'dan yapılan açıklamada, ansiklopedide çıkan hataların ‘yoruma açık cinsten' olduğu vurgulandı.

Nature dergisi de son sayısında bu eleştirilere bir yanıt vererek, kendi inceleme sonuçlarını savundu.

Adını katılımcıların müdahale edebildiği açık kaynak kodları ‘wiki'lerden alan Wikipedia, 2001 yılından bu yana internette yayın yapıyor. Sitenin 13 bin gönüllü yazarı, sürekli bilgi girişi ve güncellemesi yapıyor. Encyclopaedia Britannica ise 1768 yılından bu yana ansiklopedi yayımlıyor.

Nature makalesinin hemen ardından her iki mecra da belirtilen hataları düzeltmişti.

Kaynak: BBC
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.10.2026
23:10
Bingöl`e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım`a kadar süre!
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
11.10.2026
23:05
Avrupa şampiyonları Bingöl`de yeni zaferlere hazırlanıyor
Avrupa şampiyonları Bingöl'de yeni zaferlere hazırlanıyor
İtalya'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Elif Aday ve Zilan Atilla, Bingöl'de antrenmanlarını sürdürüyor. Dünya şampiyonu antrenör Eda Sayak eşliğinde çalışan sporcular, gözünü yeni uluslararası başarılara dikti.
11.10.2026
23:04
Bingöl`de odunluk yangı
Bingöl'de odunluk yangı
Bingöl merkezde bir odunlukta çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki yerleşim alanlarına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
11.10.2026
23:03
Bingöl`den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı`nda
Bingöl'den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı'nda
Bingöl'ün Solhan ilçesinden Batman'a giden 38 lise öğrencisi, dört gün sürecek kültür kampında tarihi keşifler ve çeşitli etkinliklerle buluşacak. Gençler, Hasankeyf başta olmak üzere bölgenin önemli tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıyacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın