KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2024 Salı
°C

B.ü'ye ingilizce eleştirisi

BirGün Gazetesi, Bingöl Üniversitesi’ni İngilizceyi katletmekle suçladı. Gerekçesini ise şöyle açıkladı.

B.ü`ye ingilizce eleştirisi
04 OCAK 2013 CUMA 00:13
0
3751
11
AA aa

Yaygın medya organlarından BirGün Gazetesi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın yakınlarının üniversite kadrolarında yoğunluk gösterdiği yönündeki haberinin ardından bu kez “Bak şu kınayana” başlığıyla Bingöl Üniversitesi web sitesinde yer alan İngilizce çevirilere dikkat çekti. İngilizce çevirideki hataların bir bir sıralandığı haberde, çevirilerin “google translate” ile yapıldığı ihtimaline dikkat çekti.

‘Bak şu kınayana' başlığını kullanan BirGün Gazetesi'nin yaptığı o haber şöyle:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ODTÜ olayları sonrasında verdiği destekle adını duyuran Bingöl Üniversitesinin resmi web sitesindeki İngilizce içerik, İngilizceyi katletti. Yaptığı ODTÜ karşıtı açıklamada “evrensel bilim”den söz eden Üniversitenin web sitesinin İngilizce versiyonunda okulun sloganı dahi yanlış yazıldı.

Anasayfa da logonun hemen altında yer alan “Bilim ve Kültür Güneşi” şeklindeki slogan, İngilizce versiyonda “Science & Culture of the sun” yani “Güneşin bilim ve kültürü” şeklinde yer aldı. Bingöl Üniversitesinin, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü de bulunuyor.

GOOGLE TRANSLATE Mİ ÇEVİRDİ?

Sitenin Türkçe versiyonunda rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş hakkındaki, “1981 yılında girdiği ÖSYS sonucu Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünü kazandı” cümlesi İngilizceye şu şekilde çevrildi: “Fırat University in 1981 as a result of the entry into OSYS Department of Biology, Faculty of Arts and Sciences won”. Bu cümle tekrar Türkçeye çevrildiğindeyse ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor: “Fırat Üniversitesi 1981 yılında, ÖSYS'nin içine giriş sonucunda Biyoloji bölümü Fen edebiyat fakültesi kazandı”.

Cümle, dil bilgisindeki farklılıktan dolayı genellikle Türkçe-İngilizce arasında yanlış/eksik çeviri yapan “google translate” programı yardımıyla çevrilme olasılığını akıllara getirdi.

SADECE İKİ CÜMLE DOĞRU

Yine rektör hakkında yazılan, “1991'de, ‘hiperammonyemik sıçanlarda beyin gamma aminobutirik asit (GABA) miktarları” konulu doktora tezi ile doktora çalışmasını başarılı bir şekilde tamamladı ve doktor unvanını aldı” cümlesinin İngilizce versiyonu dilbilgisi olarak yanlış kurulduğu gibi akademik İngilizce'de “PHD” olarak anılan doktora kelimesi “doctorate”, genellikle “thesis” olarak anılan tez kelimesi “dissertation” şeklinde yazıldı. Rektör Baydaş hakkındaki İngilizce metinde dilbilgisi bakımından sadece iki cümle; “He was born in 1959 in Bingol/1959 yılında Bingöl'de doğdu” ve “He is married and has 4 children /Evli ve 4 çocuk sahibi” cümleleri doğru. bingol.edu.tr adresindeki sitenin İngilizce versiyonunun büyük bölümünde hatalı cümlelerin yer aldığı ve öznesiz cümlelerin kurulduğu görülüyor. İngilizce'de öznesiz cümle yanlış kabul ediliyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
anti sosyalist (@Misafir_11501)
07 Ocak 2013 Pazartesi 18:12
faşist kürtçüler hemen çıktı ortaya. devam et rektörüm zaza halkı arkandadır bu teröristlere pabuç bırakmıyorsun ya allah yardımcın olsun..
bilmiyorsan bilmiş havası vermeyeceksi (@Misafir_11487)
07 Ocak 2013 Pazartesi 12:37
madem ingilizce çevirmeyi bilmiyorsan çeviri site açmayacaksın kaç yıldır okumuşsun çeviri gözünün önünde yanlış olduğunu bilmiyorsun maksat dil değil üni yıllarında çalışma azmi olmalıydı.
solhanlı zaza (@Misafir_11484)
07 Ocak 2013 Pazartesi 10:26
Ali TAŞ senin eşref taşla bi akrabalığın varmı.eğer varsa devlet kurumlarını nasıl babalarının çiftliği gibi kullandıklarını hatırlatırım.yok olmaya yüz tutmuş zazacaya sahip çıkan sayın rektörümüze saygılar
hezaz dügernun (@Misafir_11480)
06 Ocak 2013 Pazar 18:34
üniversitelerin özgür düşünce merkezleri olmaktan çıkıp iktidarların arka bahçesi olduğunun tezahürüdür büyük baydaş üniversitesi.. kaldıki bu adamların zazacılık yapmalarındaki en büyük ısrar ise kürt halkının birliğini ve bütünlüğünü parçalayarak varolma mücadelesine darbe vurup türk islamcı güruha yaranma çabasıdır.. bu yalaka zevatın yaptığı bölücülük oyununu artık eğitimli, araştıran tarihini ve kültürünü kulaktan doğma biligilerle analiz etmeyen bir kürt nesli durmaktadır..
ALİ TAŞ (@Misafir_11470)
05 Ocak 2013 Cumartesi 19:06
üniversiteyi babasının çiftliğine çeviren rektörün zazalığıyla övünmek ne kadar acizliktir. ne kadar cahilliktir.
hak hukuk hak getrire , zazaysa yeter yani.
zazayé çoligıj (@Misafir_11465)
04 Ocak 2013 Cuma 23:42
son yıllarda sayın rektörün zazalara ve zazacaya sahip çıkması aşırı kürtçü grupları ve onların yoldaşı olan sahte sosyalistleri çok fena kızdırmıştır. sayın rektörümüze olan bu kinin-nefretin tek sebebi zazalığı ve dik duruşluluğudur. biz bingöl zaza halkı olarak kendisini adaletsizlik yapmadığı sürece destekleriz. odtü nün rektörü sana kurban olsun. odtü rektörünü yere göğe sığdıramayan kürtçü-komünistler benim rektörümü yerin dibine düşürmeye çalışıyor. rektörümüze sahip çıkıyoruz. o nasılki zazacamıza sahip çıkıyorsa..
ALİ TAŞ (@Misafir_11455)
04 Ocak 2013 Cuma 14:03
Sayın Baydaşlar Üniversiteden istifa edip kendi vakıf üniversitelerini kursalar hem paranın dibine vururlar hem de ilkokul mezunu akrabalarını bile prof.yapıp mutlu mesut yaşarlar.
Bir de Bingöl üniversitesini lütuf gibi görenler , acaba Iğdır üniversitesini gördüler mi ? Muş ? Bitlis?
sanki hiç bir yerde üniversite yapılmamış da bir Bingöl de var.Bingöle üniversite yaptık bırakın da rahat rahat yiyelim demeye getiriyor adamkar resmen.
derin kozaklı (@Misafir_11452)
04 Ocak 2013 Cuma 13:17
Eğer 2012 yılında dünya üzerine yaklaşık 1.8 milyar tarafından kullanılan İngilizce'ye bir web sitesi çevirisi yaptıracak yeterlikte bir akademisyen, bir uzman ya da en basitinden bir beyin yoksa Bingöl 'Üniversite'sinde hangi başarısından söz edilebilir. Maksat üzüm yemek evet. Üzümü yiyen yiyor. Bağcı da sanırım Sn. Başbakan ki dövmek ne haddine. Açık ve net olan şudur ki, dindar geçinen ve şu basit çeviriyi bile yapmaktan aciz olduğu halde, İngilizce bildiği için oradan maaş alan her adam/kadın aldığı her kuruşun helalliğini sorgulamalıdır!
Genş Osman DEMİRBİLEK (@Misafir_11448)
04 Ocak 2013 Cuma 11:43
bu eleştirileri yapan ingiliz(!) hayranlarına şunu sormak lazım siz kendinizi hangi yeterlilikte görüyorsunuz.kapasitenize güveniyorsanız,buyrun gelin çeviriyi size yaptıralım.yoksa maksat üzüm yemek değil de bağcı dövmek mi? B.Ü.nün gelişimi birilerini neden bu kadar rahatsız ediyor.bölgenin diğer üniversitelerinin adeta dut yemiş bülbüle döndüğü ve sıradanlaştığı bir dönemde B.Ü.nün genç yaşına rağmen bu kadar ses getirmesi bazı fincancı ..... ürkütmüştür.olsun.bir kaç iyiniyet yoksununun ahmakane yorumlarına teslm olunmasın bildiğiniz doğrular hedefinde yürümeye devam .başarılarılarınızın daim olması temennisiyle....
Mesut ALA (@Misafir_11446)
04 Ocak 2013 Cuma 11:28
Tek kelimeyle rezalet,memlekete rezil oldular...Bunların nasıl akademik unvan aldıkları şimdi daha ii anlaşılmış oldu,takdir Bingöl halkının...
14.05.2024
16:27
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi
Bingöl'de nisan ayında 110 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, 131 kişi de yaralandı.
13.05.2024
17:46
Bingöl`de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl'de JASAT dedektifleri aranan 2 şahsı yakaladı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT dedektifleri, kasten öldürme suçundan dolayı 2 yıldır firari olan şahsı ve cinsel istismar suçundan aranan şahısları yakaladı.
13.05.2024
17:27
Bingöl`de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Bingöl'de kamu ve özel işletmelere kamera zorunluluğu
Valilik: 'Güvenlik eksikliği tespit edilen kamu işyerlerine ve özel işletmelere, otuz günden az olmamak üzere eksikliklerini giderebilecek kadar makul bir süre tanınacak ve tanınan süre sonunda işyeri alması uygun değerlendirilen tedbirler yönünden tekrar kontrol edilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahipleri hakkında ilgili mevzuatlar gereğince işlem yapılacaktır.'
13.05.2024
16:45
Bingöl`de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl'de özel program! Gönüllerince eğlendiler
Bingöl Belediyesince düzenlenen farkındalık etkinliğinde bir araya gelen özel gereksinimli bireyler, hem gönüllerince eğlendi hem de hünerleriyle katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı.
13.05.2024
14:16
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi açıklandı! Neler kısıtlandı?
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlarda zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek' dedi. İşte tedbirler ve öne çıkan başlıklar…
12.05.2024
17:39
Bingöl`de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl'de bir silahlı olay daha! 1 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl merkez Çapakçur Vadisi'nde iki akraba arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan gerilimde ateş açan kişi, bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına sebep oldu. Polis, cinayet zanlısını yakalama çalışmalarını sürdürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın