Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd'ın Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl, Mantık Risâleleri, Hocazâde Abdullah Enverî'nin Usûl-i Cedîde Zübdesi, Tarihçi ve Åžair Ali Emîri Efendi'nin Mir'âtü'l-Fevâid ile Gazali'nin El-Kıstasü'l-Müstakim gibi önemli eserlerin editörlüÄŸünü yapan; bunlardan bazılarının hazırlama ve çevirisini de yapan Prof. Dr. Çapak, et-Takrib li-Haddi'l-Mantık isimli eserin de editörlüÄŸünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüÄŸünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor. Bu güzel eserin müellifleri ise "Haccac'ın kılıcı ne ise İbn Hazm'ın dili de odur" sözü ile bilinen İbn Hazm'dır. İbn Hazm, hadis ilimlerinde ve fıkıhta otorite olarak kabul edilen bir âlimdir. Kitap ve Sünnet'ten hüküm çıkarma gücüne sahip olan İbn Hazm, siyer ve tarih konularında da ulaÅŸtığı üstün seviyeden dolayı ortaya koyduÄŸu her meseleye tarihten yaÅŸanmış örnekler getirmesini kolaylaÅŸtıran bir isimdir. Mantık örneklerini hep fıkıhtan veren İbn Hazm'ın, İslâmî ilimler üzerine de eserleri vardır. İbn Hazm, Gazali'nin de esinlendiÄŸi ve kaynak aldığı kiÅŸi olarak da bilinmektedir.
Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın içeriÄŸi
İbn Hazm'ın telifi olan eserin tam adı, et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık ve'l-Medhal ileyhi bi'l-Elfâzi'l-Âmmiyye ve'l-Emsileti'l-Fıkhiyye olup Türkçe'de “Mantığın Tanımını Anlaşılır Kılmak ve Mantığa Halkın Anlayacağı Terimlerle ve Fıkhî Örneklerle GiriÅŸ” ÅŸeklinde ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere İbn Hazm bu eserinde mantık disiplinini, öÄŸrenimini amaçlayanlar için anlaşılır kılmayı hedeflemektedir. Mantıkta kullanılan kıyas çeÅŸitlerini ve pek çok kavramı fıkhî örneklerle destekleyerek anlatan İbn Hazm, beÅŸ sanatı da farklı yaklaşımlarla ve İslâmî literatürden örneklerle zenginleÅŸtirerek aktarır.
Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Yusuf Arıkaner'in yayına hazırladığı eser, İslam mantık tarihi alanında erken dönem telif edilmiÅŸ önemli kitaplardan birisidir.