KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ocak 2026 Pazar
°C

Ceviz hasadında düşüş!

Bingöl'de sonbaharla birlikte ceviz hasadına başlandı ancak önceki yıllarda 10 ağaçtan 100 tenekeye yakın ceviz toplayan çiftçiler, bu yıl yüzde 80 oranında bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek bu kışın cevizsiz geçeceğini vurguladılar.

Ceviz hasadında düşüş!
05 EKİM 2018 CUMA 20:00
1
2952
0
AA aa

Sonbaharla birlikte Bingöl'de en fazla ilgi gören tarımsal ürünlerinden cevizin hasadına başlandı. Merkeze bağlı Yenibaşlar Köyü'nde hasat yapan çiftçiler, eski yöntem olan uzun sırıklarla silkeleme yaparken, zaman zaman ağaç dallarına çıkarak toplama işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Toplanan cevizler kabuklarından ayırma işlemlerinin ardından güneşte kurumaya bırakılıyor.

“HASAT DÜŞTÜ”

Köyde ceviz hasadının sönük geçtiğini anlatan 65 yaşındaki Saim Kızılboğa;"Geçmiş yıllara göre bu yıl ceviz çok az. Eskiden bir tane ağaçtan 7-8 teneke çıkıyordu, şimdi ise yarım teneke alabiliyoruz. Köyümüzde yaklaşık bin adet ceviz ağacı var ama verim yok. Bin ağaçtan topladığımız cevizleri satıyorduk, birçok aile geçimini bu şekilde yapıyordu ancak şuan yok” dedi.

GEÇİM YAPANLAR ZORDA!

Yenibaşlar köyünde birçok ailenin tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Hüseyin Komaz ise hasat zamanı köydeki herkesin birbirine yardımcı olduğunu kaydetti.

Bölgelerinde ceviz toplama sezonu olduğunu anımsatan Komaz, köyde herkesin ağacının bulunduğunu ancak bu yıl mevsim şartları nedeniyle verimde büyük düşüş yaşandığını dile getirdi.

Komaz; “Geçmiş yıllarda birçok aile geçimini bu şekilde yaparken, şimdi yapamıyor. Ne olacak peki? Diğer meyve çeşitlerini satarak azda olsa zararlarını karşılıyorlar ama yetmediğini söylüyorlar. Tarım İl Müdürlüğü, bize hibe destekleri kapsamında fidan dağıtımı yaptı. Kendileri de gelip kontrollerini yapıyorlar. Umarım onların dağıttıkları fidanlardan daha güzel verim alırız. Sıkıntılarımızı ilettiğimiz Tarım Müdüründen personeline herkes bize yardımcı oluyor. Onlara da teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.01.2026
21:32
Bingöl`de otomobil domuz sürüsüne çarptı: 3 yaralı
Bingöl'de otomobil domuz sürüsüne çarptı: 3 yaralı
Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Güvenlik güçleri kazayla ilgili inceleme yaptı.
17.01.2026
21:23
Bingöl`de 14 aranan şahıs yakalandı
Bingöl'de 14 aranan şahıs yakalandı
Bingöl'de bir hafta içerisinde, hakkında arama kaydı bulunan 14 şüpheli yakalandı.
17.01.2026
21:11
Bingöl`de UMKE`den zorlu kış şartlarında hayat kurtaran müdahale
Bingöl'de UMKE'den zorlu kış şartlarında hayat kurtaran müdahale
Bingöl'de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kara yolu ulaşımının sağlanamadığı bölgede, UMKE ekipleri zorlu kış şartlarında bir hastaya ulaşarak sağlık ekiplerine teslim etti.
17.01.2026
20:52
Bingöl Hacılar`da Otobüs ile Tır Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl Hacılar'da Otobüs ile Tır Çarpıştı: 3 Yaralı
Bingöl–Erzurum karayolu Hacılar Köyü mevkiinde otobüs ile tırın çarpışması sonucu yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri olay yerinde inceleme yaparken yetkililer sürücüleri buzlanmaya karşı uyardı.
16.01.2026
16:16
İki Yıl Sonra Yeniden Yürüyor
İki Yıl Sonra Yeniden Yürüyor
Bingöl'de otoimmün miyelit hastalığına yakalanan 14 yaşındaki Aziz Enül, Elâzığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde 2 yıl süren yoğun tedavi ve rehabilitasyonun ardından destekli şekilde yürümeye başladı. Türkiye'de sadece birkaç vakada görülen bu nadir hastalık için gerçekleştirilen tedavi süreci başarıyla sonuçlandı.
16.01.2026
15:23
Rojava`ya Yönelik Saldırılara Tepki:
Rojava'ya Yönelik Saldırılara Tepki: 'Sessizlik Bu Suça Ortak Olmaktır'
Demokratik Kurumlar Platformu, Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik saldırıları 'insanlık suçu' olarak nitelendirerek uluslararası topluma sorumluluk çağrısı yaptı. Açıklamada, saldırıların hem Suriye'de hem de bölgede barış arayışlarını sabote ettiği vurgulandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın