KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Cevizle kalkınacaklar

Yedisu İlçesinin ‘fasulye' ile nam saldığı Bingöl'de Yayladere İlçesi de ceviz ile kalkınmayı planlıyor. Yayladere Kaymakamlığı tarafından hazırlanan "Yayladere Cevizle Kalkınsın" projesi kapsamında ilçeye getirtilen Bin adet ceviz fidanı ilçedeki çiftçilere dağıtıldı.

Cevizle kalkınacaklar
22 NİSAN 2008 SALI 09:58
0
1168
0
AA aa
Bingöl Balıyla, Yedisu fasulyesiyle ile nam salmış iken Yayladere İlçesi de cevizle nam salmayı hedefliyor. Bu hedefe ise en kısa sürede ulaşılması planlanıyor.
Toprağı değerlendirmek, verimliliği arttırmak ve bu sayede gelir sağlanarak hem ekonomik rahatlama hem de kalkınmayı ön gören bir proje hazırlayan ilçe kaymakamlığı, proje kapsamında Bin adet ceviz fidanı dağıttı.
Edinilen bilgiye göre, Yayladere Kaymakamlığı tarafından hazırlanan "Yayladere Cevizle Kalkınsın" projesi kapsamında ilçeye getirtilen Bin adet ceviz fidanı, Yayladereli çiftçilere dağıtıldı. Fiyatı 12 YTL olan ortalama 2 metre boylu 2 yaşında sertifikalı Kaman tipi ceviz fidanlarının bedelinin %50'sinin proje kapsamında Yayladere Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca karşılanarak çiftçilere kargo masrafı dahil 6.5 YTL'ye dağıtımı gerçekleştirildi. Ön talep alınarak ihtiyacın belirlendiği ancak İstanbul'da ikamet edip yaz dönemlerinde ilçeye gelen vatandaşlardan yoğun bir talep geldiği, bu nedenle fidanların birkaç saat içinde tükendiği, hatta yoğun talep nedeniyle ilçenin Yolgüden Mahallesi'nde bulunan ‘Kaymakamlık Örnek Ceviz Bahçesi' için alınan 100 adet fidanında vatandaşlara verildiği yetkililerce ifade edildi. 
CEVİZ
Ceviz, Karpat dağlarından güneyden itibaren Doğu Avrupa ve Türkiye, Irak, İran'ın doğusundan ve Himalaya dağlarının ötesinde kalan ülkeleri içeren geniş bir alanın tabii bitkisidir. Ülkemizin de hemen hemen her bölgesinde yetişebilmektedir. Son yıllarda aşılı ceviz fidanı üretiminin artmasıyla kapama ceviz bahçeleri sayısında artışlar olmuştur. Uygun iklim, yer yöney ve uygun çeşitlerin seçilmesi halinde ceviz yetiştiriciliği oldukça önemli gelir getiren bir üretim dalıdır.
TOPRAK İSTEKLERİ
Genellikle derin ve iyi drene olmuş, orta tekstürlü üniform topraklar cevizler için uygun topraklardır. Kök derinliğini sınırlayan tamamen killi, milli, çakıllı silt tabakası, su birikimi ve kum birikintileri, ceviz ağaçlarının gelişme gücünü ve ağaç iriliğini sınırlayabilir. Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde tohum anaçları kullanılmaktadır. Tohum anaçları üzerine aşılı ceviz ağaçları için kesintisiz 2,70 -3,0 m derinlikte bir toprak arzulanır. Ceviz bahçeleri, killi, killi-humuslu veya çok ince tekstürlü topraklarda kurulduğunda kök sistemi yüzeysel olmakta ve ağaç iriliği azalmaktadır. Cevizler toprak ve sulama suyundaki tuzluluğa aşırı derecede duyarlıdır.
 





BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.05.2025
20:24
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Siirt'e gitmek üzere ticari taksiyle yola çıkan Bingöllü aile, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi yakınlarında kaza yaptı. Başka bir aracın çarpması sonucu meydana gelen kazada anne hayatını kaybederken, baba, çocuk ve taksi şoförü yaralandı.
22.05.2025
16:44
Bingöl`de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de Sebze Üretiminin Geliştirmesi Projesi çerçevesinde üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı. Coğrafi işaretli Guldar domatesinin yetiştirildiği köylerdeki çiftçilere de 50 bin adet Guldar domatesi fidesi verildi.
22.05.2025
16:30
'Bizim elimizdeki alınırken başkalarına fazlaca veriliyor!'
1971 depremi sonrası 1986'da Kiğı Çiçektepe'de yapılan deprem konutlarının 2015 depreminde ağır hasar gördüğünü ve 2024 Kasım'da yıktırıldığını aktaran Özaltun: 'Hak sahipliğimiz herhangi bir bilgi verilmeden iptal edilmiş. Biz oturacak ev bulamazken başka ailelere birden fazla konut veriliyor ve onlar da götürüp kiraya veriyor! Bu nasıl bir adalet? Kim koruyacak hakkımızı?'
22.05.2025
14:56
Bingöl`de ilkokul öğrencilerine `Deprem Gerçeği` Söyleşisi
Bingöl'de ilkokul öğrencilerine 'Deprem Gerçeği' Söyleşisi
Bingöl'de Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencilerine yönelik 'Bingöl'ün deprem gerçeği' konulu söyleşi gerçekleştirildi.
22.05.2025
14:32
Bingöl`deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kayayı oyarak süzülen doğa harikası şelalenin görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü!
22.05.2025
13:29
Eleştirilere ‘zarfçıların pulcuları` çıkışı!
Eleştirilere 'zarfçıların pulcuları' çıkışı!
Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, kentin sorunlarına dair açıklamalarına karşı gizli nicklerle yöneltilen '50 yıldır o koltuktasın, ne yapmışsın?' eleştirilerine sert çıktı! İsimsiz yorumcuları 'zarfçıların pulcuları' diye nitelendiren Bayram, açtı ağzını yumdu gözünü…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın