KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mart 2026 Pazartesi
°C

Çevre planı tüm kesimlerce takip edilmeli

TEMA Temsilcisi Cuma Karaarslan, çevre planları çalışmalarının ileriye yönelik önemli bir çalışma olduğunu için bu çalışmaların tüm kesimlerce takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çevre planı tüm kesimlerce takip edilmeli
26 TEMMUZ 2010 PAZARTESİ 08:47
0
1791
0
AA aa
TEMA Temsilcisi Karaarslan, gazetemize yaptığı açıklamada Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2009-2011 Yatırım Programı kapsamında ihalesi yapılan Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni plânı ile ilgili yapılan değendi.
 “Çevre planları ve ileriye yönelik planlama çalışmalarının önemli olduğu kadar, bunların doğru yapılması daha önemlidir” diyen Karaarslan, bu planların olmamasından dolayı çevrenin ve yapılanmanın hatır-gönül çerçevesinde geliştiğini belirterek, planlamanın oluşturulması ile alanların yetenek ve sınıflandırılması yanı sıra planlı gelişme ve yapılanmaların bu plan ve sınıflandırma içinde gelişeceğine işaret etti.
Bingöl'de 2 yıl sürecek olan bu çalışmaların tüm kesimin dahil olması ve uygun görüş alınması ile alan çalışmalarında takiplerin yapılmasının gerekliliğinin altını çizen Karaarslan, uygun tarım alanları, orman alanları, taşkın alanları, yerleşim alanları, sanayi ve ulaşım alanları, kentsel gelişim alanları belirlenirken yasal dayanaklar ve arazi mevcut durumu ve kullanılabilir yetenek sınıflarının doğrudan çakıştırılması gerektiğini belirterek, “Çağdaş ve sürdürülebilir bir yaşam için arazi yetenek ve sınıflarının göz önüne alınarak kullanılabilirliği mühendislik ve fen bilimlerince testlere tabi tutularak karar verilmesi gereklidir. Yerel yönetimler ve Yerel STK'ların bu alanda çalışmaların içine dahil edilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların bilgilerine başvurulması ve geniş bir alan taraması ile önümüzdeki 40 yılı doğru planlamamız can ve mal güvenliğimiz bakımından oldukça önemlidir. Gerek dere kenarları ve taşkın alanları ve gerekse tarım arazileri olarak mutlak özellik yansıtan bölgelerin bu özellikleri korunarak yapılaşmaya açılmaması bu planların doğru ve yerinde ölçülebilir kıstaslarla ele alınmasına bağlıdır” dedi.
“Ülke topraklarının bugünkü durumu geçmişten gelen plansızlık ve talan zihniyeti ile büyük olumsuzluklar ve geriye dönülmez hatalar içerdiği aşikârdır” diyen Karaarslan, “Kimi zaman seçime ve kimi zaman geçime kurban ettiğimiz alanların bu günkü uğradığı talanın gelecekte yaşanmaması için bu planların her aşamasında halkın ve STK'ların bilgilendirilmesi ve bu sürece dâhil olmaları bizce ortak akıl ve karar doğuracaktır. Daha çok yer açmaya ihtiyacımız yok, asıl doğru daha doğru arazi kullanımı ve planlamasına ihtiyacımız vardır. İlin gelişimi ve gelişimi önündeki engellerin doğru tespit edilmesi ve bunu yer bilimi ve doğal dengelerin korunması süreci ile besleyerek insanlığa daha usun soluklu hizmet sağlayabiliriz. İnsanlar yaşadıkları yeri ve gelecekteki yaşam alanlarını planlamadan veya yanlış planlayarak hem kendilerine hem de gelecek nesille zulüm etmiş olurlar. Şehir karakteristiği, orman karakteristiği ve tarım karakteristiği olan bölgelerin bilimsel ve kanıtlanmış verilere dayanılarak ortaya atılması ve bu doğrultuda hiç bir karakteristik özelliğin yok sayılamayacağı anayasamızda ve kanunlarımızda yer almasına rağmen kimi zaman keyfi uygulamalarla orman emvalini yitirmiş, tarım arazisi vasfını yitirmiştir yada dere kenarlarındaki işgale ruhsat veren anlayışlar ve yakıştırmaları bizi tedirgin etmektedir. Biz Bingöl TEMA olarak bu planın işleyişi sürecinde tüm katkı ve desteğimizi sunmakla beraber yanlış ve yasalara uygun olmayan konuları gördüğümüzde Bingöl adına Müdahale edeceğimizi ve anayasal haklarımızı kullanacağımızı hatırlatmak istiyoruz. Bu planlar hazırlanırken tüm muhtarlar, STK'lar, yerel yönetim ve sivil vatandaşların dahil olması çok önemlidir. Planlanan alanda yaşayacak olanlar bizler ve bizden sonraki çocuklarımız olacaklardır. Doğru yapılması bu bakımdan toplumsal bir sorumluluktur. Mühendisler Odası, TEMA, Ziraat Mühendisleri, Orman Mühendisleri, STK'ların bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.03.2026
03:11
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
Diyarbekirspor deplasmanında 3-1 mağlup olan 12 Bingölspor, ligde son 5 haftada galibiyet alamadı. Liderliğini sürdüren sarı-yeşilli ekipte Kulüp Başkanı Engin Özturan, mağlubiyetin ardından özür dileyerek sorumluluğu üstlendi ve şampiyonluk hedefinin değişmediğini vurguladı.
16.03.2026
03:10
'KİĞI–SANCAK–BİNGÖL YOLU ARTIK ERTELENEMEZ'
'Biz lüks veya ayrıcalık istemiyoruz; sadece eşit hizmet istiyoruz' diyen Cici; 'Bu yol, bölge halkının hayat hakkıdır. Yolun yapılmasıyla ilçemizin ekonomisi gelişecek, ticaret canlanacak, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim kolaylaşacaktır. Kiğı–Sancak–Bingöl yolu artık ertelenemez. Yetkililer bir an önce bu projeyi hayata geçirmelidir!'
16.03.2026
03:08
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Birlik ve Gelişim Derneği tarafından düzenlenen iftar programında gençler ve davetliler aynı sofrada buluştu. Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen program, birlik ve dayanışma mesajlarıyla dikkat çekti.
16.03.2026
03:06
Karlıova`da kar yeniden bastırdı
Karlıova'da kar yeniden bastırdı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde aylardır aralıklarla devam eden kar yağışı yeniden etkisini gösterdi. İlçede esnaf kar temizlemek için kürekle çalışırken, bazı araçlar yolda ilerlemekte zorlandı.
16.03.2026
03:04
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye Sürecini Kararlılıkla Yürütüyoruz'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çeşitli programlar kapsamında geldiği Bingöl'de vatandaşlarla iftar programında buluştu. Yılmaz, Türkiye'nin hem bölgesel barış için çaba gösterdiğini hem de iç cepheyi güçlendirmeye yönelik adımlar attığını söyledi.
16.03.2026
03:00
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Bingöllü İş İnsanı Serdar Turhan tarafından babası adına yapılan okulun açılışı ile kendi adına inşa ettireceği Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi'nin temeli törenle atıldı. Buradaki konuşmasında eğitimin toplumların varlığını sürdürebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, nitelikli insan gücünün güçlü bir ülkenin temel unsuru olduğunu söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın